Virusscanner echt nodig ? (Computertechniek)

door lee, 23-05-2012, 13:44 (4364 dagen geleden)

Vraag.....

Is het echt nodig ieder jaar weer zo`n nieuwe dure
virusscanner/firewall te kopen?
Ik gebruik nu G-Data internet security, dat is een virusscanner plus firewall, ik ben er zeer tevreden over maar moet wel ieder jaar weer mijn abonnement
verlengen tegen betaling natuurlijk
Wat ik mij nu afvraag zou de gratis versie van AVG als virusscanner ook voldoende zijn in combinatie met de Windows Firewall of kan ik toch beter de
G-data internet security blijven gebruiken ?

Lee

Virusscanner echt nodig ?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 23-05-2012, 14:23 (4364 dagen geleden) @ lee

Lee, pak een glaasje fris , ga in de tuin er over nadenken wat verstandig is.

Indien je draadje internet loslaat heb je geen scanner nodig.
Al het andere wel.

Troep via gevraagde en ongevraagde mail, al is het maar via een kennis die jowu per ongelijk wat stuurd.
troep via internet
etc.

Ik had zelfs een melding in een audio-luidspreker-filter 2007 programma waar een Rootkit in zat.

Welke scan goed is - geen enkele
Ik gebruik meerdere en alle vinden weer wat anders.
- PC-Veilig KPN = F-secure 5,- per maand en hoef dan ook betreft updates nergens meer naar om te kijken.
Mailwarebytes - gratis en gaat uitstekend
Spybot.
enz.

AVG gehad en vind ik een drama
Noton idem en belast heel erg de pc.

En toch!! loopt er af en toe wat binnen.

Virusscanner echt nodig ?

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 23-05-2012, 14:37 (4364 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door Ben Koehorst, 23-05-2012, 14:39

AVG gehad en vind ik een drama
Noton idem en belast heel erg de pc.

En toch!! loopt er af en toe wat binnen.

Mee eens. Mijn Norton abonnement heb ik enkele jaren geleden opgezegd, daarna gratis AVG geprobeerd. Maar daar glipte nog wel eens iets doorheen. Sedert ongeveer een jaar gebruik ik nu MS Security Essentials. Is te vinden op de MS site en het is ook gratis. Het programma wordt door MS regelmatig geupdate en het databestand wordt meermalen per dag gecheckt. Dat alles gebeurt geheel automatisch en uiterst vlot, je hebt er geen omkijken naar en je merkt er niets van. Ook het regelmatig scannen van de harde schijf gaat automatisch. Mijn ervaringen daarmee zijn prima, maar nadenken bij wat je doet blijft natuurlijk geboden.

--
M.v.g
Ben

Virusscanner echt nodig ?

door ARCHIMEDES, 23-05-2012, 16:17 (4364 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Betaalde virusscanners zijn geen haar beter dan sommige van de vrij verkrijgbare. Kijk wel best uit naar een scanner van een bedrijf dat ook goede betaalbare software levert. Die hebben er alle belang bij dat er geen virussen circuleren die hun software kunnen schaden.

Andere vrij verkrijgbare virusscanner van onbekende oorsprong zijn verdacht; het zijn ideale platforms voor het instaleren van malware. Je moet al een heel uitgebreide staf en netwerk hebben om continu het internet te bewaken dus dit een domein waar de hobbyprogrameur het moet laten afweten.

En nog wat vertel niemand welke antivirussoftware op jouw systeem werkt, anders maak je het hackers virtuele en reele het weer wat gemakkelijker
Archie

Virusscanner echt nodig ?

door Jan 1 @, Tilburg, 23-05-2012, 16:53 (4364 dagen geleden) @ ARCHIMEDES

In tegenstelling tot het verleden staan virussen, wat schadelijkheid betreft, allang niet meer op de eerste plaats. Een veel grotere bedreiging vormen verschijnselen als rootkits, pishing, systeemgerichte hacker aanvallen al dan niet per per E.mail, en uiterst intelligente malware. Een security systeem moet zelfs al succesvol kunnen ingrijpen als men een besmette E.mail per ongeluk opent. De firewall is ook maar een onderdeeltje:-) van de totale beveiliging, maar die van Windows is zo lek als een zeef. Het gaat om een goede TOTAAL beveiliging. Zelf gebruik ik ESET Smart Security 5.0.95 NL. Of die nou de beste is weet ik niet, volgens de Consumentenbond wel, maar in al die jaren dat ik ESS gebruik zijn kwaadwillende bestanden er nog nooit in geslaagd mijn computer enige schade te berokkenen. Daarvoor draaide ik Norman virusscanner met firewall, die wel eens ooit geen weerstand kon bieden tegen kwade bestanden, en de computer liet crashen. Norton en G-Data bleken een veel te zware belasting voor het systeem te vormen, terwijl Kaspersky ook al niet fijn werkte.

Virusscanner echt nodig ?

door PA9JAN, 23-05-2012, 18:24 (4364 dagen geleden) @ Jan 1

Ja, zonder scanner zou ik beslist niet durven internetbankieren. Ook ik heb ESET, zo ook bij ons op het werk, met een kleine duizend pc's.
Kost je een paar euro per maand, maar dan weet je zeker dat je bankrekening tegen plunderen beveiligd is. Zonder goede virusscanner werken lijkt op russische roulette, het kan goed gaan, maar het hoeft niet!

Virusscanner echt nodig ?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-05-2012, 19:14 (4364 dagen geleden) @ Ben Koehorst
Gewijzigd door Maarten Bakker, 23-05-2012, 19:21

Mee eens. Mijn Norton abonnement heb ik enkele jaren geleden opgezegd, daarna gratis AVG geprobeerd. Maar daar glipte nog wel eens iets doorheen. Sedert ongeveer een jaar gebruik ik nu MS Security Essentials. Is te vinden op de MS site en het is ook gratis. Het programma wordt door MS regelmatig geupdate en het databestand wordt meermalen per dag gecheckt. Dat alles gebeurt geheel automatisch en uiterst vlot, je hebt er geen omkijken naar en je merkt er niets van. Ook het regelmatig scannen van de harde schijf gaat automatisch. Mijn ervaringen daarmee zijn prima, maar nadenken bij wat je doet blijft natuurlijk geboden.

Ik heb zowel ervaring met MS SE als met AVG. Beide hebben een oneindig goede prijs/prestatieverhouding en de prestaties zijn bij allebei ook daadwerkelijk acceptabel. Ik heb geen duidelijke voorkeur voor een van beiden; de systeembelasting door AVG lijkt in de huidige versie weer wat minder geworden te zijn.

Verder is het natuurlijk een kwestie van niet al te klikgraag surfen en vooral je programmatuur up-to-date houden. Mijn mail heb ik nog nooit onder Windows gelezen, dat scheelt ook het per ongeluk openen van trojaanse bijlagen en na mijn eerste trojan (opgelopen op een warezz site, waarschijnlijk via Active-X wat tegenwoordig wel iets veiliger is geworden) ben ik qua browser op Opera overgestapt (incidenteel ook nog MS IE).

Als je als enige computer achter een router hangt, is een firewall vooral handig om uitgaand verkeer te signaleren en/of te blokkeren. Inkomend verkeer strandt in principe in de router. Uitgaand verkeer is als het goed is afkomstig van programma's waar de virusscanner ook al zicht op heeft.

In principe kan je dus volstaan met een basale firewall zoals die van Windows, want als het goed is krijgt hij niet al teveel voor de kiezen.

Virusscanner echt nodig ?

door Jan 1 @, Tilburg, 23-05-2012, 19:37 (4364 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten. Met een goed beveiligingssysteem kun je op alle sites komen, ook gevaarlijke. Er kan nooit wat gebeuren, want het beveiligingssysteem zal altijd sneller zijn dan de kwaadwillende. Dus in dit geval kun je best klikgraag gaan surfen en gevaarlijke E.mail bestanden openen, mits je de waarschuwingen en adviezen van je beveiligingssysteem maar opvolgt. In het ergste geval worden bepaalde sites automatisch geblokkeerd. Een goed beveiligingssysteem werkt beter dan welke browser ook, en kent vele dagelijkse automatische updates. Als het ware een muur van gewapend beton waar voor kwaadwillenden gewoonweg niet doorheen te komen is. Dit is mijn ervaring van de afgelopen jaren. Een combinatie van de als vol lekken bekendstaande Windows, en mijn security suite, en toch werkt deze combinatie super ! En nogmaals, die firewall van Windows, idem dito als Windows zelf, zo lek als een zeef! Vertrouw er niet op, want vroeg of laat heeft ie je ineens te pakken !:-)

Virusscanner echt nodig ?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-05-2012, 20:35 (4364 dagen geleden) @ Jan 1
Gewijzigd door Maarten Bakker, 23-05-2012, 20:38

Met zelfs de beste beveiliging ter wereld zal je alsnog niet klikgraag moeten willen surfen. Immers laat elke beveiliging wel ergens een steekje vallen. Virusupdates zijn nooit 100% volledig.

Je moet je beveiliging dus altijd helpen door de dingen die je ook op een onbeveiligd systeem altijd zou doen: software bijwerken en voorzichtig te werk gaan.

Ik durf zonder meer te stellen dat deze 3 factoren in de basis ongeveer even belangrijk zijn en dat de balans hooguit een stukje verschuift afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte diverse software (jouw beveiligingspakket doet het beter dan avg, de ene browser is mogelijk beter dan de andere).

Tot voor enige jaren waren het tijdig bijwerken en mezelf inhouden met klikken zelfs mijn enige maatregelen, en heb ik slechts twee keer malware gehad. Een score die erg vergelijkbaar is met die van iemand die gedurende dezelfde periode goed beveiligd was maar wel erg graag op van alles klikt. Voor degenen die het willen weten: 1 keer de genoemde directX-exploit op een dubieuze site en 1 keer dat ik voor onderzoek opzij gezette malware per abuis uitvoerde inplaats van in een hexeditor te openen. Een ongelukje kwam dus door verouderde software en het andere door mijn klikgraagheid.

Maar we gaan wel erg off-topic. Voor dit soort overwegingen kunnen we ons beter tot tweakers.net wenden.

Virusscanner echt nodig ?

door kris ⌂ @, Gent, België, 23-05-2012, 23:56 (4364 dagen geleden) @ Maarten Bakker

net zoals met echte virussen is het een strijd die nooit ten einde zal raken. De honderdjarige oorlog zal ooit een lachertje blijken te zijn, ha.
groeten.


Kris

Virusscanner echt nodig ?

door Marcel, 23-05-2012, 19:40 (4364 dagen geleden) @ lee
Gewijzigd door Marcel, 23-05-2012, 19:44

Hoi,

Ik denk dat voor de meeste mensen een virusscanner nodig is, om te voorkomen dat er dingen mis gaan. Echter, met enige ervaring en gezond verstand kan je naar mijn mening ook heel goed zonder.

Zelf draai ik al jaren zonder virusscanner. Ik heb er echter heel veel uitgetest, maar niet een gevonden die mijn besturingssysteem niet tot stroopmachine maakte.
Koop je een nieuwe computer, alles loopt lekker vlot. Je zet er een virusscanner op en je ziet de prestaties van je nieuwe computer in elkaar donderen. Zonde!
Daarnaast ben ik nogal achterdochtig richting de anti-virus industrie. Ik denk dat er weinig softwarebranches te vinden zijn waar zoveel geld wordt omgezet.
En dan nog dit: de illegale downloads kunnen wel aangepakt worden, maar tegen makers van computervirussen kunnen ze niks doen?

Ik ben van mening dat als je een beetje oppast op het internet, dat het dan best mee valt.
Eens in de zoveel tijd installeer ik eens een virusscanner (F-Prot bijvoorbeeld, kan ik gratis krijgen van mijn provider) en laat ik mijn computer scannen.
En dan is er niks aan de hand. Daarna haal ik het ding er snel weer af en doe ik een systeemherstel van voor de installatie.

Verder heb ik naast mijn Windows 7 nog een Linux systeem geïnstalleerd (SuSE Linux, dual boot). Dus mocht ik gekke dingen willen doen op internet, of mijn Windows zou vastlopen, dan kan ik altijd nog opstarten via Linux en de gehele Windows-schijf benaderen.
Tevens is Linux minder gevoelig voor virussen, dus als ik al wat risicovolle sites zou willen bezoeken kan dat via Linux.

Groeten van Marcel ;-)

Virusscanner echt nodig ?

door Huub, 24-05-2012, 03:30 (4364 dagen geleden) @ Marcel
Gewijzigd door Huub, 24-05-2012, 03:34

Dag Marcel ,

als PC -:) onbenul haal ik er wat uit (dat soms ook)

Zelf draai ik al jaren zonder virusscanner. Ik heb er echter heel veel uitgetest, maar niet een gevonden die mijn besturingssysteem niet tot stroopmachine maakte.
Koop je een nieuwe computer, alles loopt lekker vlot. Je zet er een virusscanner op en je ziet de prestaties van je nieuwe computer in elkaar donderen. Zonde!

Na installatie wordt vaak eerst een uitgebreide database nog opgehaald ,
als je uittest fase erg kort is ... en je houdt niet van stroop ;-)
ook kan je door uitzetten automatisch updaten en uitzetten hele PC controleren met regelmaat van ?? elke dag ?? stroop dunner maken .

En dan nog dit: de illegale downloads kunnen wel aangepakt worden, maar tegen makers van computervirussen kunnen ze niks doen ?

Ja , wat een vergelijking ,......afgezien van lokaliseren ,
een kwestie van geld mislopen en geldverdienen ?
en dan ...iemand die bijvoorbeeld ongewild virussen verspreidt doordat hij/zij de boel niet op minimale orde heeft :-D
is die niet beiden , eerst een illegale loader en daarna een maker ?:-P

Rest van de posting laat ik maar even zo , snelheid voor alles das wel van deze tijd ,
Denk dan eens even aan de PC bebouwde kom als je internet , soort vrijwillige 50km /uur regel niet voor niets ...

de info PC etc zal je wel bekend zijn , wou dat alleen even anders belichten.

m vr gr Huub
PS en liever geen mails van u dan maar voor- en kort-zichtig .;-).
PS2 Als de PC dan al TE sloom wordt , hoe weegt dat tegen de procedure
scannen Linux , Susteemherstel (Let even op je verdwenen cq verplaatste foto's ),
kopje koffie op , bij de gemiddelde PC kennis van gebruiker ?

Virusscanner echt nodig ?-ECHT wel -1994

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 01-06-2012, 21:22 (4355 dagen geleden) @ lee
Gewijzigd door Maurice, 01-06-2012, 21:24

Tja
Dan heb je net de IBM 5150 (uit 1985) netjes draaien en de nodige stapels floppen 5,25 nazien.Dit zodat het systeem leuk kan draaien.
Mijn Oude doc's , leuke prog's, etc.

EN daar is het gelazer, Ook way-back al virusen, da's waar ook.
En achteraf wist ik het wel dat er een stapeltje verdacht was. Maar ze stammen uit ca 1988-1994 dus dat is wel even geleden.
Moment dat ik de scanner flop zag dacht ik ah ja daar was ergens wat mee.
Na 1e scan van geheugen Plop ja hoor .. de bekende Yankee-5 weer boven water.
na al die jaren zit ie me toch nog te vervelen.
1 Flop ook nog met dat Ping-Pong en ook die weet ik weer had me al nodige kopzorgen gehad destijds.
Kennelijk toch een flop over het hoofd gezien en dan heb je zo weer boel ellende als je niet oplet.

Bekijk stukje van de Virusscan van gisteren mei 2012.

http://youtu.be/rcLaA5F9wUM

En hier na een tijdje rammelen.
Daarna handmatig per gevonden Virus de zaak cleanen
C:\virusscan\clean c: [Doodle]
bv voor de Yankee-5 welke een variant is op de doodle
dan
C:\virusscan\clean c: [Teq]
Voor de Tequila virus
enz
Ik had er 3 -Doodle, Teq en Ping
Vervolgens flop voor flop scannen
en als je een flinke stapel hebt...
C:\virusscan\clean a: /many (tbv veel ffd's achter elkaar)

En nee ik kan de HD welke een mfm is echt niet in mij Win7 hangen om te scannen ::-(

[image]

powered by my little forum