POV klok met Arduino NANO (Algemeen)

door Hans van Kampen @, Voorhout, 20-09-2020, 13:56 (1312 dagen geleden)
Gewijzigd door Hans van Kampen, 20-09-2020, 14:42

Hallo furumlezers,

Een leuk projectje onder handen gehad zoals het maken van een P.O.V. klok (Persistence of vision). Simpel gezegd op een arm gemonteerd in rij totaal 17 LEDs. 1 voor de rand, 5 blauwe voor de ''cijfer'' indicatie, 10 voor de wijzers en 1 voor de kleine cirkel in het midden. Het geheel draait met hoge snelheid in het rond waardoor een beeld ontstaat doordat de LEDs razendsnel op het juiste moment worden aangestuurd en iets, in dit geval een klok optekenen in de lucht. Men ziet wel eens op beurzen van die ventilatortjes die een tekst weer geven.

[image]
De ontbrekende taartpunt komt (snapt iedereen wel) door camera traagheid maar in werkelijkheid mooi rond.

Ik had nog een mooi stille krachtige 12 volt DC motor liggen die op de foto door mijn labvoeding wordt aangedreven op 9,2 volt bij 570mA slechts. Het frame heb ik van trespa gemaakt en de bodemplaat van een dik stuk aluminium plaat. Het geheel is mooi stabiel en uitgebalanceerd.

Hieronder even wat close kiekjes van de arm.

[image]
Boven opzij gezien de Arduino nano met geheel links de HALL sensor die langs een stationair magneetje draait om het programma te starten steeds. Een 9 volt batterijtje draait mee om het spul te voeden maar ik denk aan een oppik spoel die eveneens langs een stationair magneetje draait die met wat componenten een accutje onder spanning houd.

[image]
Heel wat bedrading ook met de voorschakel weerstanden op een apart printplaatje.

[image]
De klok zet je niet even gelijk, ik denk een DCF module toe te passen maar dan zal er heel wat in de Arduino sketch moeten worden aangepast wat mijn petje nog wel te boven gaat.

;-)
Hans

--
Hans van Kampen


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum