Beomaster 900 AM afregeling (Algemeen)

door FredDijksman @, 03-06-2021, 20:55 (1029 dagen geleden)

Hallo, ik ben met het afregelen niet erg bedreven maar ik ben nu bezig met 2 Beomaster 900 die beide geen AM banden meer hebben. Als ik ze afregel conform de service manual dan begint het al met de gebrekkige instructie over de midden frequentie . Er staan in verschillende documenten
verschillende frequenties genoemd van 444, 448 tot 456 KHz. Dat maakt het begin al lastig.
Ik heb er al verschillende geprobeerd maar het resultaat is telkens bijna hetzelfde.
Op de middengolf lijkt hij af te stemmen o een zender maar je hoort geen zender alleen een toename in ruis ,of een hoge harde piep toon en heel soms een ver weg bijna computerspraak geluid met stemmen op een te hoge frequentie.
Bij Philips staat altijd duidelijk de middenfrequentie ergens vermeldt soms op het toestel zelf.
Mijn vragen zijn nu is het heel erg als je niet precies de juiste midden frequentie hebt. en klinkt het probleem misschien bekend bij iemand die misschien kan zeggen , dat is mij bekend en dan moet je dit of dat doen.
Verder is een vraag , is er iemand in de buurt van Nieuw Vennep die mij eens kan helpen met het afregelen zodat ik met iets meer kennis en ervaring volgende problemen zelf kan oplossen.
Ik hoor graag
Fred

Beomaster 900 AM afregeling

door soundman2 @, Wouw, 03-06-2021, 21:23 (1029 dagen geleden) @ FredDijksman
Gewijzigd door soundman2, 03-06-2021, 21:42

De midden frequentie wordt het liefst afgeregeld op de originele waarde, anders verschuiven de zenders op de schaal een beetje. De MF is niet voor alle export modellen gelijk. Gebruikte men in Duitsland vaak 460KHz, in Nederland had 452KHz de voorkeur. De Duitse toestellen hadden soms last van Schevenigen Radio, de morse uitzendingen.
Bij de B&O is de originele frequentie snel terg gevonden, door de meetzender aan te sluiten, dat mag zelfs via de antenneingang. Als je de meetzender verdraait tussen 450 en 470KHz kom je hem beslist tegen. De MF strip kan wel defect zijn, maar nooit helemaal. De gevoeligheid wordt dan kleiner weliswaar als een trapje versterking wegvalt, maar de afstemming verandert daardoor niet.
De defecte kring kun je opsporen met de signaaltracer, of de scope.
Er zijn nog andere methodes, maar dan moet je weten wat je doet.
Overigens ben je kennelijk al meteen begonnen met "afregelen", dat is jammer. Je had beter kunnen testen vanaf de detectordiode of je het signaal van de meetzender hoorbaar kunt maken. Als dat niet lukt zit de fout misschien niet in de MF. Hoor je daar de meetzender wel, dan ga je een stapje richting de mengtransistor. Als het goed is moet je de output van de meetzender telkens een stukje terugregelen, omdat er een versterktrap bij komt. Zo kun je zonder wat te verdraaien de fout aan de radio ontfutselen. Op deze manier zie je gelijk aan je trimzender op welke MF frequentie de radio in de fabriek was afgeregeld.
Het is wel apart dat twee radios dezelfde fout vertonen', onmogelijk is het natuurlijk niet.
Het is toch niet zo dat de ontvangers door een stoorsignaal dichtgedrukt worden?
Boven mijn werktafel heb ik een loeplamp. Aanvankelijk was het een normaal model met smoorspoel, starter en TLbuis. Sinds kort is die wegens defect vervangen door een nieuwe, met een electronisch VSA. Het ding stoort zo hard, dat zelfs laagfrequent schakelingen er last van hebben. Audiosignalen zien er soms verschrikkelijk uit vol haren en pieken. De nieuwe loeplamp is dus wat dat betreft een complete miskoop. Overigens kan zoiets ook voorkomen bij LED verlichting. Zeker de voorschakelapparaten uit China voldoen niet altijd aan de regels voor storing naar buiten.....

Beomaster 900 AM afregeling

door kris ⌂ @, Gent, België, 04-06-2021, 00:29 (1028 dagen geleden) @ FredDijksman

Als er geen ontvangst was, dan zal er ergens wel een defect zitten en gaat herafregelen niet de oplossing brengen, die kringen verlopen niet zomaar. Overigens maakt 444, 448 tot 456 KHz niet zoveel uit (voor NL was 452 gebruikelijk). maak je keuze uit een van de mogelijkheden en hou dan voor alle AM MF trappen dezelfde waarde aan.
Maar zoek ook eens naar de oorzaak.

Beomaster 900 AM afregeling

door FredDijksman @, 04-06-2021, 13:28 (1028 dagen geleden) @ kris

Dat had ik niet aangegeven maar bij beide radio's waren beide IF transistoren defect AF161 door inwendige sluiting, bij de andere was ook de FM unit stuk. Dat komt vaak voor bij deze torren ,dan is zowel de FM als de AM weg want de FM unit geeft zijn signaal ook door aan de IF.
Bij 1 verdween de AM tijdens het testen, hij stond op een zender en ineens binnen een paar seconden was de zender weg. Ik vermoedde eerst een defecte AF126 ( de vervanger voor de AF161)
maar dat was niet de oorzaak. Er was in de eerste middenfrequent trap een buiscondensator gebroken , die vervangen die vervangen door een keramische en afregelen geen geluid meer uit te krijgen.
Dus beide wel FM maar geen AM meer en ik krijg het ook niet voor elkaar omdat ik er zeer weinig ervaring mee heb, want ik heb het bijna nooit hoeven doen.

Maar ik geef nooit op dus het komt goed maar ik herken al die geluiden niet en de effecten van piepen en hard ruisen als je afstemt.
Qat ik alleen wel steeds deed ik meet na de discriminator op het aangegeven punt maar als er nog een storing inzit wat duidelijk is nu dan moet ik na elke trap gaan meten. Dan zal het wellicht wel goedkomen.
In ieder geval dank voor de reacties
Fred

Beomaster 900 AM afregeling

door soundman2 @, Wouw, 04-06-2021, 15:05 (1028 dagen geleden) @ FredDijksman
Gewijzigd door soundman2, 04-06-2021, 15:39

Dat zijn vermoedelijk whiskers in de transistoren, daar staan ze om bekend. Je kunt het meestal wel tijdelijk repareren, maar niet definitief.

Beomaster 900 AM afregeling

door FredDijksman @, 04-06-2021, 15:59 (1028 dagen geleden) @ soundman2

Hoi ik ben een beetje (soms vervelend ) puriteins , ik wilde het woord whiskers niet gebruiken, ik noem het liever interne sluiting. Ik erger me dagelijks hoe onze maatschappij achter de Amerikanen aan rent. Wij moesten pas naar een baby shower, het kind was nog niet eens geboren en moest al gedoucht worden. Ik snap natuurlijk heel goed dat in de techniek het alleen maar positief is dat collega's van over de hele wereld elkaar goed begrijpen en dat gaat nu eenmaal in het Engels, hoewel het aantal mensen wat Chinees leert sterk groeit en dat is gezien inwonertal en positie op de wereldmarkt niet geheel onbegrijpelijk. Maar ik drijf af van het topic, ik ben van een sloper de niet aangeraakte middenfrequent bakjes aan het afhalen en straks overzetten.
Ik zie regelmatig je reacties op berichten dat je niet zo maar onderdelen moet overzetten maar soms is het even niet anders.

Beomaster 900 AM afregeling

door soundman2 @, Wouw, 04-06-2021, 16:20 (1028 dagen geleden) @ FredDijksman
Gewijzigd door soundman2, 04-06-2021, 16:26

Ik ben het met je eens om zoveel mogelijk Nederlandse termen te gebruiken. Veel technische termen bestonden in de vorig eeuw nog niet of waren nauwelijks bekend. Ik kan me dan voorstellen dat de nieuwe Engelse naam wordt gebruikt. Sommige termen laten zich lastig vertalen of worden domweg te lang voor praktisch gebruik.
Het gebruik van Engels omdat dat beter bekt vind ik ook afschuwelijk. Voorbeelden te over in bijvoorbeeld de pers.
Ook Nederlandse overheids instellingen krijgen tegenwoordig Engelse namen. Een universiteit moet tegenwoordig University heten, de hemel mag weten waarom. Een beetje (gaat ie weer) chauvinisme is toch helemaal niet verkeerd?
Gelukkig heb ik een website die in het Nederlands en het Engels dezelfde naam heeft.
We dreigen nu wel een beetje van het oorspronkelijke draadje af te wijken.

powered by my little forum