Middengolf Minizender "Ruysdael" (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 29-09-2020, 11:26 (1304 dagen geleden) @ Laurens
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 29-09-2020, 11:34

Laurens en Goldline,

Leuk dat jullie met oplossingen komen, er is alleen geen probleem! Op zich vind ik het namelijk prima dat de zender ook bruikbaar is in de tropenband (en korte golf). Ik heb regelmatig hier tropenontvangers staan die getest en beluisterd moeten worden. Laatst al een Philips BX645U en nu is ook deze leuke radio van Witger hier door de brievenbus gepropt. Ik weet dit zijn buizengevallen maar beluisteren met een transistorzendertje zal geen kwaad kunnen.

Het lijkt bijna alsof de eindtrap als vermenigvuldiger draait.

Inderdaad. Als je de frequentie van de zender verandert, zie je wel de tijd tussen de twee hoofdpieken toe- en afnemen, maar de tijd tussen de subpiekjes blijft gelijk! Ik kan het op de scope niet helemaal precies aflezen, daarvoor zou je een frequency-counter moeten hebben (een hele speciale die vier pulsjes precies kan opmeten), maar ik schat dat er ongeveer 260ns tussen twee subpieken zit. Het ziet er dus een beetje uit alsof de eindtor telkens wordt aangestoten met een piek of puls, dit gebeurt in de frequentie waarop de oscillator is ingesteld. En dat hij dan natrilt met een frequentie va ongeveer 3,8MHz. Het aantal piekjes dat je ziet is dan natuurlijk afhankelijk van wanneer de volgende hoofdpuls komt.

En hoe gaat het ondertussen met de zender van Cheops? Of hebben anderen dit kitje misschien ook gebouwd en wat zijn daar de resultaten?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum