Aanpassing hsp print mbt paneelmeters (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 27-09-2024, 17:02 (3 uur en 9 minuten geleden) @ buizengek
Gewijzigd door soundman2, 27-09-2024, 17:17

Is het de bedoeling dat je in de uitgang van je voeding één meter gebruikt, omschakelbaar van spanning naar stroom of wil je in de uitgang twee meters zetten, waarvan een voor de spanning en de andere voor de stroom?
Voor zover ik nu begrijp is de de meter een voltmeter met een gevoeligheid van 200mV volle schaal.
Om spanningen te meten die hoger zijn dan 200mV , moet je een geschikte spanningsdeler gebruiken. De ingangsimpedantie van de meter is kennelijk 100M Ohm. Die waarde moet je meenemen in de berekening van de spanningsdeler. (Soms te verwaarlozen)
Om stroom te meten Moet je in de leiding een weerstand opnemen, waarover je meet. Zou je bijv 2 Amp willen meten waarbij de meter 200 aangeeft, dan moet dat weerstandje 0,1 Ohm zijn.

Omdat de meter zelf maar een bereik heeft, 200mV DC, zul je bij grotere of kleinere stromen andere weerstanden moeten inschakelen, net als bij een eenvoudige multimeter zonder autoranging.
Uiteraard geldt dat ook voor spanningsmetingen.
In de praktijk zijn de meters op voedingen niet heel erg nauwkeurg. De spanningsmeters geven de max uitgangsspanning aan en de stroom meters de max te leveren stroom van de voeding. Als het nauwkeurig moet, wordt de voeding ingesteld met een nauwkeurige externe meter.
De meters op voedingen hebben zelden omschakelbare bereiken.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum