Omvormer van 50 Hertz naar 60 Hertz (Toestel of techniek)

door peter1952, 07-04-2010, 11:05 (5151 dagen geleden) @ kris

Beste meedenkers,

Ik merk aan deze discussie dat er kennelijk weinig mensen zijn die ervaring hebben met het ombouwen van een jukebox naar 50Hz.

Inderdaad lopen de geimporteerde jukeboxen hier te langzaam.
Er zijn twee manieren om dit op te lossen:
1) Andere poelie of wormwielset,
2) Herz omvormer.

Met optie 1) zijn veel Wurlitzers zoals de 1700, 1800, 1900 enz. makkelijk om te bouwen. Hou er wel rekening mee dat de motor op 50 Hz. behoorlijk warm wordt, op zich is dat geen probleem, maar Wurlitzer zelf zet bij 50 Hz. een weerstand van 75 Ohm in serie met de motor. De trafo's geven geen probleem, die zijn zo ruim bemeten dat ze nauwelijks warm(er) worden.

Jukeboxen zoals 78-t machines, Seeburgs enzovoorts hebben een worm/tandwiel overbrenging. Er zijn setjes te koop maar dat is veel werk en het loopt niet altijd "lekker". Ook hier geen problemen met de trafo's.

Bij Rock-Ola moet de motor poelie dikker worden gemaakt. daartoe zijn veertjes te koop. Nadeel is dat doordat het motorasje niet volmaakt glad is er een lichte vibratie in het geluid waar te nemen is.

Tweede mogelijkheid is de Hertz-omvormer. Het is natuurlijk onzin de hele jukebox te willen voeden, het is voldoende alleen de motor met 50 Hz. te voeden.

De meeste hertz omvormers geven een blokspanning af. Daardoor kan in het geluid enige last ondervonden worden van 60 Hz. harmonischen doordat de draden naar de motor deze uitstralen naar de versterker.
Soms maakt ook de motor meer geluid.

Hertz-omvormers zijn ook te koop bij Original Jukebox Company in de Cruquius.

Met vriendelijke groet,
Peter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum