Opsporen stoorbron (Algemeen)

door henk43 @, Bovensmilde, 15-06-2020, 19:13 (1419 dagen geleden)

Naast zendamateur ben ik een verwoed a.m. luisteraar.Ik heb daarom ook diverse radio,s met korte-midden en lange golf. Daarbij verkeer ik in de gelukkige omstandigheid in mijn locatie (Midden Drenthe) op de middengolf nog diverse zenders te kunnen ontvangen.
Afgelopen Vrijdag zat ik lekker in het zonnetje met een L0x90t bij mij afgestemd op radio Calypso op 675 khz. Maar plots was alles weg en had ik over de hele midden en lange golf een geluid of er een zaagmachine aan stond.Ik had de hoop dat iemand iets aan het proberen was op het lichtnet maar die hoop was ijdel. Zaterdag maar eens voorzichtig bij buren gevraagd of ze misschien een ander elektrisch apparaat aangeschaft hadden. Maar helaas.
Ik heb nog een klein transistorradiootje van Kontakt en ben daarmee de straat op gegaan. Het bleek dat de stoorbron een reikwijdte had van meer dan 100 m .Ik heb geprobeerd te peilen waar de storing weg kwam maar meer dan een globale indruk kreeg ik niet .De radio was niet richting gevoelig genoeg .Totdat ik op het idee kwam de zakradio in zilverfolie in te pakken zodat alleen de zijde waar het ferroceptor antennetje zat vrij bleef.En nu kon ik heel goed peilen waar de storing zat,doordat hij nu alleen aan die ene kant ontving. Resultaat: De voeding van een Ziggo modem van een buurvrouw 3 huizen verder in een blokje van 4
Ziggo komt de voeding vervangen en ik kan weer ongestoord naar de am luisteren :-) .
Henk


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum