Telefunken mechanische beeldplatenspeler (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 28-12-2009, 22:21 (5251 dagen geleden) @ John Hupse †

Zo te zien wordt alle informatie zoals beeld geluid sync in een keer uitgelezen


Klopt, de complete informatie staat in de groef. En bij elke omwenteling van de plaat wordt een compleet beeld uitgelezen. Bij 1500 omwentelingen per minuut dus 25 beelden per seconde.

Toch interesssant, worden er per omwenteling dan twee halve beelden geschreven, vanwege de interliniëring?
Bij een constante omwentelingssnelheid, wordt het wel dringen met het signaal als de "naald" de groef tegen het midden moet uitlezen.
Je schrijft dat de PAPST motor een synchroonmotor is, hij zou dus ook in snelheid gestuurd kunnen worden. Zo zou je dan op elke plaats van de plaat hetzelfde frequentiebereik kunnen halen. De snelheid van de hedendaagse cd spelers is ook afhankelijk van de positie van de laser. De omtrekssnelheid is op alle plaatsen gelijk.
Als de papst a-synchroon werkt, kan die in snelheid geregeld worden met een wervelstroomrem. De VHS recorders werkten in het begin ook zo. In tegenstelling tot PHILIPS gebruikten de Amerikanen en Japanners voor het transport en mechanica, beproefde technieken. De problemen met video waren kennelijk al groot genoeg, dus waarom zou je dingen die men goed onder de knie had ook gelijktijdig totaal vernieuwen. Het maakte de VHS recorder van het begin af aan populair, omdat die bij elke reparateur op de hoek van de straat hersteld kon worden. Typisch Amerikaans. Niet perfekt, maar ruim voldoende voor de doorsnee gebruiker.

Henk Roovers


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum