Bandspreiding (probleempje) (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 04-07-2020, 22:17 (1391 dagen geleden) @ Bert V.

Ja Bert, het wordt anders een te ingewikkeld geknutsel wat je nodig hebt.

Ik heb nog naar het schema zitten kijken en over je probleem nagedacht.
Het ontwerp van de fijnregeling is wel solide. Ik heb gezien dat de bandspreiding niet alleen de tweede oscillator verstemt, maar ook het bandfilter tussen eerste en tweede mengtrap. Dus echt wel een solide ontwerp. Als het allemaal goed is afgeregeld en gelijkloopt, heb je volledige gevoeligheid over de hele fijnregeling.

Zoals zo veel fijnregelingen op analoge ontvangers, is de gecombineerde frequentie niet af te lezen. Je hebt een soort hoofdschaal en een aanwijzing voor de bandspreiding, die je in je hoofd moet combineren. En de hoofdschaal is alleen exact bij een bepaalde “nul” stand van de fijnregeling. Een digitale aanwijzer is hiervoor een heel mooie oplossing wanneer de fijnregeling werkt op de eerste oscillator, want dan pakt je display de werking van hoofdregeling en fijnregeling gecombineerd mee.
Jij hebt op je display een decrement moeten instellen, waardoor de waarde alleen klopt bij precies die waarde als MF. Wat je nog zou kunnen doen met de Chinese Cymomters, is een tweede koppelen aan je tweede oscillator! Die zou dan aangeven, hoeveel kHz de MF verschilt op dat moment van de waarde die ingesteld is in de hoofdCymometer. Bovenop je ontvanger zitten dan twee tellers, de eerste geeft aan op hoeveel je hoofdafstemming staat en de tweede hoeveel je ervan afwijkt met je fijnregeling. Dat is nog steeds een heel prettig werkend systeem, waarmee je bv je hoofdschaal op 14000 zet, begin van de 20m band, en je dan met je fijnregeling comfortabel door die band afstemt. Waarbij je tweede teller dan waarden tussen 0000 en 0350 aangeeft.

Wat geeft je Cymometer aan op Lang, Midden en Tropengolf? Daar werkt je radio als enkelsuper, ik denk met middenfrequent 455.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum