Grundig Mailand 72 (Algemeen)

door Verdicom ⌂ @, Maarssen, 13-09-2020, 14:28 (15 dagen geleden) @ Otto

In die tijd verkocht Grundig Fürth veel losse chassis als de 8074, CS160, aan diverse bouwers van radiomeubeltjes. Zoals Rosita e.a.
Mailand is ook niet de naam die Grundig zelf aan dit type heeft gegeven, maar is afkomstig van die meubeltjes bouwers. En zo waren er meer namen, bv Diadem. Hier ook genoemd.
Ook de nederlandse importeur van Grundig (Sieverding) leverde deze modellen niet.
Ze kwamen van de parallel-import, zoals bv die radiozaak in de Hartenstraat, Amsterdam. Er waren er veel meer. Al zal ik geen namen noemen.

Er was nog een verschil. De radio’s geleverd door de officiele importeur hadden een AM-MF van 452 kHZ. Terwijl dit standaard 460 kHz was. Dat had te maken met storingen op de AM-band door Radio Scheveningen.
Deze chassis zaten ook wel in meubeltjes als de Como, Mandello. Maar dan, mits door Sieverding geleverd, met een AM-MF van 452 kHz, Dat speciaal voor de Benelux gemaakt. Relatief goedkoop en ze gingen inderdaad als broodjes over de toonbank. Maar wat is goedkoop. Ik meen me te herinneren dat omstreeks 1970 zo’n Como Stereo meubel toch nog HFl 598,- moets kosten. En een Mandello 748,-. Maar ja, dat is wel nu 50 kaar geleden.

Als hun toestel kapot was kwamen kopers van zo’n Rosita wel eens naar de Koningslaan . Maar dat ging niet door, want ze konden geen garantiebewijs van Grundig Nederland overleggen. Ja, ook ik heb deze mensen wel eens moeten teleurstellen.

Het was ook de tijd van de terugloop van met name de mechanische kwaliteit van deze toestellen. Zoals die slappe druktoetsen, iele potmeter-asjes. En later die gammele schuifregelaars. Dat ging al snel kapot. En meer West-europese fabrikanten hadden dit probleem, ook Philips.
Ik denk dan ook dat dit mede de oorzaak is geweest van het verdwijnen van deze fabrikanten. En de sterke opkomst van Japan. De oude namen als, Grundig, Philips, enz. bestaan nog wel. Maar dan op goedkoper spul uit o.a. China. Zoals batterijen e.d.

In mijn Grundig-tijd, 1968-1973, heb ik deze terugloop van nabij meegemaakt.
In die tijd hield ik me veel bezig met HiFi. Opvallend was dat je in de echt grote HiFi-zaken, bv RAF in de Rijnstraat, Amsterdam geen Philips of Grundig meer aantrof. Nog wel B&O en Braun en verder vooral Japanners. Dat gold ook voor de bladen uit die tijd, als Luister en Disk. Precies hetzelfde.

Han


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum