Knop met slurf voor National T100 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 21-11-2020, 11:20 (3 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 21-11-2020, 11:45

Laatst heb ik een National T100 gekregen die in handen is gevallen van het beruchte knop-etertje. Voor het verdwijnen van de knoppen heeft dit er ongeveer zo uitgezien (zoals getoond door Peter Vis):

[image]

De assen van de potmeters en schakelaar zijn 6mm assen met ribbels, op zich wel genoeg knoppen voor te krijgen zou je denken. Ik heb ze zelfs wel liggen, maar daarvan is de ribbel verzonken in de kop, kijk bv. zo:

[image]

Die kan je alleen gebruiken als de assen uitsteken boven het front. Helaas, bij de National liggen de assen achter het front. Ik heb dus knoppen nodig die aan de achterkant een soort steeltje hebben met de ribbels erin, en aan de voorkant breder zijn, 15 a 20 mm of zo. Bijna een soort kleine paddestoeltjes. Alleen niet rood met witte stippen, maar liefst verchroomd. Kijk zo ziet de as er uit achter de voorwand:

[image]

Wie weet waar zoiets te bestellen of te vinden is?

Knop met slurf voor National T100

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 21-11-2020, 16:02 (3 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Denk aan zo'n plastic verleng asje bij Ali.
Een mooie knop hebben ze daar ook wel.
Het zou een oplossing zijn als je geen andere knoppen kunt vinden.
Groet, Ben

Knop met slurf voor National T100

door Onno-I @, 22-11-2020, 13:38 (2 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Gerard,
Ik heb deze in mijn knoppenbak liggen. Hopeloos out of style, dat wel.
Maar als je er iets aan hebt?
[image]

Knop met slurf voor National T100

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 22-11-2020, 16:34 (2 dagen geleden) @ Onno-I

Mijn eigen knoppenbak leverde een vergelijkbare oogst. Als ik de radio weer in elkaar heb met mijn eigen samengeraapte zooitje, kan ik misschien beoordelen of jouw knoppen een verdere verbetering nog geven.
Ik heb nog een paar kleine issues met deze radio opgelost, zoals een verkeerdom gewikkelde afstemming en een sluitingmakende afstemcondensator.
Helaas is de schakelafdeling van de schakelpot defect! Dit opengemaakt, bleken in de schakelaar palletjes gebroken te zijn dus nonreparabel. Schakelaars van de potten uit mijn voorraad passen niet op deze potmeter. Nou moet ik dus eigenlijk een dubbelschakelende potmeter van 3k log hebben met aftakking, 4cm lange as en 6mm groeven aan het eind. Die liggen niet op elke straathoek dus voorlopig laat ik de tuimelschakelaar nog even erop zitten.
Schaalverlichting is erg leuk gedaan, twee lampjes onder de schaal en eentje voor elke band om aan te geven hoe je schakelaar staat. Het geheel treedt in werking met een apart knopje.

Knop met slurf voor National T100

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 23-11-2020, 13:49 (1 dag en 7 uur geleden) @ Gerard in Zeist

Dit weekend ben ik nog even lekker bezig geweest met deze prachtige radio. Het was allemaal geen hogere algebra, maar een paar dingetjes waren niet in orde.

Zo lag het afstemkoord verkeerd bedraad, zodat zenders aan de verkeerde kant van de schaal zaten. Ook was er speling in de afstemming door het ontbreken van een spanveertje en een asbout was niet genoeg aangedraaid. Dat heb ik allemaal goed kunnen corrigeren.
Ook een sluiting in de platen op de onderste helft van de band kon ik in orde krijgen door de bewegende condensatorplaat voorzichtig een stukje uit te buigen.

De schakelpot was defect en daarvoor was een gat in de bovenkant gemaakt met een tuimelschakelaar eraan. Deze zit wel een beetje verstopt achter het handvat zodat hij niet meteen opvalt, dus wel een beetje met beleid gedaan nog. Helaas was de schakelaar niet te maken en de pot is nogal bijzonder, dus die gaat op m´n verlanglijstje en de schakelaar zit er nog even in.

De radio werkt vreselijk slecht op een geschakeld voedinkje, ik heb vaker gemerkt dat Germaniumtorren daar slecht op werken.

Ik heb in de rommelbak nog wel een paar functionerende knoppen kunnen aantreffen. Mijn hoop was natuurlijk dat je ergens gewoon zulke dingen kunt kopen, zodat je een bij elkaar passend setje hebt van nieuwe, bijpassende knoppen waarvan de ribbeltjes niet uitgesleten zijn. Voor de bandschakelaar heb ik de nog aanwezige volumeknop (niet de originele) afgezaagd en op een ribbelknopje geplakt. Past goed en staat keurig.

Als je het knopje dial light indrukt gaan de twee schaallampjes branden en een lampje bij de gekozen band (rechts van de schaal).

Hier is een foto:

[image]

Het is een vierbands radio met middengolf, tropenband en twee keer kort, bij elkaar doorlopende dekking van 531kHz tot 26 MHz. Afstemindicatie met metertje. Goed werkende fijnafstemming, ook op midden en tropenband.

powered by my little forum