1-0 (Toestel of techniek)

door Matthias Meijer ⌂ @, Dordrecht, 19-03-2010, 00:30 (5170 dagen geleden)

Maar voor wie?

Voor mij, of de Sony CDP-101?

[image]

Ik heb dat apparaat al jaren staan, maar heeft al die tijd al kuren (net zoals af en toe een CD100).
Uiteraard werkte hij de week nadat ik hem kocht, maar enkele maanden later niet meer. Lade ging niet meer open. Dus toen de kap eraf, en tandwielen gesmeerd. Ging weer even goed, maar een poosje later weer geen enkele reactie na inleggen van een cd. Toen maar opzij gezet met het idee er later nog eens naar te kijken.

Nou naar aanleiding van de CD100 met daarbij een bijbehorende handleiding en demo-cd (kijk goed wat daar allemaal achterop het doosje staat...) het Sony halfbroertje nog maar eens aangesloten.

[image]

En wonder boven wonder gelijk respons van dat apparaat. Luikje gaat netjes open, wel even geduld hebben voordat de kluis van het slot gehaald is, cd vreet ie op en begint vrolijk met afspelen. Ook allerlei zelfgebrande rommel.

Daarbij hoort natuurlijk ook de afstandbediening, en bij nadere inspectie blijkt dat de batterijen daarin deze maand al 27 jaar over datum zijn, en nog steeds prima functioneren.

[image]

Qua uiterlijk is de Sony naar mijn mening flink de mindere ten opzichte van de Philips, maar met name al die extra functies (zoals in twee versnellingen doorspoelen) maakt het een mooi apparaat om af en toe zo eens te gebruiken.
Van binnen wil je overigens niet weten op welke manier al die draadjes lopen en vast zitten, vooral afblijven.
De Philips CD104 past er met ongeveer hetzelfde uiterlijk mooi bij, maar die dient nog wel grondig nagekeken te worden.

Voor de geinteresseerden is een kopie van die demo-cd uiteraard zo gemaakt. Een scan van de gebruiksaanwijzing van de CD100 komt t.z.t. op mijn welbekende documentatiepagina te staan.

Groeten,

Matthias

1-0

door soundman2 @, Wouw, 19-03-2010, 07:11 (5170 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Matthias,
de eerste generaties CDspelers van Philips hadden problemen met de verbindingen tussen de twee koperlagen van de print. Vaak werden hiervoor draadbrugjes en ook andere komponenten aan twee kanten van de print ter hoogte van het printgaatje gesoldeerd. Door uitzetten en krimpen van het printmateriaal (hardpapier), werden deze "doormetalliseringen" onbetrouwbaar. Met een loep zijn die losgekrompen doorverbindingen wel te zien. Later werden er brugdraadjes geplaatst en deze werden aan de bovenzijde in het midden van het brugdraadje op de print vastgesoldeerd ipv bij de gaten.
Dit fenomeen leidde heel vaak tot allerlei fouten.

Henk Roovers

1-0

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 20-03-2010, 10:20 (5169 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Mooi ding Matthias, kende ik niet.

Vraag is wat de audio prestaties zijn.
Gezien Sony zal dat zeker wel snor zitten.

Bekijk eens de IC's in het DA gebeuren.

Er is een verschil in de technische en afspeel mogelijkheden van CD spelers, hoe deze omgaan met 1/2 vergane CD's en toch afspelen.

Mijn CD 471 , heb je zelf ook, speelt uitstekend bekraste CD's echter de geluids kwaliteit is toch een gradatie minder dan de CD951.

CD 100 zou er een dagje solderen aan wijden.
Zoals Henk ook al aangaf.

Mijn CD100 heb ik behoorlijk opnieuw vertind en speelde daarna direct weer prima.

CD104 moet nog altijd een nieuwe audio trap krijgen.

Maurice

1-0

door Matthias Meijer ⌂ @, Dordrecht, 23-03-2010, 21:59 (5166 dagen geleden) @ Maurice

Henk, Maurice,

Dank voor jullie reacties. Zit hier nog steeds met de nodige email problemen....

Ik ga dat nasolderen van de CD100 binnenkort eens uitproberen.

Wat betreft de prestaties van de verschillende eerste generatie cd spelers moet ik toch eens een fatsoenlijke opstelling maken van een paar modellen.

De CDP-101 zou in zoverre bijzonder zijn dat er slechts één D-A converter voor beide kanalen gebruikt wordt, en men voor ieder sample steeds omschakelt.

Qua foutcorrectie, etc nog geen tests gedaan, ik was al even verbaasd dat de cd recordables zonder problemen afgespeeld werden, want die geven vaak problemen.

Groeten,

Matthias

1-0

door John Hupse † @, Schoonhoven, 03-04-2010, 18:28 (5155 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Matthias,

ik gebruik dit toestel al sinds 1982 en heb dezelfde problemen gehad met de lade. Dat ligt bij mijn toestel aan een haperende vergrendelpal, en is dus mechanisch van aard.

De Sony speelt inderdaad veel zelf-gebrande CD's probleemloos af, maar niet alles. Dat valt ook niet te verwachten, deze standaard bestond nog niet in 1982. Omdat er slechts 1 DA converter in zit zijn er wat minieme problemen met het middenkanaal wanneer je Dolby opnames afspeelt. Dat komt door het tijdverschil (circa 11 us) tussen het L en het R kanaal.

De 16 bits Sony D/A chip lijkt op het eerste gezicht in het voordeel t.o.v. de 14 bitter van Philips. Philips gebruikte echter een "oversampling" truck, waardoor de prestaties van de CD100 op papier net iets boven het niveau van de CDP101 komen te liggen. De 14-bits D/A van Philips was goedkoper te maken dan de 16-bitter van Sony, vandaar dat Sony slechts 1 D/A gebruikte die in multiplex bedrijf werkt.

Ik heb indertijd gekozen voor de Sony omdat dit een voorlader is, qua geluid maakt het weinig uit.

powered by my little forum