Brom AM zendertje sterk afhankelijk van AC/DC adapter (Toestel of techniek)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 01-05-2020, 16:43 (1456 dagen geleden) @ Armand
Gewijzigd door Mans Veldman, 01-05-2020, 16:58

Die kleine zendertjes zijn erg gevoelig voor modulatiebrom.

Met de grote analoge voeding zou het wel bromvrij zijn, dacht ik ... niet dus!

Jij gaat er van uit dat de brom wordt veroorzaakt door rimpel op de voedingsspanning, dat is niet het geval. Jouw gestabiliseerde voeding zal bij de kleine stroom die het zendertje vraagt een verwaarloosbare rimpel hebben.

Het probleem komt omdat via de voeding jouw zendertje aan aarde hangt. Deze fungeert ook als antenne en hierop aanwezige storingen veroorzaken de brom. Hoe beter deze antenne, hoe harder de brom. Door de zender te isoleren van aarde (b.v. bij batterij gebruik) is deze "antenne" veel kleiner en heb je (vrijwel) geen last van de brom.

Met gebruik van de goedkope Chinese (schakel)adapters heb je een slecht (hoogohmig) capacitief aardpad. Deze doen het daarom ook beter. Dat er bij de adapters met ferriet geen brom is komt omdat het ferriet een smoorspoel vormt (hoge impedantie) en is de reden dat er geen aardpad (antenne) is voor het signaal.

Dit wetende, kun je de voeding van het zendertje goed ontkoppelen, op plus en min 100nF naar massa en smoorspoeltjes in serie. Het voedingskabeltje door ferrietkern wikkelen helpt ook goed. Doe dit zo dicht mogelijk bij het zendertje. Ook een metalen kastje om het zendertje, verbonden met de massa, zal helpen.

Lees ook dit topic eens door. http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?mode=thread&id=20903#p20917

Misschien bij jou in huis ook een apparaat met slechte voeding die de brom veroorzaakt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum