Equalizer (Algemeen)

door henk43 @, Bovensmilde, 03-09-2021, 10:00 (967 dagen geleden)

[image]
Wie kan mij helpen aan een schema en gebruiksaaanwijzing van deze equalizer Het lijkt er op dat de schakelaars niet of niet goed functioneren

Equalizer

door Goldline @, Oranjedorp, 03-09-2021, 10:11 (967 dagen geleden) @ henk43

De gekleurde schakelaars zijn voor voorbeluistering van de ingangen op het mengpanel.
normaal zet je die op master.
de equalizer werkt alleen op de tulpuitgang, je ingang selecteer je met de bijbehorende schuifpotmeter.
Deze mixer is onder verschillende merknamen te vinden, deze was van het huismerk van de hifi zaak All-wave.

--
Cees PA1DBA

Equalizer

door henk43 @, Bovensmilde, 03-09-2021, 12:42 (967 dagen geleden) @ Goldline

Goldline bedankt voor de info. Het probleem dat ik heb is dat het mij niet lukt op te nemen via dit paneel.Niet als ik de recorder op de uitgang voor versterker en niet op de rec uitgang terwijl er signaal op beide uitgangen staat want als ik ze op de ingang van een versterker aan sluit werkt het goed.
gr. Henk

Equalizer

door soundman2 @, Wouw, 03-09-2021, 13:03 (967 dagen geleden) @ henk43

Dan zit het probleem in het verbindingskabeltje naar de recorder, of de recorder zelf denk ik dan.

Equalizer

door henk43 @, Bovensmilde, 03-09-2021, 13:17 (967 dagen geleden) @ soundman2

Was het maar zo eenvoudig Soundman . Het kabeltje is al diverse keren vervangen en de recorders (het zijn er 2 nemen allebei goed op .De ene is een Akai 210D (via tulp) en de andere een Philips 4504 (via tulp en via din)Maar in elk geval bedankt voor het meedenken.
gr. Henk

Equalizer

door soundman2 @, Wouw, 03-09-2021, 14:35 (967 dagen geleden) @ henk43
Gewijzigd door soundman2, 03-09-2021, 15:25

Na een ca 50 jaar werkzaam te zijn in de prof audio kan het probleem nooit groot zijn, tenminste als er nergens aan geprutst is.
Het verloopsnoertje van tulp naar din voor de Philips moet voor een lijnsignaal aangesloten zijn op de pennen 3 en 5 met 2 als aarde. Omdat het een line in/out is, zal de ingang pas werken in de stand opname.
Op de 210D moet je opnemen via de line in tulpjes aan de achterzijde. De Din op de akai werkt wel, maar die is vaak niet als standaard din aansluiting uitgevoerd.
Als je tulpsnoertje in combinatie met het mengpaneel werkt op een versterker, dan hoef je daaraan niet aan te twijfelen. Ik neem aan dat je daarvoor een AUX, CD of een dergelijke ingang gebruikt. De ingang PHONO is niet geschikt, die is voor een MD element.
Wat ik vraag, is het signaal uit de mixer ruim voldoende om de versterker uit te sturen, of moeten alle knoppen op max?
Als je een toongenerator en een voltmeter hebt, zou je de toongenerator op de mixer aan kunnen sluiten. Stuur 1KHz in. Als de VU meters dan op nul staan zou er minimaal op de tulp uitgangen 100mV AC moeten staan, maar eerder iets van 0,5 tot 1 Volt AC Klopt dat?
Een gewone moderne hoofdtelefoon geeft op de tulpuitgangen al een redelijk geluid.
Daarmee kun je dus ook een test doen.
Bovensmilde is een beetje ver weg voor mij, anders wilde ik het wel voor je uitzoeken.

Equalizer

door henk43 @, Bovensmilde, 03-09-2021, 19:38 (966 dagen geleden) @ soundman2

Soundman bedankt voor de uitgebreide info.Ik was het met je eens het kon nooit moeilijk zijn maar een handleiding had veel opgelost.
Goldline schreef dat de masterschakelaar ingedrukt moest staan,vanuit dit gegeven ben ik verder gaan experimenteren.Ik heb de rec.aansluiting nu aan de versterker aangesloten en de amp.aansluiting op de recorder,en nu kan ik opnemen met als voorwaarde dat de masterregelaar op max. staat en alle andere regelaars helemaal dicht alleen die van het bronsignaal open .Laat ik ook maar andere regelaar ook maar een beetje open staan dan gaat het spul rondzingen.Doe ik alles zoals boven beschreven dan kan ik probleemloos en van de platenspeler en van de ene op de andere recorder copieren.Nogmaals bedankt.[image]

Equalizer

door soundman2 @, Wouw, 03-09-2021, 20:11 (966 dagen geleden) @ henk43
Gewijzigd door soundman2, 03-09-2021, 21:02

Fijn dat het werkt, maar met wat regeltjes.
Ik moet toch eens zien wat er mis gaat en waarom.
Kun je uitleggen wat de ideale situatie voor jou zou zijn, dus wat je er feitelijk mee wil in combinatie met de recorders. Ook een duidelijke foto van de achterzijde zou mooi zijn. Dergelijke mengpanelen zijn mooi maar hebben ook wel wat beperkingen in wat we routing noemen. Wat ik nog niet begrijp is dat de gekleurde toetsen invloed hebben op de signalen naar buiten. Het is alleen een mogelijkheid om een ingang af te luisteren als de schuif van een ingang op nul staat. Zo is het dan mogelijk, om bijv. een grammofoonplaat af te luisteren en scherp te zetten, door hem af te luisteren met de hoofdtelefoon, zonder dat het signaal op een uitgang naar buiten komt, het is een modus die handig is voor bijv. een diskjockey. Hij kan dan verder werken terwijl een ander plaatje in de lucht is. Druk je van de gekleurde toeten het knopje Master in, dan hoor je op de telefoon hetzelfde als op de uitgang naar de versterker. Meestal zit ook dit knopje voor de Master schuifregelaar. Als die dus dicht staat kun je toch de mix horen van het paneeltje, maar voor of na de Masterschuif is een keuze van de fabrikant.


Edit

Ik heb een soortgelijk mixertje van Alecto, de Pro-57, er is nog maar weinig over te vinden.
Wat je wel moet weten is dat bij mijn mixer de AMP-OUT naar de versterker en de REC-OUT aansluiting gewoon parallel staan. Veel tapedecks sluiten de line ingang kort als er niet opgenomen wordt. Als je dus de REC-OUT op zo'n recorder aansluit, dan zal in het geval de recorder niet opneemt de REC-OUT kortgesloten zijn, maar ook daardoor ook de AMP-OUT aansluiting naar de versterker. Wellicht was dat het probleem waar je tegen aan gelopen bent.
Zonder het paneel te openen kun je met de Ohm meter gewoon op de rca busjes meten of die hard aan elkaar zitten. Je kunt dat ook controleren door de versterker gewoon aan te sluiten en van het snoertje van de REC_OUT de plugjes kort te sluiten, om te horen of het signaal naar de versterker weg valt. Als dat zo is, zou je twee weerstandjes in kunnen bouwen, waarmee dat probleem verholpen kan zijn. Helaas kan ik van jouw paneeltje tot nu toe niks vinden dus kan ik alleen uitspraken doen als ik het ding in mijn vingers heb.

edit 2:
De foto van de achterkant heb ik inmiddels. Ik zoek of ik meer kan vinden.
Het is dezelfde als de ALECTO PRO-55, maar daar vind ik ook weinig van.

Equalizer

door henk43 @, Bovensmilde, 04-09-2021, 19:33 (965 dagen geleden) @ soundman2

Dag Soundman
Reuze bedankt voor al je inspanningen .je vroeg wat mijn bedoeling van e.e.a. is.
Veel jaren lang ging ik als de evergreen top 1000 door Radio 5 uitgezonden werd verzorgingshuizen in de omgeving bij langs om daar de radio op Radio 5 te zetten.De bewoners leefden gewoon op bij de muziek vooral die uit de jaren 60.Nu kwam bij mij het idee op om een tapedeck aan te schaffen en jaren 60 hits op te nemen en die daar soms af te spelen i.c.m. de Philips b5x43a van de foto heel herkenbaar dus voor deze mensen.Ik had mijn zin gezet op een Akai maar die waren aan de prijzige kant daarom maar een Philips aangeschaft die heeft ook een lager gewicht dus gemakkelijker te vervoeren.maar toen werd mij een defekte Akai aangeboden die ik kon krijgen voor 15 euro,dus daar kon ik geen buil aan vallen.De Akai speelt na grondige reparatie weer als een trein en toen ik ook nog deze equalizer voor een tientje aan kon schaffen ben ik alles aan elkaar aan gaan sluiten en kan ik copieren van you tube van de draaitafel en van de Philips op de Akai en omgekeerd. Nu ben ik bezig banden te maken van alle hits uit de 60 er jaren en hoop zo nog een beetje vreugde bij bouderen te brengen.
gr. Henk.
p.s. er was wel in de equalizer gewerkt want hij gaf een brom en dat kwam doordat bepaalde kabels op andere plaatsen als oorspronkelijk lagen.

Equalizer

door soundman2 @, Wouw, 04-09-2021, 20:26 (965 dagen geleden) @ henk43
Gewijzigd door soundman2, 04-09-2021, 20:42

Mooi werk , dat je mensen die het minder hebben toch wat vreugde verschaft, de muziek is een feest van herkenning.

Evenwel was mijn vraag meer van technische aard, dus hoe zou je met het mengpaneel (dat is immers de juiste naam) willen werken. Je hebt de radio, youtube, twee recorders en het mengpaneel. Verzamel je bijv. op de ene recorder en maak je dan met de tweede een programma, of heb je een andere werkwijze. Het probleem dat een ingang een uitgang kennelijk ziet geeft problemen schreef je. Hoe zit het dan nu aangesloten. Ik heb inmiddels een foto van de achterkant.
Ik heb in elk geval uitgezocht dat Philips de opname/weergave din-connector, de pennen 3 en 5 kortsluit in de stopstand. Als dan de rec bussen van het mengpaneel direct parallel aan de uitgangsbussen zitten, komt uit het paneel dus geen geluid meer.
Bij de Akai verschijnt tijdens de opname het audio ook weer op diens uitgang. Je kunt daarbij zelfs kiezen tussen de bron en het opgenomen geluid, daar zie ik ook een ongewenste audio-lus.Dat wil ik voor je uitzoeken.
Heb je al gemeten of die twee uitgangen werkelijk hard aan elkaar zitten?
Zelf heb ik de Alecto Pro-57, het mengpaneel wat jij hebt is gelijk aan de Alecto Pro-55. Ze zijn niet precies eender, maar hebben wel veel van hetzelfde. In de Pro57 van mij zitten de uitgangen in elk geval parallel.
Het probleem bij de akai is dan als volgt.
In de stand opname gaat het signaal van het mengpaneel naar de recorderingang van de akai. Die kan alleen opnemen als Philips de boel niet kortsluit.. De uitgang van de akai gaat naar een van de ingangen van het mengpaneel, omdat je dat op de uitgang ergens voor wil gebruiken. Je opneem signaal naar de akai gaat dus door de akai naar een ingang en als die open staat komt het weer bij de uitgang en rec uitgang van het mengpaneel. Je hebt dus een ongewenste lus, waarbij de boel aan de haal gaat.
In elk geval kan ik me prima voorstellen dat je de boel niet lekker aan de gang krijgt. Kun je een summier schetsje maken hoe je een en ander aan elkaar verbonden hebt?

Equalizer

door henk43 @, Bovensmilde, 28-09-2021, 19:51 (941 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door henk43, 28-09-2021, 19:52

Vanmiddag weer eens tijd en zin gehad me met de recorders bezig te houden.Soundman u hebt gelijk de rec en de amp aansluiting staan parallel .Ik heb alles aangesloten nu en kan copieren van de ene op de andere recorder, opnemen van de laptop aangesloten op een p.u. ingang die op keramisch gezet is en opnemen op beide recorders van de radio en van de platenspeler.Als ik er maar voor zorg dat alleen de regelaar van het zendende apparaat open staat krijg ik geen rondzingen en gaat het opnemen van de Akai naar de Philips ook goed.Voor John Teac de opname naar de Philips gaat goed geen oversturing.
Beiden hartelijk bedankt voor het meedenken ik ben tevreden zoals het nu is. Nu de Akai nog nazien de capstan gaat iets lawaai maken als hij een half uur aan staat maar dat zal ook wel goed komen.
Henk

Equalizer

door soundman2 @, Wouw, 28-09-2021, 20:31 (941 dagen geleden) @ henk43

Vanmiddag weer eens tijd en zin gehad me met de recorders bezig te houden.Soundman u hebt gelijk de rec en de amp aansluiting staan parallel .Ik heb alles aangesloten nu en kan copieren van de ene op de andere recorder, opnemen van de laptop aangesloten op een p.u. ingang die op keramisch gezet is en opnemen op beide recorders van de radio en van de platenspeler.Als ik er maar voor zorg dat alleen de regelaar van het zendende apparaat open staat krijg ik geen rondzingen en gaat het opnemen van de Akai naar de Philips ook goed.Voor John Teac de opname naar de Philips gaat goed geen oversturing.
Beiden hartelijk bedankt voor het meedenken ik ben tevreden zoals het nu is. Nu de Akai nog nazien de capstan gaat iets lawaai maken als hij een half uur aan staat maar dat zal ook wel goed komen.
Henk

Fijn dat het werkt. Een oplossing die fool proof is, zou minstens een wijziging betekenen in de mengtafel, of extra schakelkastjes. Het gaat dan lijken op wat je wel of stereoversterkers vind, de zgm Monitor schakelaar etc.

Equalizer

door Johan TEAC @, Steenbergen, 22-09-2021, 07:10 (948 dagen geleden) @ henk43

Even een opmerking

Met dat philips deck kun je niet fatsoenlijk opnemen als je tulp pluggen gebruikt (0db 0.775v).
de ingang word dan zwaar overstuurd. het philips deck heeft een 1mv ingang.
de uitgang van het deck werk goed met een verloop plug.

let op met een mengpaneel kun je geen naaband controle doen wat beide decks kunnen.
Ikzelf gebruik ook een mengpaneel maar als ik opneem heb ik de uitgang van mijn recorder direct naar de versterker aangesloten.

Die 210 heeft tulp in en uitgangen en die kun je dus appart aansluiten.
mengpaneel rec out >>> Line in 210
Line out 210 >>> naar tape in versterker.

MVG Johan TEAC

powered by my little forum