pll am zender (Toestel of techniek)

door piet, 30-03-2011, 10:01 (4794 dagen geleden) @ robin

Ik weet niet welke variant jullie hebben van het schema echter zijn ze allemaal wel een beetje het zelfde.

Blijkbaar gaat het mis rond de HEF4046 want het VCO wat daar in zit wordt gebruikt voor frequentie opwekking. Eerst even zijn voedingsspanning meten. Is deze goed, moet er een blokgolf staan op VCO out en dat is pin 4. Meten met een simpel scoopje gaat het makkelijkst. Op 2ehands.nl vind je simpele handykit achtige scoopjes vanaf zo’n € 25,00.

Is die blokgolf er op pin 4 dan kan zijn dat de PLL niet locked. Pin 13 is de fasevergelijker uitgang die via een weerstand (meeste schema’s R7) het lusfilter van spanning voorziet. Is de spanning daar bijna gelijk aan “0” of bijna gelijk aan de voedingspanning locked deze niet en is dus de lus niet gesloten.

Dit kan zijn doordat het de VCO frequentie teveel afwijkt (VCO free run). Wat weer veroorzaakt wordt door verkeerde condensator tussen pin 6 en 7 (meestal genoemd C3) of verkeerde weerstand vanaf pin 11 naar massa (meestal genoemd R10).

Het kan ook zijn dat er een verkeerde of totaal geen referentie wordt aangeboden op pin 14. Daar moet een blokgolf vormig signaal staan met amplitude gelijk aan de voedingsspanning met een frequentie van 9KHz.

Op pin 3 van de HEF 4046 wordt het VCO signaal aangeboden wat door de 40103 is gedeeld.

Wanneer je dus met een dubbelstraal scoop tegelijkertijd naar pin 14 en pin 3 kijkt moeten beide signalen stil staan en de zelfde frequentie hebben.

Even iets over de HEF4046.
Philips waarschuwt er voor dat de gebruikte fasevergelijker een dood punt heeft rond fasehoek nul. Bij geen voorzorgmaatregelen zal het VCO dus kunnen jitteren wat veel faseruis tot gevolg heeft. Philips raad aan in zijn ontwerp datasheet er voor te zorgen dat fasehoek nul niet kan ontstaan wat kan worden gerealiseerd met een weerstand ergens rond de 4M7 van het lusfilter naar de voeding.
Het verhaal lijkt een beetje op een aanhangwagen achter een auto met versleten kogel op de trekhaak. Door de aanhanger iets te laten remmen klappert deze niet in de trekhaakkogel.

Betreffende het kristal is er een simpele oplossing.
27Mhz kristallen worden voor een habbekrats aangeboden en zijn derde overtoon kristallen. In een basisschakeling zoals hier gebruikt zullen deze altijd op de grondfrequentie (= 9MHz) oscilleren. 27.655 of 27.645 komen beide in aanmerking echter 27.655 heeft de voorkeur daar deze met een extra condensator iets naar beneden is te brengen. Grondtoon van 27.655 is 9.218MHz. Deze wordt door 1024 gedeeld wat dan uit komt op 9.00227KHz. Zonder maatregelen zit je er dus ongeveer 2,3 hertz naast. Door een extra condensator over het kristal te plaatsen is dit makkelijk te corrigeren als je dat al zou willen doen.

Groeten,

Piet


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum