Reflecta Super 8 scanner (Gezocht)

door BenM ⌂ @, Bunschoten, 28-05-2023, 13:28 (333 dagen geleden)

Ik heb vanmorgen een stapel super 8 films uit het archief van een Duitse zeezender/radio liefhebber gekregen. Ik wil die gaan bekijken/digitaliseren en ben op zoek naar een methode om zelf de beelden te digitaliseren met een beeld-voor-beeld scanner. De Reflecta Super 8 scanner heeft die mogelijkheid (ik ben me ervan bewust dat er nogal wisselende recensies zijn van dit apparaat). Mocht één van jullie zo'n apparaat hebben dat ik kan overnemen (of een tijdje kan lenen), zou je me dan een PM willen sturen? Via e-mail ben ik bereikbaar op losgoud@gmail.com.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben

Reflecta Super 8 scanner

door Hans van Kampen @, Voorhout, 28-05-2023, 20:27 (333 dagen geleden) @ BenM

Ik heb met succes 8mm. films over gezet (in het donker) d.m.v. je moet hem maar hebben een 8mm. film projector en prof. videocamera vlak naast elkaar op te stellen voor minimale trapezium vertekening en uiteraard in het donker want het zwart is nooit zwarter dan het wit waarop je projecteert.

Ook geen hinderlijke interferentie flikkeringen door verschil 18 en 25 frames p/s waar ik versteld van stond.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Reflecta Super 8 scanner

door ruudam @, Utrecht, 28-05-2023, 23:26 (333 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Ik erger me groen en geel aan die met video camera opgenomen filmbeelden die echt super slecht zijn, maar vaak schaamteloos door de professionele omroep worden uitgezonden. Een doodzonde is ook van 4:3 breedbeeld maken.

Reflecta Super 8 scanner

door Hans van Kampen @, Voorhout, 29-05-2023, 08:44 (332 dagen geleden) @ ruudam

Nou dat laatste Ruud is waar ik me het meeste aan erger inderdaad.

Originele 4:3 beelden uitrekken naar 16:9 i.p.v. van links en rechts een verticale zwarte balk. Wat ik ook irritant vind is als ze de verhouding origineel laten het zwart opvullen met de geblurde beeldinhoud.

Als ik uitgerekte beelden op tv heb pas ik de schermverhouding aan in het menu.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Reflecta Super 8 scanner

door Dominic @, Breda, 29-05-2023, 11:45 (332 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Beelden van Super8 film projecteren en dan opnemen met een camera kan echt niet meer. Dat was 30 jaar geleden leuk maar dit geeft zo'n verschrikkelijk verlies in kwaliteit vergeleken met gescande film dat ze eigenlijk niet meer te vertonen zijn.

Mensen weten vaak niet hoeveel detail en kwaliteit een Super8 opname kan bevatten wanneer deze goed gescant is. Een Reflecta kan redelijke resultaten geven wanneer deze goed ingesteld is en de film fatsoenlijk is gereinigd en nagekeken. Hij is wel enorm gevoelig voor omgevingslicht en led verlichting dus het liefst in een verduisterde kamer gebruiken wanneer je ermee scant.

Gaat het echt om archiefmateriaal dat bewaard moet blijven dan zou ik toch opteren voor een frame-by-frame scanner als een MWA Flashscan of een bedrijf als Van Eck het laten doen. Kost helemaal niet zoveel meer tegenwoordig en het resultaat is verbluffend.

https://van-eck.net/smalfilm-overzicht/8mm-film


Dominic

Reflecta Super 8 scanner

door Hans van Kampen @, Voorhout, 29-05-2023, 16:36 (332 dagen geleden) @ Dominic
Gewijzigd door Hans van Kampen, 29-05-2023, 16:38

Het zal allemaal wel zijn Dominic maar ik ben zover tevreden met het behaalde resultaat en waar ik eerst bang voor was geen interferentie flikkeringen door verschil in framerate. Toegegeven, super 8 is nou ook weer niet bijster scherp tegenover professioneel 16mm. film zodat het verlies op deze manier wel mee valt.

Maar toegegeven, de manier die je omschrijft zal ongetwijfeld wel een beter resultaat opleveren.

[image]
Screenshot uit over gezette film.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Reflecta Super 8 scanner

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 30-05-2023, 23:05 (331 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Het is een beetje hetzelfde verhaal als vroeger film overzetten op VHS. Een gewone TV-kijker die bovendien VHS gewend was, zag het echt niet... Maar de resolutie kon meer dan halveren.

Pas nu bijna iedereen gigantische platte TV's met minstens full HD resolutie heeft, valt op dat je op een oude VHS opname nauwelijks details kunt zien. Digitenne is er heilig bij.

Ik denk dat jouw opstelling ergens het midden houdt tussen VHS en een goede optische scan.

Wel is het in alle gevallen raadzaam om de film te bewaren; die vergaat meestal minder snel dan het medium waar hij naar overgezet wordt.

Reflecta Super 8 scanner

door BenM ⌂ @, Bunschoten, 29-05-2023, 12:35 (332 dagen geleden) @ BenM
Gewijzigd door BenM, 29-05-2023, 12:47

Allen bedankt voor jullie suggesties en informatie. Ik realiseer me nu dat ik wellicht wat meer achtergrond mbt mijn beoogde aanpak had moeten geven.

Mijn plan is het volgende:

1. In eerste instantie wil ik de films inscannen op een kwalitatief redelijk goede manier om te zien wat erop staat en hoe de kwaliteit is van de opnamen (schepte, belichting, kleur, etc). Door ze dan met een reflecta scanner in te scannen verwacht ik daar een goed genoeg beeld van te krijgen. In het verleden heb ik de methode, die Hans beschrijft, wel gebruikt, maar dat vond ik helaas niet voldoende kwaliteit qua opnamen opleveren.
2. Ik ga kijken welke opnamen van de Reflecta ik in voldoende goede kwaliteit kan verbeteren en upscalen met Topaz AI video
3. Tenslotte ga ik de films, waarvan ik denk dat het de moeite waard is, aanbieden bij van Eck (of Trigger) om ze op een professionele manier in 4k kwaliteit te laten inscannen.

Een alternatief (waar ik aan gedacht heb) is om alles in één keer aan te bieden bij een professioneel bedrijf. Voor 43 films hangt daar een stevig prijskaartje aan. Een andere optie is om de Reflecta te huren voor 5 dagen (kosten 85 Euro). Ik geef er echter de voorkeur aan om zo'n reflecta voor Wat langere tijd tot m'n beschikking te hebben om er dan vertrouwd mee te raken en wat te experimenten om er de best mogelijke resultaten uit te halen.

Hopelijk verduidelijkt dit de achtergrond van mijn vraag. Nogmaals bedankt voor jullie reacties.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben

powered by my little forum