10.7 MHZ oscillator vraag (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 04-08-2020, 23:08 (1332 dagen geleden) @ eric-radio

Vaak zijn de trimpagina's van Philips een beetje te summier.

Je moet je ook realiseren dat als het MF verlopen is, dit komt omdat er met de jaren onderdelen verlopen zijn. de zaak dan opnieuw trimmen leidt dan niet tot hetzelfde resultaat dan toen, omdat verlopen onderdelen ook een invloed hebben op de koppelfactor wat dan weer invloed heeft op de bekomen banbreedte etc.. kortom, eerst trachten alles weer zo dicht mogelijk bij het origineel te krijgen en dan pas wobbelen.
En ook het wobbelen zelf gaat niet zo eenvoudig als het meestal wordt voorgesteld. er komt heel wat voorbereiding bij kijken en het is heel belangrijk dat probes die injecteren en het signaal eruit halen geen enkele invloed uitoefenen op je circuits, anders komt het nooit goed.

Ook een wobbulator uit de jaren 50 kan dienst bewijzen, de nauwkeurigheid komt ten slotte van de marker.

Ben een paar filmpjes aan het voorbereiende voor youtube met step by step hoe je tot de kunst van wobbelen komt, maar zal nog wat duren voor die klaar zijn.

Het document waar Goldline naar linkt geeft alvast een mooie basis.. maar zijn oscillogrammen zijn bekome door slow scan of integreren in de scoop. bij het reel time wobbelen komt er ook wat ruis bij kijken.. zie foto hieronder, MF curve van een grundig (ik denk transatlantic) uit 1965. de markers eronder zijn 10,6 en 10,8 . curve is ok, maar staat er een beetje naast, wat niet erg is als ook de ratiodetector hierop zijn middenpunt heeft.

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum