Branson ultrasoonreiniger (Toestel of techniek)

door Piet Jansen, 27-12-2012, 16:48 (4148 dagen geleden)

Twee weken geleden plaatste ik een oproep om informatie, met tenslotte de toezegging dat ik het resultaat zou meedelen.

Na het vervangen van de transistoren (met de hoogst toegelaten stroomsterkte voor dit type) en het toestel nog open werkte het 30 seconden. Daarna zelf uitgezet omdat het onbelast werkte (zonder vloeistof in het reservoir). Vervolgens verder in elkaar gezet, en na het inschakelen sloeg de zekering (6A) onmiddellijk door. Eigenlijk de moed al opgegeven, maar de volgende ochtend toch verder gezocht: de zekering was doorgeslagen, en de transistoren waren nog goed. Weer opengemaakt, nieuwe zekering erin, alles verduisterd om vonken te kunnen zien en aangezet: één flits als bij een foto, de zekering. Nu bleek één diode in de voeding een doorverbinding te vormen waardoor er elke halve periode een volledige kortsluiting van de secundaire was. In de rommelbak een dikke dubbeldiode (siemens 2 E1110) gevonden en erin gezet. En het apparaat zonder bodemplaat werkte weer! Bodemplaat gemonteerd, en de zekering slaat weer door. Maar de transistoren én de diodes blijven heel.
Vervolgens de bodemplaat en alles eromheen uitgebreid onderzocht. Het bleek dat de aluminium bodemplaat stevig tegen een transformator drukte, zodanig dat de wikkelingen duidelijk door de isolatie zichtbaar waren. Foto
[image]
Ook op de bodemplaat was de afdruk zichtbaar (foto is niet goed gelukt)
[image]
Conclusie: Fout gelokaliseerd. Isolatiemateriaal op de bodemplaat geplakt, bodemplaat gemonteerd en weer aangezet: zekering wéér doorgeslagen.
Vervolgens de montageplaat met de transformatoren er nog eens uitgehaald en alles zorgvuldig nagelopen. Het enige wat opviel was een kleine donkere verkleuring van een condensator, foto:
[image]
Bij het doormeten was die iets in waarde teruggelopen, maar niet zodanig dat je dit als oorzaak zou aanwijzen. Eentje gevonden van 2200 pF, nu voor 1600 volt, en die erin geplaatst. Alles weer gemonteerd en het werkt! Heeft al anderhalf uur continue aangestaan.
Het blijft onbevredigend dat ik niet een duidelijke oorzaak heb kunnen vinden; ook mechanische druk op de condensator gaf geen defect aan.
Maar ik ben erg blij dat het gelukt is. Hartelijk dank aan Jan Dirk voor zijn inhoudelijke informatie en aan Henk voor het meedenken. Eveneens dank aan de forumbeheerders, want zonder al deze medewerkers was dit nooit gelukt!

Groet, en beste wensen,
Piet Jansen


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum