Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 01-01-2023, 13:29 (475 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Een paar weken geleden is op dit forum een Russisch scoopje besproken type C1-112A

[image]


zie ook de link op dit forum.

https://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=71446


Ik heb aangeboden, als dat nodig was, om dit scoopje te repareren.

Hierna het verslag van deze reparatie:

Als eerste heb ik de printplaten van de scoop zo kunnen positioneren zodat je bij alle onderdelen kon komen die nodig waren voor de analyse. Ook zijn een aantal voorzorg maatregelen genomen zoals extra stukjes pertinax zodat onderdelen elkaar niet kunnen raken.

Hieronder zie je een aantal foto’s van de opstelling.

[image]

[image]

[image]

De klacht was dat er geen enkele meting kon worden uitgevoerd met de aanwezige DC-Volt en Ohm meter. De cijfers op de scoopbuis bleven maar “rond tollen”
De scoop functie zelf was wel goed.

Het Voltmeter en Ohm circuit zijn grofweg onder te verdelen in drie stappen:

1 Een analoge ingang schakeling (geel gekleurd op schema 1)
2 Een omzetter van analoog naar digitaal signaal (groen gekleurd op schema 1)
3 Een display gedeelte in dit geval de scoop buis (deel blauw schema 1 en schema 2).

[image]

In dit geval kon in alle drie van deze schakelingen de fout zitten. Als eerste is gecontroleerd of het aangeboden DC signaal goed door het circuit komt. Ditzelfde ook gecontroleerd voor de ohm meting. In het schema is dit in het groen aangegeven. Uiteindelijk wordt het te meten DC spanning dus aangeboden op de FET VT72 (zie gele gedeelte schema 1).

Achter deze FET VT72 vindt de omzetting plaats van het analoge DC signaal naar het digitale signaal.
Dit wordt gedaan met een zogenaamde integrator. In het schema is dit in het geel aangegeven.

In onderstaande schema zie je een vereenvoudigde voorstelling van een integrator.

[image]


De uitgang van de Opamp gaat van negatief naar positief op het moment dat de negatieve ingang van de Opamp een hogere waarde heeft ten opzichte van de positieve ingang. Dit wordt bereikt als de condensator C1 volledig geladen is.

De tijdsduur van het laden hangt dus onder andere af van hoe hoog de aangeboden spanning is. En dat is dus weer de hoogte van het aangeboden DC signaal op de ingang. De tijdsduur tussen het aanleggen van de spanning op de ingang en het eerder genoemde omklappen van de integrator is dus de maat voor de hoogte van de te meten spanning. Deze tijdsduur wordt digitaal geteld en uiteindelijk weergegeven op de beeldbuis.

Dit is een zeer summiere uitleg van de integrator en zeker niet volledig. Er moet bijvoorbeeld een proces zijn dat de geladen condensator weer ontlaad en er moet een schakeling zijn die ook werkt met een negatief te meten spanning. Verder moet er ook een compensatie schakeling zijn die eventuele fouten rondom de nul doorgang compenseert
De circuits die daar voor zorgen zijn in het schema blauw aangegeven. Deze circuits worden weer aangestuurd door een centraal digitaal deel (schema 2) waar ook de beeld opbouw plaats vind.

Als eerste zijn alle analoge componenten die rondom de integrator zitten (groen in het schema) stuk voor stuk volledig getest. Dit kan je doen met hulpspanningen bijvoorbeeld controleren of de Opamp wel omklapt, etc.

Alles werkte goed en de fout moest dus zeker bij het aanstuur deel zitten. Een gedeelte van deze aansturing is aangegeven met een blauwe kleur in het schema 1. Dit zijn allemaal zogenaamde NAND porten en daar kan je met een digitale probe makkelijk vast stellen of deze stuk voor stuk na behoren functioneren. Er moet dus een digitale nul staan als op beide ingangen een digitale één staat. En bij verschil tussen de ingangen moet er een digitale één op de uitgang staan.
Je kijkt dus nog niet naar eventuele tijdrelaties van schakelen. Puur dus alleen of de porten werken.
Ook dat was in orde dus moest de fout wel in deel zitten waar ook het beeld wordt opgebouwd.
Maar wat wel opviel was dat het erg “rustig” was met schakel acties.

Een belangrijk aanknopingpunt was dat bij de controle van het blauw gedeelte (de NAND porten) er één punt was waar geen signaal stond dit was de condensator C100 naar pen 1 van NAND IC D39 dit is aangegeven in het rood.
Het was toch te verwachten dat via de conrector X12/3 via deze C 100 iets moest komen van de andere print.

Uiteindelijk komt dit punt uit op de print waar ook de karakters van het beeld worden gemaakt (zie schema 2).

[image]

Dit punt komt uiteindelijk uit op de uitgang van een standaard 10 teller type 7490. Deze teller geeft ook nog meerdere signalen af aan de karakter generator. Deze 10 teller was compleet dood de juiste ingang signalen waren aanwezig maar geen enkele uitgang werkte. In het tweede schema is deze in het rood weergegeven. Dit moest de oorzaak zijn en na vervangen werkte de digitale voltmeter weer.

Na wat correcties met de instelpotmeters voor Kalibratie van de + en _ V aanwijzing en de Kalibratie van de ohm meting zie hieronder een impressie van de aanwijzingen.

[image]

[image]

[image]

[image]


[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Al met al een leuke reparatie waar toch wel veel tijd in gaat zitten zeker als je niet onnodig onderdelen wil los halen. En je dus door puur beredenering en simulatie met externe signalen de fout moet gaan zoeken.

Met vriendelijke groet,

Loek

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door soundman2 @, Wouw, 01-01-2023, 13:37 (475 dagen geleden) @ loek

Al met al een leuke reparatie waar toch wel veel tijd in gaat zitten zeker als je niet onnodig onderdelen wil los halen. En je dus door puur beredenering en simulatie met externe signalen de fout moet gaan zoeken.

Dat is dan wel vele malen beter als het zinloos uitwisselen van onderdelen, te beginnen met elco's. Dat had in dit geval niets opgeleverd en je leert er ook niets van. Je krijgt zelfs geen reparatieervaring........

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Oldtimer @, Oegstgeest, 01-01-2023, 13:49 (475 dagen geleden) @ loek
Gewijzigd door Oldtimer, 01-01-2023, 13:50

Loek,

Met plezier je verslag gelezen.
Goed werk! :)

Willem

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 01-01-2023, 14:05 (475 dagen geleden) @ loek

Mooi werk Loek! En een bijzonder meetapparaat, dit zie je niet vaak. Uiteindelijk blijkt de fout relatief eenvoudig te verhelpen, maar zoals nogal vaak; eer je hem gevonden hebt ben je toch wel even bezig.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door soundman2 @, Wouw, 01-01-2023, 14:37 (475 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Mooi werk Loek! En een bijzonder meetapparaat, dit zie je niet vaak. Uiteindelijk blijkt de fout relatief eenvoudig te verhelpen, maar zoals nogal vaak; eer je hem gevonden hebt ben je toch wel even bezig.

De meeste reparaties zijn eenvoudig als je het probleem eenmaal boven water hebt.
Vroeger hadden we daar met de TV-service aan huis ook last van.
Door kennis en kunde had je een fout soms binnen een paar minuten boven water. Sommige klanten vonden de rekening dan te duur.
Ik vertelde dan het volgende verhaal:
"Beste klant, volgende keer doen we het anders. We nemen het toestel mee, u krijgt eventueel en leentoestel, we repareren het en brengen het na een aantal dagen terug. Het was een dure reparatie, maar we zullen coulant zijn en maar een deel berekenen. We hebben de kosten tot Fl xxx kunnen beperken. U rekent af en bent tevreden, dat het niet erg tegenviel...... Zegt u maar wat we volgende keer moeten doen!"

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door henk vdb @, Breda, 01-01-2023, 14:49 (475 dagen geleden) @ loek
Gewijzigd door henk vdb, 01-01-2023, 15:42

Een mooi reparatieoverzicht met duidelijke plaatjes. Hieruit blijkt maar weer dat het niet altijd mogelijk is een dergelijk probleem op te lossen als je het apparaat niet fysiek ter beschikking hebt.

Wat blijft is de constatering dat er hier 8 standaard TTL-ingangen (de resetingangen van de 7490 counters) aan één LS-TTL uitgangspoort zijn aangesloten terwijl dat er maximaal 5 zouden mogen zijn.
Een LS-TTL uitgang kan bij laag niveau volgens spec maximaal 8mA afvoeren, terwijl er per aangesloten STANDAARD-TTL ingang 1,6mA loopt, in totaal dus 8 x 1,6mA = 12,8mA, dat is meer dan 150% van de opgegeven spec.

Het zou zomaar kunnen dat de 7490 stukgegaan is doordat de reset-ingangen een tijdje in het verboden gebied gewerkt hebben (niet hard genoeg laag) waardoor het IC allerlei vreemde dingen is gaan doen en uiteindelijk het af heeft laten weten. Mogelijk hebben de overige 7490's daardoor ook latente beschadigingen en nog maar een beperkte levensduur.


Het gaat blijkbaar lang goed hier, maar het is niet ontworpen rekening houdende met de FAN-out specificaties.


Wat ook blijft is de constatering dat dit technisch een heel erg leuk apparaat is!

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 03-01-2023, 12:48 (473 dagen geleden) @ henk vdb

Van welke fan-out specificaties ga je uit? In theorie kan dat per fabrikant verschillen, al denk ik dat de meeste Westerse fabrikanten wel ongeveer op één lijn zullen hebben gezeten.

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door henk vdb @, Breda, 03-01-2023, 21:55 (472 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Gewijzigd door henk vdb, 03-01-2023, 22:19

Dag Maarten,

in de eerdere draad had ik vermeld dat de K155 IC's volgens verschillende Russiche bronnen equivalent zijn met de standaard 74xx reeks en de K555 met de 74LSxx reeks.

De 4 counters uit de K155 reeks worden aangestuurd uit één poort van een IC uit de K555 reeks.

Een LS TTL uitgang heeft voor standaard TTL een fan-out van 5 oftewel kan in totaal 8 mA sinken. Een ingang van een standaard TTL die aan massa gelegd wordt wil 1,6 mA naar die massa kunnen afvoeren om als "0" gezien te worden.

Het is hier prima binnen spec te brengen zonder de werking van het toestel te veranderen, van elke counter kan één van de reset-ingangen losgenomen worden (en eventueel met de +5 voeding verbonden worden), het aanstuurpoortje wordt dan indien de uitgang laag wordt nog maar met 4 x 1,6 mA = 6,4 mA belast zodat de 4 ingangen van de counters die dan nog aangestuurd worden niet meer in het verboden gebied komen. een ingang die laaggetrokken wordt moet bij standaard TTL 0,4V of lager zijn, anders kom je in het verboden gebied en kunnen er rare dingen gebeuren. Maar ik val in herhaling.:-P

Het IC van de aansturende poort vervangen door een standaard TTL (die een fan-out van 10 heeft voor andere standaard TTL) zou ik niet doen, omdat de overige poorten van D42 in critische schakelingen zitten die dan timingproblemen gaan geven door dubbele stroom nodig bij laag trekken (1,6 mA ipv 0,8 mA) waardoor er hoogstwaarschijnlijk wijzigingen nodig zijn in weerstand en condensatorwaardes in die circuits.


K555ЛА3 = SN74LS00 (aansturende poort D42.2 op het schema)
К155ИЕ2 = SN7490A


Ik ben uitgegaan van wat er op de IC's zelf staat op de foto's, dus de types die er hier in de praktijk inzitten.
Maar jij bent de enige die reageert, dus blijkbaar vind men het niet zo belangrijk, mij best hoor.:-D

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door henk vdb @, Breda, 08-01-2023, 00:27 (468 dagen geleden) @ henk vdb
Gewijzigd door henk vdb, 08-01-2023, 00:39

Nog een rechtzetting van mijn kant.

Het schema geeft een К155ЛА3 voor D42 aan, dat is een standaard TTL (7400) en het betreft hier dus geen ontwerpfout.

[image]

Echter, op de foto is te zien dat er een К555ЛА3 inzit, dat een LS-TTL (74LS00) is. Productiefout dus.

[image]

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Cornelisjan @, Lunteren, 01-01-2023, 14:50 (475 dagen geleden) @ loek

Loek wat jij hier ons laat zien is een knap staaltje van gestructureerd fout zoeken.

Je heb eerst de werking van diverse schakelingen geanalyseerd en in blokken ingedeeld.

Vervolgens apparaat en printen zo opgesteld dat er een werkbare meetomgeving ontstaat.

Daarna door metingen blokken uitsluiten en daarmee het foutgebied steeds verder geïsoleerd en hierna het foute onderdeel meet-technisch opgespoord.

Knap werk.

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Goldline @, Oranjedorp, 01-01-2023, 20:41 (474 dagen geleden) @ loek

Mooie diagnose ,met een even zo mooi eindresultaat!

--
Cees PA1DBA

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Hersteller @, Haarlem, 01-01-2023, 22:00 (474 dagen geleden) @ loek

Zo´n bijzonder apparaat verdient zo´n mooie reparatie!

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Hans van Kampen @, Voorhout, 01-01-2023, 23:27 (474 dagen geleden) @ loek
Gewijzigd door Hans van Kampen, 01-01-2023, 23:34

Loek,

Geweldig wat je hebt gepresteerd en weer met zo’n mooi overzichtelijk reparatieverslag erbij en wat heb je dat snel gedaan:) :)

De meeste lezers zullen wel begrijpen dat het mijn scoopje betreft waarbij ik van Loek het aanbod kreeg het scoopje na te zullen kijken en als het mogelijk is te repareren en daar twijfelde ik bij Loek geen moment aan dat het niet zou lukken. Ik heb het scoopje op de laatste NVHR beurs 27 november aan Loek over gedragen en nu is ie klaar.

@Loek, bedankt man, als ik wat voor je kan doen bijv. weer een kast opknappen dan merk kent wel, er staat hier ook een vergoeding tegen over.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 02-01-2023, 00:29 (474 dagen geleden) @ loek

Loek,

Is je toch weer gelukt.
Inderdaad alleen al het werk om de zaak zover te demonteren dat er aan te meten valt.
Daarna de redenatie hoe een en ander zou moeten werken om daar netjes beeld op te krijgen.

We hadden al gezien dat hier natuurlijk een geheel andere opzet is als standaard zo'n
8-segement display.

Gehele ontwerp is natuurlijk ook geinig om op deze wijze cijfers op een CRT te zetten.
Daarom alleen al een leuk gegeven dit scoopje.

Op zich kan het een leuke dementie zijn om opnieuw gebruik te maken van de vele oude scoops.

Anders om worden ook in vele analoge scoops ook waarden geprojecteerd in beeld.
Dan betreft het waarden met betrekking tot de gemeten waarden in de scoop functie.

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door electron @, eindhoven, 02-01-2023, 02:26 (474 dagen geleden) @ loek

Geweldig verslag Loek. Echt liefde werk!
Tektronix had ook zo'n miniscoopje met ingebouwde DMM.
Dergelijke scoopjes vragen ze op Ebay de hoofdprijs voor.
Ik hou van dat oude analoge spul met discrete componenten.:-)
Impertinente vraag aan Hans: Wat koste hij?
Beste Wensen voor je in 2023 Loek!
Groetjes, Ben@
[image]
Off Topic-> Heb op Ebay een oude Beckman 9020 gekocht om mee te spelen (59 euro).
Vergelijkbaar met Hameg 203 /204. Hij werkt- ingangs verzwakkers krr-aaaken.
Wil geen Kontakt-60, denk aan Contact Cleaner 390, of PRF 7-78.

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Hans van Kampen @, Voorhout, 02-01-2023, 09:18 (474 dagen geleden) @ electron
Gewijzigd door Hans van Kampen, 02-01-2023, 09:20

Om eerlijk te zeggen heb ik er 20 Euro voor betaald Ben op de VERON beurs in Rosmalen, waarschijnlijk wist de verkoper al dat er iets niet in de haak was maar na mijn vraagstelling doet de scoop het zij die JA. Dat klopte ook wel, de scoop doet het maar de DMM functie niet maar daar vroeg ik niet naar:-D Ik wist niet dat die functie er op zat immers, ik dacht dat het een gewoon scoopje was.

[EDIT] Zo jammer dat die beurs er ook niet meer is, jongens wat een afgang deze nieuwe tijd, niets is/wordt meer was het was::-(

;-)
Hams

--
Hans van Kampen

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door electron @, eindhoven, 02-01-2023, 10:00 (474 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Dat is geluk hebben- wees er zuinig op.:)
Ik ben ca. 30 jaar geleden lid bij de Veron geweest.
Je kon er koopjes halen. Maar toen iemand voor een prik daar (in bulk) dingen meenam,
om in zijn winkel te verkopen vond ik het niet leuk meer.:-(
Nee, is geen leuke tijd nu- wees op je hoede.
Beste Wensen, Ben@

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Roland Huisman @, Zwolle, 02-01-2023, 11:46 (474 dagen geleden) @ loek

Mooi verslag Loek, nou wil ik ook zo'n ding! :-D

Groeten, Roland

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Hans van Kampen @, Voorhout, 02-01-2023, 12:42 (474 dagen geleden) @ Roland Huisman

Ruilen voor je CUBA portable KTV?:-D Nou, ik zou er dan nog zelts over na moeten denken.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Roland Huisman @, Zwolle, 02-01-2023, 18:48 (473 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hoi Hans,

Ruilen voor je CUBA portable KTV?:-D Nou, ik zou er dan nog zelts over na moeten denken. ;-)

Neuhh dat was ik dan weer niet van plan, al heb ik zelfs twee van die Kuba's :-) Zo'n kleine Tek welke Ben laat zien is overigens ook heel leuk. Ach ik heb genoeg spul, maar ik vind dit soort projectjes erg leuk om te zien op het forum.

Groeten, Roland

Vervolg reparatie Russisch scoopje C1-112A

door Piet van der Pol @, 03-01-2023, 09:55 (473 dagen geleden) @ loek

Hallo Loek,

Een zeer knappe prestatie, om dit apparaat weer aan de praat te krijgen. Mijn complimenten.

Piet

powered by my little forum