Revisie L4xo5T (Toestel of techniek)

door henk43 @, Bovensmilde, 28-01-2010, 18:57 (5174 dagen geleden)
Gewijzigd door henk43, 28-01-2010, 18:58

[image]

Daar deze radio uitgekomen is toen ik op de td. van Philips werkzaam was sprak een advertentie op een andere site mij aan en deed een bod.

Op de foto,s leek het heel wat maar bij binnenkomst bleek het een sloper,maar goed dat is het risico.

Er zat geen batterijbak meer in en het batterijzuur had hele delen van de kast weggevreten zo ook het metalen plaatje wat de onderste print op zijn plaats houdt .

Eerst het apparaat uitgekast en de radio aan de praat gemaakt.

Naast de gewone dingen in een oude radio (krakende schakelaars potmeters etc.was ook de print op 1 plaats aangetast. Nadat dit gerepareerd was speelde de radio weer,maar vertoonde een fout die ik nog nooit eerder heb meegemaakt.

Op de mg.kwam radio 5 normaal door 1007khz was zwak en over de hele band sterke kg zenders w.o. Radio Nederland w.o.3 keer

Ja hoe pak je dit aan.De neiging om aan de trimmers te gaan draaien moet je wel onderdrukken.

Zoeken in het hf deel van de radio leverde op dat als ik met de hand bij het oscillator deel van de afstemc.kwam het apparaar keurig verstemde maar bij het hf afstemdeel deed hij niets. Dus de hf.kringen werden niet goed afgestemd het aanraken van de mg.ferroceptorspoel had wel effect vooral voor de kg.zenders op mg.

Afkoppeling van het hf deel van de afstemcondensator had ook geen enkel effekt
Toen dit duidelijk was werd het plaatje een stuk duidelijker en doormeten van de ferroceptorspoel leverde een onderbreking op.(wat werden er voor het fm.tijdperk nog sublieme mg. radio,s gemaakt)

En toen de kast.
Heel voorzichtig de bekleding eraf gehaald, schoongemaakt.niewe onderkant gemaakt ingelijmd en bekleding weer bevestigd.Daarna een nieuw metalen plaatje gemaakt zodat de print ook weer vast zit.Op de foto is te zien dat het een oude radio is maar goed hij speelt weer zoals hij uit de fabriek kwam.

het enige wat ik nu nog mis is een originele battrijhouder maar dat komt hoop ik nog eens.

Henk


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum