Cascade en 11n5 flybackcondensator gezocht voor k9 (Gezocht)

door Maarten Bakker @, Haarlem/Delft, 14-03-2020, 13:28 (24 dagen geleden) @ Grastukker
Gewijzigd door Maarten Bakker, 14-03-2020, 13:34

12n kun je gewoon laten zitten als het een nette MKP condensator is. Het geeft een klein beetje lagere hoogspanning en gloeispanning en dat wordt bij nieuwere toestellen zelfs expres gedaan (ESF/ERF buizen). De kans dat je buis lui wordt schat ik zeer laag in en dat is sowieso omkeerbaar. Verder merk je er niets van behalve dat de hele schakeling iets minder op z'n tenen loopt.

Je kunt testen of de kaskade stuk is door de verbinding met de lijntrafo los te solderen. Het toestel moet dan gewoon aan gaan zonder beeld.

Of eigenlijk nog 1 stapje terug, testen of het aan de buis ligt door eerst gewoon de zuignap van de buis te trekken met verder aangesloten kaskade. Als je het toestel dan aanzet en hij hikt niet meer heb je kans dat de buis stuk is. Ongeacht of de kaskade stuk is, er kan nog wel hoogspanning op staan dus altijd voorzichtig wezen.

P.S. Als je echt 11n5 wilt hebben en je geen originele condensator kunt vinden... Zet je 4n7 en 6n8 parallel. De faalkans wordt dan natuurlijk wel 2 keer zo groot maar met een degelijke 2kV MKP/FKP van ERO of WIMA blijft die kans héél klein (in tegenstelling tot de papierromel in de eerste series K9 die beeldbuizen vrat door overspanning en overslag na defecte condensatoren).


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum