Wo 9 dec, LC-Kring (online): Antenne's voor DAB+ (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 19-11-2020, 12:26 (6 dagen geleden) @ Forumbeheer

Beste Radiovrienden,

Op 9 december 2020 gaat de Leren- en Contact-Kring over DAB+, en dan vooral over de antenne's. Om mee te doen ga je tegen halfacht naar ons Jitsi-kanaal.
Het is leerzaam, gezellig, gratis, parkeren is geen probleem, je hoeft geen mondkapje op, alleen zelf voor je consumpties zorgen!

Heb je zelf een mooie DAB+-antenne (gekocht of gemaakt), dan mag je die natuurlijk laten zien. Er is een diaserie bij de lezing.

Over de lezing:
Veel analoge uitzendingen worden gestaakt en zo genieten wij digitaal van televisie (DVB) en radio (DAB). Niet iedereen is daar enthousiast over, want er wordt gemopperd over slechte dekking, matige geluidskwaliteit en hoog stroomverbruik.
De ontvangst kun je verbeteren door een antenne te bouwen; voor de meeste ontwerpjes heb je genoeg aan simpel materiaal, vaak zelfs afval, zoals latjes, lege blikjes en coaxkabel. Antenne's voor DAB+ (176-230MHz) zijn ook goed te vergelijken omdat de ontvangers een sterktemeter hebben. We vergelijken de ingebouwde spriet, de Bench KH2329, twee bierblik-antennes, een gesloten dipool, en de slappe en stijve Arnold. Mijn eigen variant op de bierblik-antenne, de biervat-antenne, doet het hierbij heel erg goed. Ook vertelt Henk over de antenne die hij ontworpen en gebouwd heeft en die heel goed werkt.
Het stroomverbruik van DAB+-radio's kunnen we opmeten en dan kijken hoe het echt zit met dat hoge verbruik. Tja, en geluidsbeleving is natuurlijk niet te meten, daarom gaan we een DAB+ ontvanger beluisteren en de ontvangst vergelijken met FM (zover als Jitsi dit mogelijk maakt).


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum