Bluetooth koptelefoon verbinden met TV (Toestel of techniek)

door Hans Op den Camp @, 08-01-2023, 20:54 (467 dagen geleden)

Goede avond,

Omdat ik regelmatig ervaar dat gesprekken op de tv slecht te verstaan zijn, vooral als mensen geïnterviewd worden en slecht articuleren, heb ik mijzelf een bluetooth koptelefoon aangeschaft.
https://www.bol.com/nl/nl/p/auronic-quietsound-bluetooth-koptelefoon-over-ear-active-noise-cancel...
Mijn Philips tv heeft een ingebouwde bluetooth transmitter en het koppelen van de tv met de koptelefoon was probleemloos en werkt ook maar behoren; ineens is het gesproken woord op de tv wel prima te verstaan.

Alleen valt het mij op dat beeld en geluid niet synchroon loopt; het geluid is vertraagd t.o.v. het beeld en ik ervaar dat als zeer hinderlijk.
Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met een bluetooth koptelefoon gekoppeld aan de tv.

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door RenéDaemen @, Zaanstreek, 08-01-2023, 21:34 (467 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hans
Kun je weinig aandoen
Ik heb eens zo’n bluetooth platen speler van iemand hier gehad
House of marley
Als je de arm optilde naald van de plaat hoorde je nog muziek niet synchroon.
Is behelpen.
Beter is gewone koptelefoon
Of tv via versterker doen uitgang setop box gebruiken
Mvg René

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door MarcelvdG @, 08-01-2023, 22:12 (467 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Gewijzigd door MarcelvdG, 08-01-2023, 22:16

Dat hangt af van hoe het geluid gecodeerd wordt voor de Bluetoothverbinding (wat voor CODEC er gebruikt wordt). Alle audioapparatuur met Bluetooth ondersteunt een subbandcoder die helaas te veel vertraging heeft voor televisie, het bijbehorende formaat wordt SBC genoemd. Sommige televisies en hoofdtelefoons ondersteunen daarnaast een op ADPCM gebaseerd formaat dat veel minder vertraging heeft, aptX of (nog wat beter) aptX-LL, waarbij LL voor low latency staat.

Mijn partner kijkt vaak televisie met een Bluetoothverbinding met aptX (overigens zonder LL) en is daar heel tevreden over. Dan moet het wel goed zijn, want ze ergert zich er altijd rot aan als iets niet lipsynchroon is.

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Hans Op den Camp @, 11-01-2023, 14:03 (464 dagen geleden) @ MarcelvdG

Sommige televisies en hoofdtelefoons ondersteunen daarnaast een op ADPCM gebaseerd formaat dat veel minder vertraging heeft, aptX of (nog wat beter) aptX-LL, waarbij LL voor low latency staat.

De ingebouwde BT-transmitter van mijn televisie ondersteunt geen aptX-LL waardoor er vertraging en zelfs onderbrekingen ontstaan wat ik zeer hinderlijk vond.

Dankzij jouw tip heb ik nu een externe BT-transmitter gevonden die wel aptX-LL heeft. Deze is op de tv aangesloten d.m.v. een usb-kabeltje voor de voeding en een optische kabel voor het geluid en dat werkt helemaal perfect! Eenmaal gekoppeld werkt het geheel automatisch, iedere keer als de tv aangezet wordt. Nogmaals bedankt voor het advies.

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Peter1952 @, Almere, 08-01-2023, 23:11 (467 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Heeft de t.v. een hoofdtelefoon aansluiting? Dan zou je de hoofdtelefoon met een draad kunnen koppelen, hoewel ik me kan indenken dat dat vervelend kan zijn.

De slechte verstaanbaarheid van de t.v. kan ook te wijten zijn aan de belabberde geluidskwaliteit van de moderne t.v.’s.
Aansluiten op een paar fatsoenlijke luidsprekers kan al een enorme verbetering geven.

Groeten,
Peter

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Hans Op den Camp @, 09-01-2023, 11:24 (466 dagen geleden) @ Peter1952
Gewijzigd door Hans Op den Camp, 09-01-2023, 12:00

Peter,

Mijn tv heb ik twee jaar geleden gekozen op basis van de lovende recensies over de geluidskwaliteit, maar de ingebouwde mini-luidsprekertjes zijn natuurlijk niet te vergelijken met fatsoenlijke Hifi speakers.
Vandaar dat ik een bluetooth hoofdtelefoon heb aangeschaft en dat werkt wel, maar het geluid is niet "lipsynchroon" en dat is best wel irritant.
Als ik echter op mijn laptop een tv-programma bekijk via "uitzending gemist"" dan is het beeld en geluid wel 100% synchroon, dus ligt het volgens mij niet aan de hoofdtelefoon, maar aan de tv.
Misschien is het daarom een idee om een externe BT-transmitter van hoge kwaliteit met een BT 5.0 versie of hoger (met een lage latentie) aan te schaffen en die in de hoofdtelefoon aansluiting van de tv te steken.

Niet echt goedkoop, maar dit is wat ik bedoel: https://www.coolblue.nl/product/824550/sennheiser-bt-t100.html?cmt=c_a%2Ccid_16518890622%2Caid_14...

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door soundman2 @, Wouw, 09-01-2023, 12:30 (466 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Verstaanbaarheid heeft niet altijd met de kwaliteit van het geluid te maken. Geluidsapparatuur voor spraakweergave wordt heel anders ingesteld als apparatuur voor muziek. Dat merk je ook op feestjes waar een orkest speelt. Zang en muziek klinken lekker "vet" zoals dat in het jargon heet. KOmt er een aankondiging, dan is het vaak onverstaanbaar. Ik heb ook eens ergens met een geluidstech gesproken, dat zijn installatie nauwelijks te verstaan was. Ik adviseerde om de basversterkers uit te zetten en hij vond dat een raar advies. Na de pauze was alles wel goed verstaanbaar. De baskisten stonden uit...
Moraal van dit verhaal. Veel geluidsinstellingen staan niet goed ingesteld voor het doel. Bij spraak kan alles beneden 200Hz bijvoorbeeld gemist worden. DeE middentonen mogen wat opgehaald worden voor meer presence. De hoge tonen dragen vooral voor ouderen steeds minder bij.
Het valt mij bij consumententests op, dat wel de kwaliteit van het geluid wordt beoordeeld maar dat over de spraakverstaanbaarheid zelden wordt gerept.
In het verleden had Philips op de TV's ook een spaak/muziek knopje. Jammer dat dat verdwenen in. De meeste mensen gaan niet via allerlei menu's de klank instellen.

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Martina @, 09-01-2023, 12:45 (466 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

In de "instellingen"van je TV kan je de vertragingen corrigeren, althans bij mijn LG tv wel, mijn geluid gaat via het glasvezel kastje van KPN en loopt nu synchroon met het beeld.

Kijk maar eensch in het Menu van je TV..

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Jan Bus @, Amersfoort, 09-01-2023, 13:04 (466 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Ik heb mijn hoorapparaten via een bluetooth transmitter gekoppeld aan de TV. Dit is een LG en de vertraging is te corrigeren. Bij mijn oude TV had ik de transmitter aangesloten op de Ziggo mediabox. Deze heeft ook de mogelijkheid om de vertraging te regelen.

Groet, Jan

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Hans Op den Camp @, 09-01-2023, 14:29 (466 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Inmiddels heb ik de diverse adviezen ter harte genomen en heb de gebruikershandleiding van mijn tv geraadpleegd en inderdaad: bij de instelling van het geluid is er een mogelijkheid om de audio-uitvoer te verschuiven. Dus dat probleem is nu voor 90 % verholpen.

Wat de verstaanbaarheid betreft heeft Soundman Henk helemaal gelijk en heb ik gekozen voor de instelling "clear sound", ideaal voor gesproken tekst en nieuwsprogramma's.
Zo leer je nog eens wat en heb je soms geen idee wat voor mogelijkheden een moderne tv heeft...

Tenslotte ontkomen we er niet aan dat we allemaal een jaartje ouder worden en het gehoor - met name de hoge tonen - achteruit gaat en daar heeft mijn tv helaas geen knopje voor. En juist dat was voor mij een reden om een draadloze bluetooth hoofdtelefoon aan te schaffen ;-) .

Bluetooth koptelefoon verbinden met TV

door Peter1952 @, Almere, 09-01-2023, 14:35 (466 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Bij muziekweergave worden de lage en hoge tonen meestal behoorlijk aangedikt en dat gaat ten koste van de verstaanbaarheid van spraak.
Ik heb zelf mijn t.v. gekoppeld aan mijn geluidsinstallatie en dat klinkt zowel bij spraak als muziek uitstekend.

Groeten,
Peter

powered by my little forum