onderwerp in Hobby-Bulletin (Gezocht)

door loek @, 26-06-2020, 20:01 (17 dagen geleden) @ loek

Hallo forum lezers,

Bedankt voor de reacties. Ik zal eerst duidelijk maken waarom ik dit artikel zocht.
In mijn lagere school tijd heb ik van ongeveer de 3e klas tot aan de 6e klas gewerkt aan een treinentafel die achter in het klaslokaal stond opgesteld. De bedoeling was dat de leerlingen op deze manier ervaring konden opdoen bij de handwerk lessen zoals huisjes bouwen etc.
Ik heb me in deze periode voornamelijk bezig gehouden met de techniek.

De initiatief nemer was het hoofd van de school de heer Krupe (Capadoseschool in Den Haag).

Na het verlaten, door mij, van de lagere school (ik was toen 16) is Krupe ook opgehouden met de treinentafel op school. We zijn bij hem thuis begonnen aan een nieuwe tafel.

Ergens tussen mijn 16 en 19 jaar heb ik toen een hoogfrequente treinverlichting gemaakt met de zendbuis 807. Deze buizen waren toen zeer goedkoop bij radio Twenthe uit Den Haag. Dit was dumpmateriaal uit de tweede wereld oorlog. De gelijkrichter was een AZ1 en als het apparaat aan stond dan was er altijd een blauwe gloed te zien rondom de zendbuis en de trimmer. De schakeling was van het type Colpitts-oscillator.

Uiteindelijk zijn we met deze schakeling op een grote modelbouw beurs geweest voor demonstratie. Op deze beurs stond ook een demonstratie met een transistor uitvoering maar deze ging al snel tijdens de demonstratie defect ;-) ;-) . Die van ons trok daardoor extra veel belangstelling.

Krupe had het schema ook laten publiceren in een tijdschrift. Maar dat ging niet helemaal goed. Ik had een schema gemaakt en daar stond in de onderdelen lijst niet alles op volgorde. De redactie van dat blad had dit netjes op volgorde gezet maar vergeten de juiste waarde ook mee te nemen. Dus netjes R1,R2,etc. maar compleet verkeerde waarden. Wij zijn daarvoor avonden op pad geweest bij hobbyisten om het apparaat werkend te maken.

Dit was dus de voorgeschiedenis. Puur uit nostalgische reden was ik dus op zoek naar informatie uit deze perioden. Ik wil het apparaat niet nabouwen.

Ik weet dus niet in welk blad het schema heeft gestaan
Ik weet dus niet welke beurs het is geweest
Ik weet dus ook niet in welk jaar precies dit geweest moet zijn.
Ik weet ook niet welke transistor schakeling er ook op deze beurs stond.

Het moet zich wel allemaal afgespeeld hebben rondom mijn 19 jaar dus tussen 1964 en 1967. Nu zag ik een inhoudsopgaven van het Hobby Bulletin uit de perioden 1967-1968 nr 06 de tekst “Treinverlichting onafhankelijk van rijstroom”. Mijn gedachte was dat dit misschien de buizen versie zou kunnen zijn.

Je zou denken dat met internet je met al deze informatie wat zou kunnen vinden. Maar tot nu toe is het niet gelukt.


Dus als iemand een buizen versie ziet (sorry op dit transistor forum :-) :-) ) in welk blad dan ook ik hou me aanbevolen.

Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum