digitaliseren van schema's (Toestel of techniek)

door françois, 08-09-2012, 13:05 (4250 dagen geleden)

Heeft er iemand suggesties hoe men op eenvoudige wijze schema's kan digitaliseren .Het zijn er nogal veel en zou deze graag digitaal maken is voor iedereen goed .

digitaliseren van schema's

door lee, 08-09-2012, 15:14 (4250 dagen geleden) @ françois

Ik kan alleen maar scannen bedenken maar ben benieuwd naar andere antwoorden

Lee

digitaliseren van schema's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-09-2012, 16:01 (4250 dagen geleden) @ françois
Gewijzigd door Maarten Bakker, 08-09-2012, 16:09

Scannen is toch de aangewezen manier. Ik ben een tijdje terug bezig geweest met het opstellen van een procedure waarbij de schema's in archiefkwaliteit gedigitaliseerd worden.

Voorwaarde is een goede scanner, liefst A3, die lossless kan scannen (er zijn scanners die intern met jpeg werken, dat geeft al direct artefacten en kwaliteitsverlies). Ik ben er inmiddels in geslaagd om vrijwel alle nabewerkingen binnen het gratis programma Irfanview uit te voeren. Gebruik en finetuning van vrije software onder Linux is in onderzoek, maar leverde vooralsnog minder efficiente pdf's op. Eventuele tussenstappen vinden in png, gif of tiff plaats zodat ook de resulterende pdf vrij blijft van artefacten.

Eindresultaat is 300 dpi met 4-bits grijstinten. Eventueel kleurenmateriaal in principe 24-bits. Bronmateriaal scande ik op 600 dpi in om bij bewerkingen geen onnodige verliezen te lijden.

Voor echte archiefdoeleinden dient ook OCR gebruikt te worden, dat is het volgende punt op m'n agenda.

Ook loop je aan tegen het ordenen, doorzoekbaar maken, bijhouden van revisies, vermijden van knip- en plakwerk (sommige beschikbare documentatie bestaat uit bonte collages van diverse brondocumenten).

Doordat ik andere prioriteiten heb ligt het project even stil, maar ik pak het zeker op en zal dan ook een whitepaper over de procedures schrijven.

Voorlopig samengevat: zolang je jpeg vermijdt en 300 dpi en 4-bits aanhoudt, zal de kwaliteit van het werk ongeacht de precieze procedures doorgaans goed zijn. Veel van de slecht- of onleesbare schema's die ook wel (uit vervlogen tijden) in omloop zijn, zijn iets van 100 dpi en 1-bits of jpeg, maar nog altijd beter dan niet beschikbaar! Alles is dus relatief.

P.S. Je vroeg naar eenvoudig. Het makkelijkste is natuurlijk een scanner die gelijk een pdf uitspuugt waar alle ingevoerde pagina's samen instaan. Met een beetje geluk kan je dan voldoende instellen om zonder nabewerkingen tot een acceptabel resultaat te komen.

digitaliseren van schema's

door Wil ⌂ @, 08-09-2012, 17:42 (4250 dagen geleden) @ françois

Ik ben sinds 2003 bezig met het scannen van service manuals.
Begonnen met een a4 scanner maar al gauw een a3 scanner gekocht.
Ik scande toen op 300 dpi als gif bestand.
Later ben ik naar 250 dpi als jpeg gegaan om de scantijd maar ook te tijd om te knippen en om te zetten naar pdf veel korter zijn.
Tegenwoordig scan ik met een a1 cis scanner (tekeningscanner) op 216 dpi nog steeds als jpeg.
Dit om de verwekingstijd redelijk te houden.
Ik heb ook geprobeerd gebruik te maken met ocr, maar dat kost ook veel tijd per bestand.
Tja, wat is wijsheid?
Toch denk ik dat de manuals zo goed leesbaar zijn.

Met vriendelijke groet,
Wil

digitaliseren van schema's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-09-2012, 20:16 (4250 dagen geleden) @ Wil
Gewijzigd door Maarten Bakker, 08-09-2012, 20:25

Beste Wil,

Ik had nog niet naar de resolutie gekeken van jouw scans (die voor mij toch tot de betere kwaliteitscategorie behoren). 216dpi en opgeslagen als jpeg (waarschijnlijk dan wel in de laagste compressiestand) valt me inderdaad alleszins mee!

OCR is inderdaad een aardig struikelblok, maar voor mijn doeleinden toch uiteindelijk wel erg belangrijk. Daar ga ik dus toch nog even hard mee aan de slag een dezer dagen.

De scans waar ik voornamelijk op loop te mopperen zijn vaak 1-bits en in lagere resolutie zodat lijnen en letters erg hakkelig worden of dichtlopen (toevallig kom ik net een voorbeeld tegen in bericht http://www.gloeidraad.nl/radioforum/index.php?id=128305 en dat is opzich nog leesbaar; ik heb het erger gezien), of in doodgecomprimeerde jpeg (waar grijsvlakken en printlayouts erg slecht tegenkunnen, onder andere). In die gevallen lijdt de leesbaarheid eronder en zal OCR bovendien meestal erg veel handwerk vereisen.

digitaliseren van schema's

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09-09-2012, 22:17 (4249 dagen geleden) @ Wil

Beste Wil,

Je documenten zijn uitmuntend van kwaliteit altijd.
Zeer goed leesbaar en beheersbaar in grootte.

Veel scan's op het net stammen ook nog uit de jaren dat er met modems werd ingelogd en met scanners van heden bedenkelijke kwaliteit.

Van de week met het werken aan de TX500 bleek weer dat de scan's alle van matige kwaliteit waren.
Maar goed beter iets dan niets en zeer dankbaar voor die die het ooit gescand heeft natuurlijk.

Te bedenken dat in 2002 ik geen scanner had en eerst alle Philips TV docs gekopieerd had op mijn iewat versleten kopier vervolgens hele pak verstuurd naar Hein
die met veel werk het gedigitaliseerd heeft op toen natuurlijk ook tragere pc's.

Heden zijn er scanners waar je een pak papier op legt, een bak koffie of thee gaat drinken in het zonnetje, waarbij ondertussen de boel kant en klaar in PDF wordt afgeleverd.


De moeilijkheid is zeker zoals Maarten aangeeft de instellingen.
De soms vergeelde schema's goed bewerken en oplappen daar gaat de tijd inzitten.

ALs we allemaal ons best doen, vele handen maken licht werk immers.

Maurice

digitaliseren van schema's

door rene61, 08-09-2012, 19:15 (4250 dagen geleden) @ françois

Met foxit pdf reader kan je rechtstreeks naar pdf scannen ,word in je printerrmap gezet,is volgens mij een probeer versie maar blijft bij mij gewoon werken,je krijgt op ieder blad de naam foxit te lezen maar is verder super eenvoudig,werkt als gewone printer

digitaliseren van schema's

door Verdicom ⌂ @, Maarssen, 09-09-2012, 14:51 (4249 dagen geleden) @ rene61

Al jaren gebruik ik Cute PDF writer om van teksten, plaatjes, enz.
pdf-bestanden te maken.
En nog steeds tot alle tevredenheid. Al zijn er zeker meer gratis programma's die dit ook kunnen.
In ComputerIdee nr 19 van 28 augustus jl las ik over een gratis programma pdfsam waarmee je pdf-bestanden kan samenvoegen tot één bestand, maar omgekeerd ook kan splitsen. Merge en Split dus. En dat in het Nederlands
Handig bij schema's die uit losse pagina's bestaan.
Heb het vast binnegehaald en geïnstalleerd.

a. Inscannen van pagina's.
b. Omzetten in pdf-bestanden.
c. Samenvoegen tot één pdf-bestand

Groet,
Han

digitaliseren van schema's

door pieter155, 09-09-2012, 18:34 (4249 dagen geleden) @ Verdicom

Het programma PDF sam is inderdaad een zeer fijn hulpmiddel als het gaat om bewerken van PDF's.

Wat je vaak ziet is dat als iets ingescand is er altijd wel een foutje in de paginavolgorde kan zitten of bijvoorbeeld een tekening op de kop.
Met het programma kan je losse PDF's samenvoegen en grafisch rangschikken/beheren etc. Maar ook van reeds gemaakte PDF's kan alles grafisch per pagina bekeken en gewijzigd worden.

Zeker voor degene die flink aan het scannen gaat een goede aanrader!

Nog een tip, voor grote pakketten A4 papier (service doc's etc.) zou je eens kunnen kijken bij een lokale reproshop (Océ bij bijvoorbeeld een hogeschool, of van een sociale instelling).
Deze hebben vaak de mogelijkheid om papieren automatisch in te voeren en direct naar PDF om te zetten. Vragen over instellingen (DPI etc.) moet lokaal even bepraat worden, maar is meestal geen probleem.


Groeten Pieter

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 11-09-2012, 16:34 (4247 dagen geleden) @ françois

Soms zijn er schema's of andere documenten die te groot zijn voor de scanner. Bijvoorbeeld een schema op A3 wat je met een A4 scanner wil scannen. Je kan dan het schema in twee delen scannen, maar dan is er het probleem hoe plak je die twee delen aan elkaar, zodat het weer een A3 wordt.
Ik had dit probleem laatst toen ik een mooie folder van Amroh wilde scannen. Het formaat was te groot voor de A3 scanner op het werk, zelfs groter dan twee keer te groot. Ik heb toen een stuk of zes overlappende scans gemaakt en probeerde die thuis met Photoshop aan elkaar te plakken. Dat werd een zeer tijdrovend werkje en bovendien was ik niet tevreden met het resultaat.

En toen schoot me te binnen dat ik een Microsoft programmaatje heb waarmee je panoramafoto's kan maken van een serie aaneengesloten foto's. Dat doet dat programma helemaal automatisch. En het leuke is, het programma is gratis! :-P

Ik heb de bestanden in dat programma geladen en die maakte er een prachtige collage van, waarbij de overgangen van de verschillende delen niet zichtbaar zijn.

Het programma heet Microsoft Image Composite Editor (ICE) en je kunt het hier downloaden: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

[image]
(verkleinde afbeelding)

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door françois, 12-09-2012, 06:58 (4246 dagen geleden) @ Piet Blaas

Is er al iemand die getracht heeft dit via fotografische weg te doen of is dit om technische redenen niet haalbaar.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door françois, 12-09-2012, 06:58 (4246 dagen geleden) @ françois

Wat ik vergeten was is iedereen al te bedanken voor de reacties.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Ed van der Weele † @, Zeist, 12-09-2012, 08:13 (4246 dagen geleden) @ françois
Gewijzigd door Ed van der Weele †, 12-09-2012, 08:18

Is er al iemand die getracht heeft dit via fotografische weg te doen of is dit om technische redenen niet haalbaar.

40 jaar geleden heb ik regelmatig schema's en documenten fotografisch vermenigvuldigd. Met een (nu ouderwetse) camera met chemisch te ontwikkelen film. Er werd een speciale film voor gebruikt die een hoog contrast bood, zogenaamde documentfilm.

Het probleem met het fotograferen van documenten is om een egale belichting te verkrijgen en de vertekening die optreedt door de lens van de camera.
Sinds de ontwikkeling van flatbedscanners voor computers is het leven een stuk makkelijker en aangenamer geworden :-)

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 12-09-2012, 10:18 (4246 dagen geleden) @ françois
Gewijzigd door Maarten Bakker, 12-09-2012, 10:20

Ik maak wel eens een foto van een schema als ik snel even iets wil laten zien. Werkt goed voor het kleinere en handgetekende spul. Archiefkwaliteit gaat alleen nooit lukken zonder evenveel of meer uit te geven dan het bedrag dat je aan een goede scanner kwijt bent. Als het ueberhaupt al lukt.

Om te beginnen moet je toestel een goede macrostand hebben, dus mobiele telefoons en sommige goedkopere camera's vallen al af; je krijgt de lijntjes simpelweg niet scherp vanaf de afstand waarop je nog een redelijk zicht op het schema hebt. Verder heb je al snel last van artefacten van de lens die op een normale foto nooit opvallen. Denk aan gekleurde randjes en tonvormige vervorming. Ook is het lastig om gelijkmatig te belichten.

Een foto-expert kan hier vast nog meer over zeggen.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door françois, 12-09-2012, 10:32 (4246 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Mijn fotomateriaal zal wel geen beperking zijn ( 5DmkII en 7D met L glas en macrolens)maar ik wist niet of iemand zich hier al aan gewaagd had.Enkele meters service manuels is zonde om verloren te laten gaan.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Ed van der Weele † @, Zeist, 12-09-2012, 10:59 (4246 dagen geleden) @ françois

Mijn fotomateriaal zal wel geen beperking zijn ( 5DmkII en 7D met L glas en macrolens)maar ik wist niet of iemand zich hier al aan gewaagd had.

Mijn ervaring is dat een macrolens sneller vervorming geeft dan bijvoorbeeld een "portretlens" zoals de Canon EF 100mm.
Hoe dichter je op het te fotograferen object gaat zitten, hoe sneller er trapeziumvervorming optreedt doordat de camera niet exact in hetzelfde vlak staat als het te fotograferen object en tonvervorming door de kromming van de lens.

Een flatbedscanner werkt echt veel beter.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 12-09-2012, 17:05 (4246 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Gewijzigd door Piet Blaas, 12-09-2012, 17:08

Mijn ervaring is dat een macrolens sneller vervorming geeft dan bijvoorbeeld een "portretlens" zoals de Canon EF 100mm.
Hoe dichter je op het te fotograferen object gaat zitten, hoe sneller er trapeziumvervorming optreedt doordat de camera niet exact in hetzelfde vlak staat als het te fotograferen object en tonvervorming door de kromming van de lens.

Dat is niet mijn ervaring Ed. Ik fotografeerde 'vroeger' met mijn analoge Canon A1 met daarop een 50 mm macrolens, dat waren vertekeningsvrije foto's. Want zo'n lens is namelijk speciaal gecorrigeerd voor het dichtbijgebied.
(en inderdaad gebruikte ik films als Agfa Ortho).

Maar met de moderne camera's zijn er ook prima macrolenzen uitgebracht. Ik heb ervaring met de EF 100 mm macro en de EF-S 60 mm. Voor de APS-C camera's van Canon een super goede lens voor macrofoto's.
Voorbeeldjes, zojuist even snel uit de hand genomen.
[image]
[image]
Zie jij vertekening?
Ik niet, de enige ongerechtigheden die er te zien zijn, komen doordat het papier niet helemaal vlak lag of dat ik de camera niet precies recht voor het voorwerp hield. Zoals gezegd, even snel uit de hand genomen.

Met je conclusie ben ik het wel eens, met de scanner gaat het allemaal een stuk makkelijker. :-)
De klep zorgt ervoor dat het papier vlak ligt en de belichting is perfect, dat is met de camera lastiger te realiseren.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Ed van der Weele † @, Zeist, 13-09-2012, 11:39 (4245 dagen geleden) @ Piet Blaas

Voorbeeldjes, zojuist even snel uit de hand genomen.
Zie jij vertekening?

Piet, ik vind het knap om zo netjes te fotograferen. Mij lukt het niet.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 12-09-2012, 23:11 (4246 dagen geleden) @ françois

Absoluut zonde om verloren te laten gaan! Om wat voor materiaal gaat het eigenlijk?

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door françois, 13-09-2012, 16:47 (4245 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik bezit heel veel schema's van Loewe ,ITT zowel tv als videorecorder Barco blaupunkt autoradio en radio en nog veel meer.

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 12-09-2012, 10:12 (4246 dagen geleden) @ Piet Blaas

Handige tip!

Aangezien het een fotoprogramma is doet het vast alleen jpeg, dus eventuele kwaliteitsinstellingen moeten liefst op maximaal staan.

Vroeger, toen ik nog fotokopieen maakte, liep ik ook wel eens tegen dit probleem aan. Vooral met die leuke uitvouwschema's van Philips ter grootte van 1,5 A3'tje (29,7cm hoog, 63cm breed) of nog erger: ook niet-standaard in de hoogte. Met knippen en plakken werd het ook nooit echt zoals je wilde. De oplossing was dan om flink overlappende kopieen te maken en het plakken maar gewoon te laten zitten. 1,5 A3'tje werd dan minstens 2 A3'tjes, enzovoorts. Dan leest het schema nog steeds wel redelijk goed.

bedankt Piet! lijkt een handig en snel programma.

door Jac Janssen @, Eindhoven, 12-09-2012, 10:48 (4246 dagen geleden) @ Piet Blaas

[ Geen tekst ]

digitaliseren van schema's, als de scanner te klein is...

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 12-09-2012, 16:48 (4246 dagen geleden) @ Piet Blaas
Gewijzigd door Maurice, 12-09-2012, 16:50

Piet,

Hele grote dank voor dit programma!!!!
Kan ik mijn Fernseh kamera files aan elkaar plakken.

Dat zijn soms wel 6x A4 scans dus dik een meter lang die schema bladen.
Frommeld ze zo aan elkaar.
enkele wel even wat rommelen met instellingen, heb er net 1 geprobeerd.

Jaren terug wel eens zo'n panorama programma gehad maar kwijt geraakt.

Dank
Nu nog een printer vinden die ze ook zo uitprint :))):-P :-D

[image]

Digitaliseren van schema's

door Wil ⌂ @, 12-09-2012, 19:43 (4246 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door Wil, 12-09-2012, 19:47

Voor het schema`s is een flatbed scanner toch wel de makkelijkste oplossing.
Voor boeken is het toch een stuk lastiger.
Laatst ben ik op een open dag geweest bij een professioneel digitaliseerbedrijf.
Hier bij picturae scannen ze met camera`s.
Ik vraag me wel eens af of je zo iets zelf ook zou kunnen doen.
(ik heb ook heel veel boeken en lossnijden vind ik toch nog zonde).

Groeten Wil.

Digitaliseren van schema's

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 12-09-2012, 21:44 (4246 dagen geleden) @ Wil

Zo ongeveer werk ik ook maar dan andersom op de scanner.
Iedere scanner kun je de kap losnemen en evt wat los er op leggen,
cq goed afdekken met wit papier.

Hulp van ondersteuning ander materiaal om boek heel te houden.

Verder kun je met kunst en vliegwerk natuurlijk heel makkelijk dat zelf doen zonder al die moeilijke bewegende delen,.
Stapeltje opvulling om boek recht te houden.

De glasplaat er op leggen is ook voor mij een goede tip.
Lastig zal zijn de spiegeling van lampen (geen flits) er uit te houden.

Maar het met foto's digitaliseren van boeken is prima te doen.

Digitaliseren van schema's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 12-09-2012, 23:07 (4246 dagen geleden) @ Wil
Gewijzigd door Maarten Bakker, 12-09-2012, 23:11

Mijn vorige HP-compactcamera was er in elk geval niet geschikt voor, mogelijk presteert mijn huidige wijdhoek-Panasonic al wat beter. Dat zal ik nog uit moeten proberen, maar ik vrees dat je voor het beste resultaat toch een losse lens nodig hebt. Ik lees nu dat Piet Blaas daar inderdaad goede resultaten mee haalt.

In elk geval heb ik ervoor gekozen om het digitaliseren van boeken voorlopig te beperken tot een partij met roetschade die daar nog op ligt te wachten. Voor zover daar geen echt zeldzame exemplaren tussen zitten, heb ik geen gewetensbezwaren om toch al beschadigde boeken te versnijden.

powered by my little forum