De Studer A726 (Toestel of techniek)
De studer A726 uit dit bericht
http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?mode=thread&id=57040#p57040.
Is weer kraakvrij. Zoals de aanbieder aangaf had die enkele jaren in een vochtige kelder gestaan. er zitten héél veel connectoren in deze tuner, en die waren allemaal geoxideerd, maar daar zat het originele probleem blijkbaar niet. Het ding bleef kraken, als ie er zin in had. (dus altijd op het moment dat het niet uitkomt..)
Omdat het intermitterend was en altijd verdween als je er nog maar naar keek zat er niet veel anders dan met heel veel geduld en de scoop er permanent op punt per punt af te gaan. alles zit verspreid over printjes met in en uitgangen, dus meten gaat makkelijk, maar het was wachten op Godeau.. RF: ok, mixer: ok, MF Ok, demodulator ok.. stereodecoder uitgang : niet ok.. gekraak komt dus uit de decoder.
Dit is een matrix decoder. som en verschil signaal worden apart verwerkt en op het einde in een matrix gesommeerd (Grundig deed het ook zo) Voordeel van de matrix decoder is oa dat je op somsignaal al deëmphasis kan toepassen en het niet door de hakker moet. Das gunstig voor de ruis en de vervorming. tevens kan in de sommeerschakeling de mate van stereo bepaald worden en bvb voor de hogere tonen terug naar mono gegaan worden (weerom om de ruis te onderdrukken bij zwakke stereo ontvangst) . Na nog veel geduld /meten op een transistor (van de vele) in de sommeerschakeling gekomen waar blijkbaar de sterke ruis ontstaat. (Q6). BC550B, vervangen door BC547B en jawel, ruis definitief weg.
Een ander klein euvel is dat de tuning indicator niet keurig in het midden staat als je exact op het station staat. Is er iets ontregeld? Wil niet zomaar beginnen schroeven , dus alles doorgemeten. lijken RF en MF goed te staan, moet dus wel aan de indicatieschakeling liggen.
Wat blijkt.. ondanks het feit dat de FM discriminator gebruikt maakt van een tijdsverschilschakeling met vertragingslijn (zoals Loek al aangaf) blijkt er ook nog een tweede FM decoder verborgen te zitten: een standaard ratiodetector. Die is enkel nodig voor bepalen juiste afstemming, aangezien de looptijd FM discriminator dit signaal niet nauwkeurig afgeeft (temperatuurgevoelig). en ja, die ratiodetector was een ietsie pietsie verlopen. Het was lastig om de ferrietkerntjes te verdraaien, ik denk dat de spoelbusjes met de jaren wat gekrompen zijn, maar is gelukt. Tuner stopt nu op de juiste frequentie en naald staat keurig in het midden.
gelukkig zitten in deze reeks geen tantaaltjes meer.
nu nog foto's
Complete draad:
- De Studer A726 -
kris,
31-12-2020, 01:10
- De Studer A726 - MarcelvdG, 31-12-2020, 16:39
- De Studer A726 - Nevile Wilder, 03-01-2021, 17:57