draaigeluiden van de pabst motor (Toestel of techniek)

door Marotick ⌂ @, Huizen, 31-03-2020, 00:02 (1487 dagen geleden)

In de Revoxen die ik repareer zitten de z.g. pabst motoren in.
Dat is een vaste stator waar de wikkelingen opzitten en rondom deze wikkelingen loopt de rotor en dat is een bus die ook meteen als vliegwiel functioneert.
Het is een perfect concept maar de afgelopen week werd ik geplaagd door een vreemd verschijnsel.
Die pabst motoren kom je 3x tegen in een Revox. 2x als spoelmotor en 1x als toonas motor.
Nadat ik klaar was met het herstel van een Revox viel me op dat de toonas motor en vreemd gierend geluid liet horen. Het leek wel een vliegtuig maar dan minder hard maar toch hard genoeg om de Revox beleving negatief in te kleuren.
De rotor er afgehaald en ook de toonas zelf en... er was niets te zien, de as en de lagers waren gewoon in geolied de rotor loopt ook niet aan. Toch maar het lager verwisseld maar de motor bleef fluiten.
Een andere machine genomen, de motor uitgebouwd ook eerst de lagers en toonas in geolied zoals ik het altijd doe en de motor aangesloten op de elektronica en de machine aangezet.
De motor begon direct te draaien maar maakte kreungeluidjes. Ik begrijp dat de motor op zijn oude dag er geen zin in heeft maar er wordt toch nog actie van hem verwacht. Ook hier weer de motor uit elkaar gehaald en er was niets zichtbaar en de motor loopt ook niet aan. De toonas loopt handmatig soepel maar als de motor draait dan kreunt hij.
Nog een Revox gepakt en daar ook de motor er uit. Ook weer geolied en aangesloten.
Deze loopt geluidloos en die er dus maar weer ingezet.
De machine doet het voorbeeldig.
Maar ik vraag me af waar die geluiden vandaan komen? Dat gekreun dat hoor ik wel vaker bij de Revoxen. Ik kan me herinneren dat we bij de ziekenomroep in 1971 (Radio Lucas) een gloed nieuwe A77 hadden en die kreunde ook al. Dat geluid is voornamelijk te horen als de machine alleen onbelast zijn rondjes staat te draaien.
Iemand een idee?

Jack Marotick


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum