Wo 10 jan: LC-Kring over De Zwarte Henriette (online) (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 20-12-2023, 13:50 (134 dagen geleden)

Beste Radiovrienden,

Je bent uitgenodigd voor de Leren- en Contactkring van 10 januari over De Zwarte Henriette, een mooie, grote transistorportable van Philips.

Wanneer is de LC-Kring? Woensdag 10 januari 2024 om 19.30
Jitsi kanaal? https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Diaserie: https://www.dropbox.com/scl/fi/cnp5ynlpdv96sw2jxsrlv/Henriette.pptx?rlkey=6erjt2j90ddq224ynsxdj5q...

De Zwarte Henriette:
In 1957 begon voor Philips het transistortijdperk met de Sharpie, met in 1959 de opvolger, de vierbands Henriette (L4X**T) in diverse varianten met Lange Golf of met Tropenband. Velen kennen de karakteristieke uitklapbare raamantenne en de interne opbouw met drie printplaten, de totaal vercorrodeerde batterijhouder en de bandschakelaar met bowdenkabeltjes.
De werking van de zeven transistortjes is vrijwel identiek aan de Sharpie, dus hierover zullen we het maar kort hebben. Door de raamantenne presteert de Henriette zo goed op de Korte Golf, dat je je afvraagt waarom deze fantastische antennes in later toestellen werden opgevolgd door de spriet-antennes.
Goed om even te kijken of er dingen zijn die vaak optreden bij reparaties en of we oplossingen kunnen uitwisselen. En dan: Luisteren! Na 1963 verdween de Henriette weer uit het aanbod; welke radio's kwamen er voor in de plaats?

Laat me weten als je mails over LC-Kring wilt ontvangen.
Ik hoop je te zien op 10 januari!

Gerard.

[image]

[image]

powered by my little forum