Vraag over levensduur (SMD) Elko (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker @, Haarlem/Delft, 13-01-2020, 21:19 (209 dagen geleden) @ Lammert
Gewijzigd door Maarten Bakker, 13-01-2020, 21:25

Ik vrees dat je voor een nauwkeurig antwoord toch moet weten uit welke reeks die SMD-elco's zijn.

De gewone elco uit de FC-reeks is een low impedance (low ESR) type (waarvan inmiddels al betere opvolgers zijn met o.a. langere levensduur) dus kan relatief veel rimpel aan. Die zou dus fors overgedimensioneerd zijn en bij regelmatig gebruik (maar niet uren nutteloos aan laten staan) waarschijnlijk ongeveer het eeuwige leven hebben.

De SMD elco's zijn fysiek kleiner, dus je kunt ervan uitgaan dat de toegelaten rimpelstroom veel kleiner en de impedantie hoger is. Zolang je ze niet als uitgangselco gebruikt zal dat voor deze specifieke toepassing niet heel veel uitmaken in levensduur. Wel is de sealoppervlakte relatief groot zodat er meer kans op uitdroging is (meestal pas voorbij de geplande levensduur, maar toch).

Oh wacht... Ik dacht uit je plaatjes op te maken dat het om specifieke elcotypes ging die je al had, maar dat is misschien niet zo. Je bent nog op zoek, als ik het goed begrijp.

Je zou dan het beste op de site van Panasonic (of van een leverancier zoals RS of Farnell) datasheets moeten vergelijken. Daar staat alles in wat je wilt weten. Zelfs als je alleen maar van de opgegeven levensduur van die waarde uit die reeks uitgaat zonder naar de andere parameters te kijken, geeft dat al een goede indruk. Om zeker te weten dat de andere parameters geen roet in het eten gooien zou je standaard naar low impedance kunnen kijken.

Bij trough hole elco's kun je kijken naar de FC, FM en FR reeks waarbij die laatste in veel gevallen de beste levensduur heeft (afhankelijk van de waarde tot 10000 uur). Bij SMD elco's kun je kijken naar de FK of FT reeks (afhankelijk van de waarde tot 5000 uur).

Ik heb zelf een lichte voorkeur voor through hole elco's op de plaatsen waar je die kwijtkunt, omdat ik SMD te vaak heb zien lekken. Als voor jouw waarde de opgegeven levensduur bovendien langer is, is de keuze snel gemaakt.

P.S. let ook even op de daadwerkelijke werkspanning. Bij een aangelegde spanning tussen 20% en 80% van de opgegeven werkspanning van een elco, is de levensduur optimaal. Dat kan dus betekenen dat je in je vergelijking niet alleen 50V elco's hoeft mee te nemen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum