XP opstarten duurt lang (Computertechniek)

door soundman2 @, Wouw, 12-01-2021, 15:03 (12 dagen geleden)
Gewijzigd door soundman2, 12-01-2021, 15:10

Ik gebruik ook nog een PC die draait op XP. Vraag niet waarom, maar daar draaien bepaalde toepassingen op die op W10 niet meer werken.
Onlangs heb ik daar een nieuwe voeding in gezet en alles werkte weer. Het viel me op dat de PC ca 4,5 minuten nodig had om gebruiksklaar te zijn. Ik kan me niet herinneren dat dat ooit zo lang was, maar ik ben niet degene die de pc frequent gebruikt.
Als ik dan de pc op de gewone manier afsluit,(helemaal) en daarna weer aan zet is de PC binnen 1,5 minuut gereed.
Ik kan niets vinden wat zo lang tijd vraagt om op te starten. Er zijn de laatste jaren ook geen programma's bij gekomen.
Wel heb ik een insteekkaart eruit gelaten, de Eicon voor ISDN.
Het valt me op dat bij de eerste keer opstarten het eerste wat in beeld komt, een geblokte band is onder aan het scherm, die langzaam vult van links naar rechts, daarna verschijnt Windows, maar logo en opstartschermen blijven een hele tijd staan.
Als ik de tweede keer opstart, zie ik even het primitieve opstartscherm over het moederboard etc, waarna Windows meteen opstart en ook snel gereed is.
Ik heb de backup cel gemeten, maar die meet 3,2 volt,
In de uitgeschakelde stand brandt er nog een ledje op het MB, dus het zou kunnen dat de cel voortdurend onder spanning wordt gehouden. De PC gaat nooit van het lichtnet af.
Waar kan ik nog naar kijken?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum