Philips home cinema set (Toestel of techniek)

door Fred3c @, 04-06-2022, 09:35 (664 dagen geleden)

Hallo

Ik heb een philips homecinema set hts4561. Deze heeft een jaar in de opslag gestaan, en bij het opnieuw aansluiten sloegen de stoppen door.

Waarschijnlijk de trafo's kapot.

Wie heeft ervaring hiermee, en weet of dit nog te maken is?
[image]

Philips home cinema set

door soundman2 @, Wouw, 04-06-2022, 10:57 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Hallo

Ik heb een philips homecinema set hts4561. Deze heeft een jaar in de opslag gestaan, en bij het opnieuw aansluiten sloegen de stoppen door.

Waarschijnlijk de trafo's kapot.

Is dat ergens op gebaseerd? SMPS trafo's gaan zelden stuk.

Philips home cinema set

door Fred3c @, 04-06-2022, 15:14 (664 dagen geleden) @ soundman2

Als je de foto bekijkt waar de rode lijn om heen zit. De linker trafo sprongen de vonken uit na vervanging zekering en aansluiten op het net

Philips home cinema set

door WalterH @, Den Haag, 04-06-2022, 11:03 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Een apparaat dat een langere tijd spanningsloos is geweest heeft eerder last van slecht geworden condensatoren.
Ik zou zeker eerst de eerste elco van de voeding controleren. Deze staat normaal gesproken altijd onder spanning en blijft dan, ook als deze slechter wordt, wel werken. Alleen zal deze dan na een langere spanningsloze periode nog wel eens doorslaan.

--
W. Heemskerk

Philips home cinema set

door Fred3c @, 04-06-2022, 15:14 (664 dagen geleden) @ WalterH

Op de foto, het rood omcirkelde gedeelte. De linker trafo sprongen de vonken uit na vervanging van zekering en aansluiten op het net

Philips home cinema set

door henkk56 @, 04-06-2022, 11:30 (664 dagen geleden) @ Fred3c

In het apparaat zelf zit ook een zekering dus die zou dan stuk moeten gaan.
De zekering in je verdeelkast zal wel op de een of andere manier "op scherp"gestaan hebben
dat kan de enige reden wezen waarom hij eruit vloog.
Probeer het nog maar eens op een andere groep.

Henk

Philips home cinema set

door Fred3c @, 04-06-2022, 15:15 (664 dagen geleden) @ henkk56

zekering is vervangen. Na aansluiten op het net, sprongen de vonken uit de linker trafo

Philips home cinema set

door RenéDaemen @, Zaanstreek, 04-06-2022, 18:32 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Einde verhaal
Recyclebak in
1 ding begrijp ik niet waarom zetten ze geen conventionele voedingen een trafo brugcel en afvlak elco gaat 40 jaar mee
Dan zi’n gevaarlijke schakelende goedkope voeding.
Ik heb het niet op de goedkope prullen die ze tegen woordig er in stoppen.
Die home cinema setjes zijn geen lang leven beschoren krijg ze dagelijks binnen kringloop
Meeste defect . De mensen komen er van terug en hebben liever een gewone stereo set.
Is gemaakt voor 5 jaar en dan over.
Dvd speler kost ook maar paar tientjes
Mvg René

Philips home cinema set

door Hans van Kampen @, Voorhout, 04-06-2022, 20:14 (664 dagen geleden) @ RenéDaemen

Dat is inderdaad het trieste van de tegenwoordige wegwerp maatschappij René:-( Net zo je schrijft een goede trafo, met de conventionele componenten er achter maarja, de fabrikanten willen hun producten zo goedkoop mogelijk houden en wordt er gebruik gemaakt van een schakelende voeding zodat er bespaard wordt op een fatsoenlijke trafo met de nodige hoeveelheid koperdraad.

Voorbeeld: Mijn inmiddels overleden moeder had altijd een elektrische deken in de winter en die had ik op een schakelklok die hem c.a. één uur voor ze naar bed ging inschakelde en een paar uur later weer uit. Het was een deken met een degelijke zware trafo maar deken op een gegeven moment na vele jaren stuk dus nieuw deken die natuurlijk trafo loos is maar met zo’n electronisch klein kastje in het snoer met timer maar ALLEEN voor na zoveel uur uitschakelen na HANDMATIG te hebben ingeschakeld. voorzien van 8 standen en als hij bijv. op stand 6 werd gezet voor instappen stond hij weer uit als de schakelklok hem van spanning voorzag en moest je met de hand het kastje in het snoer op 6 zetten dus kon dat niet vooraf. Spanning van nieuwe deken er af en er weer op stond de elektronische regelaar meteen weer uit dus een schakelklok kon niet meer worden gebruikt. Gelukkig had toen een kennis nog een old school deken met ouderwetse degelijke trafo.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Philips home cinema set

door WalterH @, Den Haag, 05-06-2022, 14:29 (663 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Het gebruik van een schakelende voeding heeft niet alleen te maken met kosten besparing door een fabrikant. Dit wordt ook afgedwongen door de Europese eisen dat een apparaat in stand-by minder als 0,1 watt dient te verbruiken.
Dit is bij een met een transformator uitgeruste voeding niet te verwezenlijken. Een transformator heeft nu eenmaal altijd verliezen in de ijzerkern, ook als er bijna geen secundaire stroom wordt afgenomen.

Dus is het niet zo zwart- wit als het op het eerste gezicht misschien lijkt :)

--
W. Heemskerk

Philips home cinema set

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 05-06-2022, 14:36 (663 dagen geleden) @ WalterH

Ja en nee. Met een ijzerkern haal je misschien geen 0,1W, maar die heb je ook niet persé nodig. Behalve een netschakelaar die echt afvalt, zijn er nog tal van andere creatieve oplossingen om de norm te halen.

Philips home cinema set

door WalterH @, Den Haag, 05-06-2022, 16:26 (663 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Je blijft altijd de ijzer verliezen houden in de ijzerkern. Haal maar eens een adapter met transformator uit het te voeden apparaat en voel dan na een tijdje hoe warm de adapter nog is. Deze warmte is dus wat er verloren gaat in de kern van de trafo en ik zou niet weten hoe je deze kan verminderen met “ slimme” oplossingen. Maar ik laat mijn graag voorlichten?

Zelf heb ik ook de ervaring dat een trafo betrouwbaar is, maar een goede schakelende voeding kan ook vele jaren blijven werken, met daarbij een laag verlies in warmte.

--
W. Heemskerk

Philips home cinema set

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 05-06-2022, 21:29 (663 dagen geleden) @ WalterH
Gewijzigd door Maarten Bakker, 05-06-2022, 21:33

Onder slimme oplossingen valt bijvoorbeeld een voeding met een seriecondensator (daadwerkelijk door één of meer fabrikanten toegepast), of een standbyschakeling die een bepaalde tijd volledig losgekoppeld van het net, actief blijft op een of andere elco of goldcap (geen idee of het commercieel toegepast is). De zuinige beltrafo op olino.org houdt het midden tussen deze werkingsprincipes.

Een conventionele trafo naar 0,5W brengen lukte fabrikanten bij mijn weten ook nog wel, ik ken ook trafo's die onder nullast gewoon echt koud blijven, maar 0,1W zou inderdaad wel eens moeilijk kunnen worden.

Philips home cinema set

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 05-06-2022, 14:32 (663 dagen geleden) @ RenéDaemen

Ik snap dat je op je werk dingen moet afkeuren die niet heel simpel te maken zijn, en dat is logisch, maar voor iemand die zelf zijn eigen apparaat wil maken, is een klein beetje meer werk soms nog wel haalbaar. Als hij ergens een voeding van 20 euro of een los apparaat kan vinden, is uitwisseling wel heel simpel. Als het een los contact of een doorslag aan de trafo is, kan een reparatiepoging ook nog best leerzaam zijn.

Philips home cinema set

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 06-06-2022, 12:48 (662 dagen geleden) @ RenéDaemen

waarom zetten ze geen conventionele voedingen een trafo brugcel en afvlak elco gaat 40 jaar mee

Het klinkt aantrekkelijk dat iets veertig jaar mee gaat. Maar waarom eigenlijk? Als ik terugdenk aan mijn eigen spullen van maar twintig jaar geleden: mijn fiets, de stereo-installatie, mijn TV, de computer, het modem, de wekker, de telefoon, de antenneversterker. Dan ben ik toch echt blij dat ik me niet meer met die spullen hoef te behelpen (ik zou dan waarschijnlijk niet op dit forum zitten) maar dat er nu betere spullen zijn.

Ik weet natuurlijk dat het heel leuk is om spullen van 40 jaar oud te gebruiken, dan denk ik bv aan de Yaesu FRG-7700. Maar die heb ik tweedehands gekocht en tweedehands zijn er nog genoeg van voor de liefhebbers. De liefhebber die in 1982, 1400 gulden overhad voor de FRG is nu dood of anders, dertig jaar geleden op een veel betere ontvanger overgestapt. Ik gebrui de FRG soms met plezier vanwege de nostalgie, maar als ik echt iets moeilijks wil ontvangen pak ik een Tecsun PL-680 erbij want die ontvangt beter en is makkelijker te bedienen.

Het is een populair verhaal dat spullen vroeger van betere kwaliteit waren, maar is dat ook echt zo? Als "bewijs" kun je altijd een oude radio laten zien die 50 jaar oud is. Maar hoeveel van datzelfde model zijn er niet stuk gegaan? De oude apparaten waar velen van ons dagelijks plezier beleven, zijn uiteindelijk maar een heel klein percentage overlevenden van wat er in die tijd is geproduceerd. Net zo zullen van die Philips Home setjes over 50 jaar wellicht 95 van de 100 afgedankt en stuk zijn, maar die andere 5% zijn dan weer in gebruik op een tienerkamer of in een knutselschuur, en dan zegt misschien wel iemand, kijk, een Philips setje uit 2010, dat was nog eens kwaliteit!


Apparaten zouden trouwens al veel langer mee kunnen als de voedingen makkelijker te vervangen zouden zijn, en beter uitwisselbaar. Wat dat betreft is het een heel goede zaak dat apparaten tegenwoordig losse adaptertjes hebben, en dat USB stekkers gestandaardiseerd zijn. Een los adaptertje voor bv je HK195 PC-boxjes kost ongeveer evenveel als het sluipverbruik van een transformator in een half jaar (zelfs als je de boxjes uit zet). Ik heb dat opgemeten en uitgerekend.

Nog beter is natuurlijk je apparaten spanningsloos maken bij uitzetten. Dat is voor ons wel te doen maar 95% van de mensheid doet dat simpelweg niet. Op de tweede woensdag van juli gaat de LC-Kring (weer) over energie en besparen.

Philips home cinema set

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 04-06-2022, 12:17 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Als het al in het apparaat zit, zou ik beginnen met de sectie helemaal rechtsonder op de foto.

Philips home cinema set

door kris ⌂ @, Gent, België, 04-06-2022, 13:10 (664 dagen geleden) @ Fred3c
Gewijzigd door kris, 04-06-2022, 13:12

Ik heb een philips homecinema set hts4561. Deze heeft een jaar in de opslag gestaan, en bij het opnieuw aansluiten sloegen de stoppen door.

stoppen of verliesstroomschakelaar?

oorzaak en oplossing kan totaal anders zijn, afhankelijk van welke beveiliging afschakelde.

als het een gecombineerde veiligheid is (in NL gekend als ALS) kan je het natuurlijk niet achterhalen, dan even op een andere plaats testen.

Philips home cinema set

door Fred3c @, 04-06-2022, 15:16 (664 dagen geleden) @ kris

na vervangen van zekering, en aansluiten op het net, sprongen de vonken uit de trafo links

Philips home cinema set

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 05-06-2022, 14:28 (663 dagen geleden) @ Fred3c
Gewijzigd door Maarten Bakker, 05-06-2022, 14:34

Zeker weten dat het geen onderdeel in de buurt van de trafo is?

Als de trafo zelf vonkt, zou het een los contact of een isolatiedoorslag moeten zijn. Een los contact kun je nasolderen, een isolatiedoorslag in zo'n trafo kun je soms oplossen met een zowel mechanisch als electrisch voldoende stevig kousje als het aan een uiteinde zit, anders is herwikkelen de enige oplossing.

In plaats van herwikkelen is een andere voeding (nieuw, gebruikt, slooptoestel) een haalbaarder oplossing, zeker omdat er een kans op gevolgschade is aan andere onderdelen (niet meer opnieuw proberen!).

Als het bij het vonken alleen om een onderdeel in de buurt van de trafo gaat, zal de trafo zelf nog goed zijn, maar de defecte onderdelen (meestal meervoud) vinden en vervangen kan nog best een klusje zijn.

Philips home cinema set

door franc @, Loosbroek, 04-06-2022, 13:18 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Dikke gloeilamp van 100 Watt of meer in serie.
Gebeuren in ieder geval geen gekke dingen!

Mvg Frank

Philips home cinema set

door Bredero @, Vlaanderen, 04-06-2022, 15:25 (664 dagen geleden) @ Fred3c

Het werd reeds meermaals aangehaald, "de vonken sloegen in de aangeduide transfo over" dit kan geen gezonde toestand zijn voor die transfo.

Philips home cinema set

door snameroc @, Etten Leur, 04-06-2022, 21:57 (664 dagen geleden) @ Bredero

Kwamen de vonken echt uit de trafo en niet uit de diodes of schakel fet.
Plaats eens een foto van de brandschade

Philips home cinema set

door jeromach @, 06-06-2022, 15:35 (662 dagen geleden) @ snameroc

Het linkerdeel van de foto is een uitvergroting van het deel midden rechts.

Ik zie geen vonk/brandschade;

[image]

Philips home cinema set

door Rudi_K @, Joppe, 07-06-2022, 22:42 (661 dagen geleden) @ jeromach

Zelf een keertje gehad met een home cinema set, en toen waren de varistors (die blauwe naast de trafos) stuk.
Ook hier kwamen de vonken uit :)

Groetjes Rudi.

powered by my little forum