Philips K9 kromming boven in beeld + kleurfout (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 22-03-2020, 11:50 (8 dagen geleden) @ v1ncent

Videoaanpassing is gedaan, ik gebruik een PM5509 generator. Ook op andere bronnen is dit probleem er.

Beetje mosterd na de maaltijd, maar even..

Die videoaanpassing is gedaan omdat door de vliegwielwerking van de synchronisatieschakeling, deze de syncpulsen van de videorecorder niet snel genoeg meer kan kan volgen. Bij een echte zender en ook een meetzender is de schakeling bedoeld als er bijv door een storing een paar lijnpulsen wegvallen. Door de stabiliteit van de zender, zullen de pulsen na de gemiste exemplaren weer precies op tijd verschijnen. Door de vliegwielwerking vallen de lokale syncpulsen dan practisch weer gelijk met die van de zender, waardoor sprongetjes in het horizontale deel van het beeld vrijwel vermeden worden.
In een videorecorder zijn de lijnpulsen evenwel afhankelijk van de mechanische stabiliteit van de recorder en de lijnpulstijd zal niet kristal stabiel zijn. Doordat de lijnpulsen van het toestel deze variaties normaal niet kunnen volgen zal dat zwabberen van het beeld ten gevolge hebben. Daarvoor wordt het vliegwieleffect bij videoweergave teniet gedaan en is er vrijwel directe synchronisatie.
Om die reden vindt de omschakeling naar video meestal plaats op een gereserveerde geheugenplaats van het toestel. tegenwoordig vaak het hoogste nummer, maar vaker nog plaats nul.
Dat was bij de K9 ook al zo. Een van de druktoetsen schakelde via een adapter (met een ldr) om. De adapters waren niet altijd leverbaar en twee draadbrugjes deden hetzelfde.
De syncschakeling werd dan wel wat storingsgevoeliger bij gewone ontvangst, maar in de praktijk had je er weinig last van, hoogstens op K4, storingen op een eigen antenne.
De oudere generaties tv's werden allemaal door de handel aangepast met een doorverbinding of een andere kleine aanpassing.
Ook een generator is stabiel genoeg om een niet video aangepast toestel goed te late synchroniseren.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum