Beeldbuis gevonden! (Gezocht)

door M. van Dijk @, Moergestel, 19-06-2024, 12:45 (101 dagen geleden) @ pieter
Gewijzigd door M. van Dijk, 19-06-2024, 12:59

Dag Pieter,

Ik heb inderdaad op het internet een heleboel radars gezien waar de afbuigspoelen met een motor rondom de hals de CRT worden gewenteld. Ik denk dat dit systeem één van laatste jaren (1977) is geweest waar de weergave nog analoog werd gedaan, maar al wel ver in het tijdperk was dat oplossingen meer in het elektrische dan het mechanische domein werden gezocht. De afbuigspoelen draaien bij deze unit niet meer rond:

[image]
[image]

Er zit verrassend weinig in. Links op het eerste plaatje zit het printje voor de afbuiging. Ik vermoed dat de twee blikpakketten als inductors worden gebruikt in een set gekoppelde laagfrequent oscillatoren die 90 graden van elkaar verschoven zijn. Door beide te moduleren met een zaagtand kun je het hele beeld inkleuren met een radiaal scanpatroon... Daarboven zitten een aantal torren waarvan ik vermoed dat ze gebruikt worden als afbuig versterkers waarvan de uitgang weer door een passief netwerk (snubbers??) de afbuigspoel in worden geleid.

Ik kwam ook deze joekel tegen:
[image]

onderin het plaatje zie je een conventionele TO-3 behuizing... ik heb nog nooit zo'n grote transistor gezien :-D

Mijn excuses voor de lage kwaliteit foto's, het licht in de ruimte is beroerd. Bij de eerste grote stap komt er een verslagje van mochten er geïnteresseerde zijn, dan zorg ik meteen ook voor betere belichting ;-)


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum