Electuur DCF klok heeft het leven gelaten. (Toestel of techniek)

door petrus bitbyter @, Rotterdam, 19-07-2017, 21:07 (2681 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door petrus bitbyter, 19-07-2017, 21:15

Houd moed, hij is nog niet dood, wel hard ziek. Een gedegen onderzoek moet een diagnose op kunnen leveren.

Met een universeelmeter en een scoop moet je toch een aardig eindje kunnen komen. Natuurlijk, als ik op een afstandje moet gokken, is de EPROM de eerste verdachte. Maar als je die met veel moeite hebt kunnen vervangen en dat blijkt niet te helpen, wat dan?

Nu al kun je de voedingen onderzoeken. Een defect IC wil nog wel eens storing op de voedingslijnen veroorzaken en meestal is die het sterkst bij het defecte IC. Een defecte ontkoppelcondensator zou ook zo maar tegen kunnen komen.

Dan kun je de data- en adreslijnen systematisch onderzoeken. Als er één tussen zit die nooit verandert, is dat een sterke aanwijzing. Ook hier geldt dat de storing in de regel het sterkst is bij het kapotte IC. Ook lijnen die geen goed gedefinieerde spanning voeren zijn verdacht. Een data bus kan tussendoor nog wel eens in tri-state staan maar adreslijnen mogen nooit zweven. Dat geldt allicht ook voor de displaybesturing. Een spanning van 2,5V bijvoorbeeld kan niet goed zijn.

Heb je al gekeken of afkoelen van EPROM invloed heeft? Koudspray is duur, maar een ijsblokje (in plastic, je wilt geen water in je schakeling) werkt hier ook. Een 2716 is vast nog wel ergens te koop maar NOS is meestal prijzig. Een 2764 of groter op een verloopprintje doet het ook. (Die printjes zijn te koop, maar niet goedkoop. Met een experimenteerprintje kan het ook.)

Uiteraard kun je ook nagaan of de kritische componenten nog verkrijgbaar zijn. Het één doen en het andere niet nalaten is hier het devies.

petrus bitbyter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum