Slimme meter (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 02-07-2022, 13:41 (661 dagen geleden) @ verbeek
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 02-07-2022, 14:24

Saillant detail is dat de voeding "Capacitive" gevoed wordt, blindstroom dus met een minimaal resistief verbruik.

Capacitieve voeding is heel zuinig voor constante belastingen of belastingen met constante stroom. Maar voor schakelingen met constante spanning, gemiddeld laag gebruik en hoge piekbelasting zijn ze heel ongunstig.
Kijk hier is bv de schakeling uit de welbekende Senseo:

[image]

De condensator C1 zorgt voor een vrijwel constante stroom, maar omdat de Senseo logica op een constante spanning van 5V werkt, staat er een zener van 5V na de gelijkrichting. De stroom die C1 doorlaat, moet groot genoeg zijn om de logica te voeden. Wat er overblijft wordt "afgefakkeld" in de zener.

Voor een belasting met een constante stroom kun je er heel mooi voor zorgen dat de stroom door C1 net genoeg is en er hoeft dan weinig in de zener te worden verstookt.

Maar stel je nu eens voor, dat je schakeling heel zuinig is, bv een processortje dat op 100mW loopt, maar ook een GPRS zendertje bevat, dat een keer per uur 3,6s zendt en dan 5W nodig heeft. Gemiddeld gebruik is dan 105mW dus niet veel. Om de piekbelasting van de GPRS te kunnen leveren, moet de condensator minstens 1A doorlaten. De andere 3596,4 seconden van het uur neemt de schakeling maar 20mA, maar de condensator blijft hetzelfde en alle stroom gaat door de zener. De schakeling gebruikt dus continu het piekvermogen van 5W. Kortom, uit dit voorbeeld blijkt dat bij een capacitieve voeding, de piekbelasting meteen ook het gemiddeld gebruik wordt.

Uiteraard wil ik met dit betoog NIET Jack zijn bezorgdheid voeden dat zijn meter continu veel energie verbruikt (al gaat het dan op kosten van de netbeheerder, daar waren we het al over eens). Mijn conclusie is dat de capacitieve voeding niet slim is voor een slimme meter met GPRS zender, dus dat zulke meters waarschijnlijk op een andere manier gevoed worden.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum