Beocenter 1400 nullast afregeling eindversterker (Algemeen)

door FredDijksman @, 18-06-2021, 18:21 (1036 dagen geleden)

Een vraagje over de nullast afregeling van deze eindversterker.
De spanning over de emitterweerstand van TR22 wordt ingesteld op 10mV. Volgens de instructies volume op nul en geen luidsprekers verbonden. In te stellen in koude toestand.
Dat is meestal een standaard instelling voltmeter aansluiten en instellen met de instelpot.
Dit gaat prima op een kanaal, het andere kanaal is in te stellen maar zodra de versterker ongeveer 1 minuut aanstaat loopt de spanning spontaan op tot zo'n 350mV en het koellichaam wordt dus veel te warm zonder enige belasting.
Het geluid en volume zijn goed en wat verschillende frequenties van de toongenerator worden goed weergegeven.
Ik heb zoiets eigenlijk nog niet eerder meegemaakt en ging op zoek naar de fout.
TR21 als eerste vervangen deze zit in een spoel gevuld met witte warmte geleidende pasta. De spoel zit aangesloten op de collector van de eindtor.
Ik heb de functie van deze MPSA13 met die spoel er omheen getest. Als ik met de fohn gericht op deze tempvoeler tor richt dan loopt de ingestelde waarde van de nullastspanning terug dat geeft aan dat hij zijn werk doet. Toch voor de zekerheid een andere MPSA13 erin maar de storing blijft. Toen dacht ik misschien is de serie elco van 3000uF lek en dus ook vervangen.
Ook dit gaf geen verbetering.
Toen viel de verdenking op de elco van 100uF 35V die over het afregelcircuit staat , ook dit gaf geen verbetering. Nu blijven alleen de eindtorren over die dit kunnen veroorzaken.

Voor ik deze ga wisselen of vervangen wilde ik eerst vragen of iemand zoiets ook heeft meegemaakt. Ik heb zo'n storing aan eindtorren nog niet eerder gezien. Het heeft duidelijk te maken met een snelle inwendige opwarming die de nullast snel laat oplopen. De eerste 30 seconden na inschakelen van de versterker is het prima in te regelen en stabiel. Net als het andere kanaal maar dan begint ( veronderstel ik) een van de beide eindtorren op te warmen en raakt de instelling zoek.
Is dit mogelijk bij eindtorren en heeft iemand zoiets ook eens meegemaakt??
[image][image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum