AKAI VT-120 servo error? (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 18-04-2021, 01:44 (1104 dagen geleden) @ Erik
Gewijzigd door kris, 18-04-2021, 01:46

als je een tacho maakt (of al hebt ) met een lichtje (reflectie dus)kan dat helpen.

Het is nuttig uit te vogelen welke motor op constante snelheid draait en welke bijregelt om het spoor te volgen.

beiden hebben bestaan:

1)kopmotor draait aan vaste snelheid en capstan regelt dan bij zodanig dat CTL pulsen overeen komen met cylinder PG. In dat geval draait de kopmotor 25rps vast.

2)Of capstan draait aan vaste snelheid en kopmotor wordt geregeld dat PG overeenkomt met CTL.uiteindelijk draait eens gelocked de kopmoter ook aan 25rps.

door even aan het trackingwieltje te draaien (als dit nog wat doet) zie je welke van de twee het is. zwabbert het beeld is het tweede systeem. jankt het geluid harder dan anders eerste variant.


Het zijn zuiver analoge servo's en fazecomparators, dus een lekke/droge elco gooit al roet in in het eten door veranderde tijdsconstante.

maar aangezien dit nog een machine is met enkel fazecomparatoren (en geen frequentiecomparatoren, dat kwam pas later) moeten de geregelde motor binnen het "vanggebied" zitten. en daarvoor is een toerentalmeting nuttig.

nu kan dat ook elektronisch, zonder tacho. kopmotor zal wel een PG hebben, geeft één puls per toer en van de capstan weet je het via meting ctl frequentie.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum