Wo 7 juli - LC-Kring: Hoortoestellen (online) (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 19-06-2021, 16:28 (41 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 19-06-2021, 16:30

In juli is de Leren- en Contact-Kring niet op de tweede, maar op de eerste woensdag: 7 juli is er een lezing over Hoortoestellen.

Wanneer ook al weer? Woensdag 7 juli 2021 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/251zqjepw3ouwsx/Hoorappa.pptx?dl=1
Toegang en deelname is gratis! Hapjes en drankjes niet inbegrepen.

Het gebruik van Jitsi:
Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Helaas loopt soms de diaserie vast; om hiervan geen last te hebben, kun je de serie (kort!) vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

Hoortoestellen:
Op beurzen en rommelmarkten vind je nog wel eens gehoortoestelletjes, met minibuisjes of met transistors erin. Om wat beter te begrijpen wat je daarmee in handen hebt, lopen we de geschiedenis en uitvoering van elektronische hoortoestellen door.
Voor de uitvinding van de buis waren er natuurlijk al de akoestische toeters, en de eerste buizen-hoorhulpmiddelen waren flinke kasten. Rond 1950 paste een complete buizenversterker, inclusief de batterijen, al in een doosje in een borstzak. We bekijken even hoe zo'n pakje er van binnen uit ziet, en hoe deze toestelletjes al snel weer werden vervangen door getransistoriseerde apparaatjes.
Met de gebruikte techniek (subminiatuurbuisjes) werden ook andere toepassingen gemaakt, zoals militaire apparatuur, een heuse zakradio (Tecla), een satelliet-zender (Sputnik) of zelfgebouwde AM-supers. We bespreken ook handige toepassingen van een gehoorapparaat met ringleiding en gezonde voeding voor buizentoestellen.

[image]

We hopen je te zien op 7 juli!
In augustus houdt de LC-Kring vakantie, en voor woensdag 8 september staat een lezing over Enkelzijband op de rol.
Wil je mails over de LC-Kring ontvangen? Meld het me!

Gerard.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum