Schaub Lorenz Amigo T20L (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 21-04-2020, 00:00 (1625 dagen geleden)
Gewijzigd door kris, 21-04-2020, 00:45

Deze radio uit 1961 kocht ik vorige zomer op een rommelmarkt omdat die er nog redelijk uitzag. (meestal zijn het complete wrakken, maar deze was nog zonder hoeken af..)


Had er jaren geleden al eentje gehad, maar die had zichzelf vernietigd, en met de tijd doen ze dat allemaal...

reden is de "stabilit" das een pre-zenerdiode 1,2V stabilisatie element. De 1,2 V wordt gebruikt als referentie voor de polarisatieinstelling van alle transistoren (ook in het RF, MF). Hierdoor blijft de radio ook bij lage batterijspanning goed presteren. eigenlijk is het gewoon een early DEAC Ni-Cd cel. en die gaan na enige jaren zweten en uitlopen. Na 60 jaar inwerken is dat soms verwoestend, afhankelijk van hoe vochtig de radio al die tijd is opgeborgen.


Ik test altijd eerst met en voeding met stroombregrenzing (30mA), om elco's te laten polariseren indien nodig. Deze stond waarschijnlijk al héél lang stil.. eerst wou de spanning niet omhoog, maar langzaam wel, na een halfuurtje was de spanning ok, maar geen geluid, en stroomafname dermate gezakt dat het duidelijk was dat de eindtrap 0mA verbruikt.

Ok op onderzoek.

Blijkt de Deac hier ook enorme schade te hebben aangericht.. en waarschijnlijk hebben er ook nog eens batterijen gelekt, alhoewel het vak redelijk ok is.

foto binnenwerk, deac cel, opgevreten bias potmeter en zichtbaar is dat de base ook onder de MF spoelen is gelopen en het blik met de ratio en AM detector..
[image]


Dus blik eraf en ..

Oei.. foto's zijn te groot. Ik maak een filmpje :-)


hoedanook.. onder de MF trafo's was het smurrie aan 100%. alles gereinigd . Stabilit vervangen door 2 Si diodes in serie (geeft ongeveer 1,2V)+ 100µF elcootje parallel.

Tevens blik detectors verwijderd. Detector voor AM en ratiodedector voor FM zitten heel mooi gemonteerd op early "flatpack" printjes.

Ratiodetector elco was zijn rubber al afgesprongen, dus nieuwe. dan nog enkele 1µF in het audiocircuit. rustroom pot , daar viel de carbontrack gewoon vanaf, vernieuwd.

En waarempel, speelt nu de pannen van het dak. Naar 1961 normen goed gevoelig, zelfs met de neutrodynatie van de MF torren (dat neemt wat van de versterking weg) en geen whiskers of dendrieten :-)

Voor de rest: mooi opgebouwd geheel. alles goed bereikbaar (bij latere modellen is dat een andere zaak..). stevige print waar de koperbanen niet meteen van afvallen.

Ook de MF trafootjes en de intern opbouw daarvan zijn een lust voor het oog.

kan niet alle foto's posten teveel data... Ik maak even een filmpje met de foto's en wat meer en zet de link hier zodra het klaar is.

filmpje... https://www.youtube.com/watch?v=yXLsEoC5nww veel kijkgenot.

Schaub Lorenz Amigo T20L

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21-04-2020, 08:02 (1624 dagen geleden) @ kris

Mooi verslag.

Prachtig dat er weer leven in zit.
Ziet er ook inderdaad nog keurig uit aan de buiten kant want ja het blijven
portables.

Schaub Lorenz Amigo T20L

door Marbel @, Hoorn N-H, 22-04-2020, 22:51 (1623 dagen geleden) @ kris

Leuk om weer eens de binnenkant van een oud vertrouwd radiootje te zien uit de jaren '60.
Zeer leerzaam filmpje over het stabiliseren van de voeding bij lagere spanningen,
weer wat geleerd! Professioneel gemaakt en gemonteerd!

Groeten, Bram

Schaub Lorenz Amigo T20L

door Cornelisjan @, Lunteren, 26-04-2020, 20:55 (1619 dagen geleden) @ kris

Met plezier naar gekeken.

Cor

powered by my little forum