Beomaster 900 AM afregeling (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 03-06-2021, 21:23 (1050 dagen geleden) @ FredDijksman
Gewijzigd door soundman2, 03-06-2021, 21:42

De midden frequentie wordt het liefst afgeregeld op de originele waarde, anders verschuiven de zenders op de schaal een beetje. De MF is niet voor alle export modellen gelijk. Gebruikte men in Duitsland vaak 460KHz, in Nederland had 452KHz de voorkeur. De Duitse toestellen hadden soms last van Schevenigen Radio, de morse uitzendingen.
Bij de B&O is de originele frequentie snel terg gevonden, door de meetzender aan te sluiten, dat mag zelfs via de antenneingang. Als je de meetzender verdraait tussen 450 en 470KHz kom je hem beslist tegen. De MF strip kan wel defect zijn, maar nooit helemaal. De gevoeligheid wordt dan kleiner weliswaar als een trapje versterking wegvalt, maar de afstemming verandert daardoor niet.
De defecte kring kun je opsporen met de signaaltracer, of de scope.
Er zijn nog andere methodes, maar dan moet je weten wat je doet.
Overigens ben je kennelijk al meteen begonnen met "afregelen", dat is jammer. Je had beter kunnen testen vanaf de detectordiode of je het signaal van de meetzender hoorbaar kunt maken. Als dat niet lukt zit de fout misschien niet in de MF. Hoor je daar de meetzender wel, dan ga je een stapje richting de mengtransistor. Als het goed is moet je de output van de meetzender telkens een stukje terugregelen, omdat er een versterktrap bij komt. Zo kun je zonder wat te verdraaien de fout aan de radio ontfutselen. Op deze manier zie je gelijk aan je trimzender op welke MF frequentie de radio in de fabriek was afgeregeld.
Het is wel apart dat twee radios dezelfde fout vertonen', onmogelijk is het natuurlijk niet.
Het is toch niet zo dat de ontvangers door een stoorsignaal dichtgedrukt worden?
Boven mijn werktafel heb ik een loeplamp. Aanvankelijk was het een normaal model met smoorspoel, starter en TLbuis. Sinds kort is die wegens defect vervangen door een nieuwe, met een electronisch VSA. Het ding stoort zo hard, dat zelfs laagfrequent schakelingen er last van hebben. Audiosignalen zien er soms verschrikkelijk uit vol haren en pieken. De nieuwe loeplamp is dus wat dat betreft een complete miskoop. Overigens kan zoiets ook voorkomen bij LED verlichting. Zeker de voorschakelapparaten uit China voldoen niet altijd aan de regels voor storing naar buiten.....


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum