diode voor L4X42T (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 12-05-2020, 15:54 (1438 dagen geleden) @ gbr
Gewijzigd door soundman2, 12-05-2020, 15:55

Ik heb de diode willen loshalen van de print omdat ik deze diode verdacht vond. Helaas is er toen een pootje vanaf gebroken.

Zoals ik al schreef, was met een eenvoudige meting na te gaan of de diode nog in orde was, zonder iets los te halen.
Overigens heb ik ook niet zoveel op voorraad in de kast liggen, maar ik werk wel efficienter.
Tijdelijke vervangers zijn diodes zoals ik schreef, bijv een BZX85C2V1. Die heeft niet iedereen in de kast liggen, maar een simpele si diode als een 1N4148 en dergelijke, mag in de la van een hobbyist eigenlijk niet ontbreken, net als simpele transistors zoals bc547 etc. Die dingen gaan tegenwoordig per kilo en je kunt er van alles mee proberen of knutselen, zonder dat het gelijk kapitalen kost. (<10 cent per stuk?)
Je hebt al een aanbieding voor een diode, verzenden kost 2 euro, dat is niet zo veel, maar al 20 keer de waarde van een si diode. Vervolgens kom je er dan misschien achter dat er meer aan de radio mankeert. Of je het benodigde onderdeel dan weer snel vind is niet zeker. Je zou een nieuw onderdeeltje kunnen bestellen. In een webwinkel betaal je dan al weer gauw 3 a 4 euro verzendkosten.
Zo wordt een leuke hobby toch nog kostbaar. Zou je het toestel voorlopig repareren met wat alternatieven en het werkt, kun je in één keer de onderdelen bestellen die je nodig hebt. Zijn dat er meerdere heb je maar eenmalig verzendkosten.
Een extra bijkomstigheid is ook nog dat lukraak onderdelen vervangen meestal geen werkend toestel oplevert. De diode is verdacht? Waarom? Was hij wel stuk?. Na demontage is niet meer na te gaan of de diode stuk was. Met wat geluk en een paar euro verder weet je het pas........
Je moet dit verhaal niet zien als een vermaning, maar als een goed bedoelde tip om een niet werkend toestel in orde te krijgen, door metingen te verrichten en onderdelen te vervangen die defect zijn. Complete printen zijn verwoest door het onnodig uitwisselen van niet defecte onderdelen.
Er kan van alles fout gaan. Ik noem een paar voorbeelden.
*Er wordt een verkeerd onderdeel teruggeplaatst.
*Er wordt een goed onderdeel verkeerd teruggeplaatst.
*Er ontstaat een tinsluiting door een vallend druppeltje soldeer.
*Er laten printsporen los door een veel te hete soldeerbout. De oude hardpapieren printplaten zijn veel slechter bestand tegen hitte als de tegenwoordig vaker gebruikte epoxy printen.
*Er zijn lieden die in electronica ook soldeerpasta etc als vloeimiddel toepassen.

Toch wens ik je succes met de reparatie en zonder geluk vaart niemand wel, toch?
mvg
Ik heb het allemaal voorbij zien komen.......


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum