Philips 22 AH 994 stereocenter (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 24-01-2009, 18:45 (5563 dagen geleden) @ gerardbinkhorst
Gewijzigd door soundman2, 24-01-2009, 19:04

Hallo,

Het heeft geen zin om te meten. Dit is een lastige meting omda het een hoogohmigpunt is en de meting heel precies moetzijn. 9 van de 10 keer wordt het verkeerd gemeten en dan weet je nog niks.
Beste is om de onderdelen te vervangen zoals ik heb aangegeven.Dat is vaak de snelste manier. Normaal zit er van de hoofdvoeding een weerstand naareen zener van pakweg 30 volt naar massa. Dit is de gestabiliseerde voedig voor de capa dioden. Paralel staat er nog weleens een C. Vervang deze drie komponenten en kijk wat het resultaat is.
MvG

Zomaar iets demonteren is niet slim en het demonteren van een hoogfrequent deel is nimmer aan te raden, omdat het dan ontregeld zal raken.
De door mij aangegeven methode is zeer effectief en vaak toegepast. Eerst moet uitgezocht worden, of de afstemspanning varieert en waarom. Het beste is dus een externe spanning via een weerstand toe te voeren als afstemspanning. Gebruik je een batterij, dan is deze uitertst stabiel en bromvrij. Je weet nu dus wat er niet ok is. Het uitwisselen van onderdelen in een circuit, waarvan je niet eens weet of het stuk is, is een vrij zinloze en tijdrovende bezigheid.
Is de tuner stuk, dan moet die ook gerepareerd worden. Simpel uitwisselen is bij gebrek aan een nieuwe erg lastig.

Verstemt de tuner nog steeds , dan moet je daar zoeken. Blijft de afstemming stabiel, dan is de afstemspanning en eventueel de potmetertjes verdacht.
De afstemspanning steeds toevoeren via een hoogohmige weerstand. De varicaps staan in sperrichtig en geleiden in principe niet. Over de weerstand kun je meten met een voltmeter, een scope of zelfs meteen signaltracertje. De spanningsvariaties uiten zich dan als een krakerig geluid.
Als inderdaad de tuner niet meer ok is, zijn er weer methodes om uit te zoeken waar dan precies het defecte onderdeel zit. Maar zoek eerst eens uit welk gedeelte fout is.

De afstemspanning is meestal afgeleid van een zeer stabiele spanningsbron. Die kan verwezenlijkt worden met een zener, maar vaker met een ic zoals de TAA550.


Henk Roovers


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum