Onkyo versterker (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 01-02-2020, 17:27 (1549 dagen geleden) @ johan
Gewijzigd door soundman2, 01-02-2020, 17:40

Kun je eenvoudig terugvinden hoor. Van de transistors is de middenpen de collector. Als je de versterker aanzet ( zonder belasting om de drivers te sparen) hoef je alleen maar te meten op de middelste aansluiting t.o.v. het chassis. De plaats waar de spanning positief meet komt de NPN transistor, de Q522 (2SC5242) derhalve.
Het is raadzaam om de versterker altijd op te starten in serie met een gloeilamp van 60 tot ca 100 watt. Deze lamp begrenst de stroom. Hij brandt heel even wat feller, omdat de elco's geladen worden. Daarna moet de lamp een stuk minder gaan branden of vrijwel doven.
Nadat alle onderdelen op zijn plaats zitten, is het het beste om met een paar meters gelijktijdig de emitterstroom en de DC uitgangsspanning te meten, alles zonder aangesloten belasting (zeker geen luidsprekers!). Regel met een variac de spanning langzaam op en houdt beide metingen in de gaten. Als de (rust-)stroom correct is en er is geen DC-out, dan werkt het allemaal goed en dan wordt het tijd om de ruststroom correct in te stellen. Daarna kun je met de toongenerator aan de slag en een belastingsweerstand van 4 of 8 Ohm.
Klopt alles, dan kun je luidsprekers aansluiten.
Zondermeer de netspanning erop kan fraai vuurwerk geven als er toch nog wat mis is. Is er op dat moment een luidspreker aangesloten en werkt de DC protectie niet (als die er al in zit), kun je ook naar de winkel voor een nieuwe luidspreker.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum