Grundig 4000 eindresultaat (Algemeen)

door eric-radio @, Arnhem, 18-12-2020, 13:38 (1197 dagen geleden) @ Bart vdC

Hallo Bart,


Om een kort verhaal heel lang te houden, hierbij als antwoord op je vraag:


Ik heb een redelijke electronica kennis, maar wat betreft HF Radio techniek moet ik dus nog regelmatig met genoegen in de schoolbank van dit forum plaatsnemen.
Want de kennis en ervaring over dit onderwerp op dit forum is voor een amateur indrukwekkend.

Van de Varco zat de as vast en de vorige eigenaar had deze uit het toestel gehaald en was daardoor onherstelbaar beschadigd waardoor de platen sluiting maakten, krijg je nooit meer goed.
Via een verzoek en foto op dit forum via Leo Snoeren een bijna identieke varco van hem kunnen overnemen, asje aangepast en deze werkte.

Radio gaf op FM vervormd en heel zwak geluid, maar af en toe speelde toestel ook een dag wel goed.
Bij een vorige reparatie aan eenzelfde toestel, maar dan de bruine versie, via Kris, de tip en een ontwerp gekregen om een 10.7 MHZ injector te bouwen om te achterhalen welke MF trafo defect is.
Schakeling nagebouwd en van mijn werk een scoop geleend en de schakeling afgeregeld op 10.7 Mhz, hierna de betreffende trap toen gevonden. (lees forum op Grundig 4000)
Eerst injector op een werkende radio getest om een idee van de verwachte resultaten te krijgen.
Dit signaal injecteren op de punten die Grundig in het schema aangeeft waar de injector punten zitten voor afregelen van de IF sectie's

In schema MP11 boven collector T6, Trafo ZF-X was defect

[image]

Radio ergens op ruis afstemmen en signaal vanaf discriminator richting tuner injecteren en kijken of de VU meter uitslaat en of luisteren of de radio stil valt.

Gelijk bij de laatste trap (MP11) van de probleem-radio geen VU meter uitslag.

Bij dit toestel was er af en toe uitval in een van de twee laatste trafo's of omringende componenten leek het.
Verschillende componenten in de laatste IF sectie afgekoeld en verwarmd met een fohn maar dat gaf geen resultaat.
Hierna een voor een de aansluitingen IF ZF-X verwarmd met een soldeerbout en dit gaf resultaat, het geluid kwam plotseling niet meer terug.
De koperen wikkeling in de trafo werd hierdoor ook heet en gaf de wikkeling het laatste duwtje de electronische afgrond in.
Na meten, bleek dat de voedingspanning op de collector van T6 ook miste en de IF, ohm meting bevestigde dat er nu sluiting was tussen primair en secundair.
Trafo uitgesoldeerd en open gemaakt, hierin was met een loep te zien dat de wikkelingen verteerd waren (groene uitslag).
Originele trafo is zo klein dat handmatig herwikkelen niet mogelijk is.
Het blijkt dat bij deze toestellen bij de twee laatste IF trafo's het gevlochten koper en isolatie over tijd verteerd waardoor er onderbrekingen of sluitingen ontstaan.

Via Leo enkele IF trafo's gekregen maar deze waren helaas niet de juiste waarde.
Om te voorkomen dat bij proberen van verschillende IF trafo's en het in en uitsolderen de print beschadigd raakt, op de verschillende test IF trafo's die ik had enkele male-female print stekkertjes geduwd en deze aan de soldeerzijde op de print geplaatst.
Hierna een postbode elastiek om de radio en op de trafo gezet die de trafo op de plek houdt op de print verbindingen.
Uit een Philips 774 een trafo die op dezelfde positie zat "geleend" en dit gaf weer geluid maar stereo decoder sloeg niet aan, dus of impedantie of L/C combinatie klopte niet. (volgens Leo, en hij had gelijk)

De kleurcodering op de defecte IF gaf aan dat het om een 2.6 uH trafo ging, via Google een IF trafo van 2.6 uH gevonden bij een electronica handel, die ooit gebruikt werd in een Veron schakeling voor vossenjacht en op goed geluk besteld.
Condensator uit deze trafo gehaald omdat deze bij het origineel niet in maar naast de trafo op de print zit en de waarde onbekend was.(bleek 82 PF)
Trafo geplaatst en radio gaf weer geluid en stereo decoder werkte weer, alleen regelbereik zit de kern teveel buiten de trafo.
Condensator C100 waarde aangepast en over C100 30 PF gesoldeerd, waarna regelbereik de kern een stuk verder ingedraaid zit.
IF signaal geinjecteerd op de voorgaande trap en beide laatste trafo's op maximale VU meter uitslag afgeregeld.
FM speelt daarna weer, alleen is IF waarschijnlijk niet optimaal maar resulaat voor dagelijks gebruik is prima.
Probleem is dat de primaire wikkeling volgens schema op de originele IF trafo op een derde van de primaire kant een aftakking heeft (is een naam voor dit soort schakelingen), en de vervanging vermoed ik niet.

Ander probleem was dat de rechter luidspreker rammelde, luidspreker uitgebouwd en het bleek dat de spoel en de magneet elkaar raakten.
Dit veroorzaakt door het uitzakken van de conus, luidspreker omdraaien wil wel eens helpen, maar niet in mijn geval.
Hierna een ongebruikt, vilten sigaretten-filtertje plat gedrukt en deze rechtstandig vastgeplakt aan de onderste metaalrand van de luidspreker en rust op een klein vlak van de ribbels op de buitenste rand van de onderkant van de conus.
Waardoor die de conus van de luidspreker minimaal gekanteld is en weer vrijloopt in de magneet.
Probleem opgelost, dank aan Mascotte.

Hoog Laag Toon schakelaar werkte maar op een luidspreker, ik heb nog een originele bus Philips Contact Spray uit 1978, (nog gekocht bij Philips Service centrum in Arnhem geweldig spul) waarna schakelaar weer werkt.
Lampje T5 7 volt 80 ma geven te weinig licht, in oude kerstverlichting lampjes van 4 volt gevonden.
Schaalkoord was geknapt, via hobby en kralenwinkel 0.8 mm nylon staalgaren gekocht, en om een schaalkoord opnieuw leggen, moet je het erg goed met jezelf kunnen vinden maar toch gelukt.

Hierna kunstleer voorzien van een heel klein beetje WD40, weer als nieuw.
Radio heeft nog een klein nog niet verklaard schoonheidsfoutje, bij ingetrokken antenne heeft radio een VU meter uitslag tussen 1 en maximaal 5 bij afstemming op zenders, als je de radio op ruis tussen de zenders zet en je trekt de antenne helemaal uit dan gaat de VU meter naar 4, op de schaal van 5.
Dus bij zender zoeken geeft bij uitgetrokken antenne de VU meter alleen een variatie waarde aan tussen 4 en 5.


Ondertussen op advies van Leo aan het inlezen in radio techniek, en aan het kijken naar een budget funktie generator tot 20 Mhz zodat je ook kunt sweepen en na veel oefenen kunt zien wat de radio doet en wat de gevolgen zijn als je aan een kern draait.
En dan ook bijvoorbeeld een IF trafo kunt testen buiten de radio om.(Volgens Soundman op dit forum)
Dilemma is dat als je af en toe een radio repareerd je niet teveel spullen hebt staan die je weinig gebruikt.
En de dame in huis vragen gaat stellen, waarom er plotseling allerlei apparatuur al een paar weken op de keukentafel staat, die er vroeger nooit stonden.
Daarnaast je jezelf betrapt op het feit dat je wilt gaan uitleggen aan de betreffende dame wat een 10.7 Mhz injector, Scoop, Funktie generator, Sweepen, Wobbelen, loodvrij solderen, etc is

Kansloos ......

Sommige dames denken in handtassen, geurtje, en het dilemma tussen hoge of lage hakken schoenen kiezen.
En willen liever geen onherkenbare apparaten of technologie op hun keukentafel!

Niks mis mee overigens! :)

Gr Eric Boerdam.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum