Teppaz Balad (Toestel of techniek)

door Marotick ⌂ @, Huizen, 09-07-2021, 21:13 (19 dagen geleden) @ pdegro

Toen ik jaren geleden mijn B77 wilde repareren stuitte ik op een condensator die op hol geslagen was. De waarde was meer dan verdubbeld en ik vroeg me af wat de waarde zou zijn als deze condensator actief zou zijn. De kans was groot dat de waarde zeer variabel zou zijn en dat wilde ik niet riskeren dus ik heb hem vervangen.
Na vervanging bleek even later er weer een probleem te zijn en ik weer met mijn meet apparaten er achteraan. Zo'n zelfde soort condensator die weer een probleem veroorzaakte. Ik meette (of is het mat?) de condensator op en deze was drastisch in waarde gezakt.
Omdat toen bang was dat condensatoren niet het eeuwige leven hebben nam ik de moeite om verschillende andere condensatoren door te nemen en... niet één was er nog goed, een drama. Ik ben toen verder gaan zoeken en het bleek dat alle elektrolyten niet meer de waarde hadden die er opstond maar er ver naast zaten, vaak meer dan 50%.
Alleen de tantaaltjes leken nog goed maar sommige daarvan was de ESR weerstand flink opgelopen. Tja wat moest ik daar nu mee? Om alles te vervangen leek me een hele klus.
Nadat ik een lijst had gemaakt van de condensatoren die ik moest bestellen was het een leuke klus om de elektrolietjes te vervangen. Spannend was het moment toen ik de recorder aanzette. Zou hij ontploffen? Zou hij het doen? Ik zette een band op en ik heb in geen jaren zulk mooi geluid gehoord.

Iemand vertelde me dat hij ook een Revox had die het niet goed deed en vroeg me of ik eens wilde kijken.
Ik zag dezelfde oude condensatoren zitten en ik soldeerde er een paar uit. Ik was niet verbaast dat deze ook slecht waren, condensatoren slijten kennelijk. Ook daar ging een sloot nieuwe condensatoren in en het resultaat was dat ook deze recorder zich goed kon plaatsen naast de digitale recorders. Dat zulke oude knarren toch zo goed kunnen klinken.

Om klakkeloos onderdelen te vervangen door nieuwe is natuurlijk geen repareren maar een apparaat dat 50 jaar oud of ouder is daar moet je wel want geen elektroliet kan onveranderd die leeftijd overleven.
Dus, het is jammer maar bij oude apparaten gewoon de elektrolytische condensatoren gewoon allemaal vervangen is mijn ervaring en als het apparaat dan toch nog een defect heeft dan wordt het ouderwets foutzoeken.

Jack Marotick


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum