vraagjes over glasvezel TV (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 07-02-2022, 16:23 (966 dagen geleden)
Gewijzigd door loek, 07-02-2022, 16:24

Hallo Forum lezers,

Binnen kort wordt er bij ons in het dorp Exloo glasvezel kabel aangelegd. Je bent niet verplicht een abonnement te nemen . Je bent ook niet verplicht om de aansluiting in je meterkast te laten maken. Maar de aansluiting is wel gratis, wil je hem later dan moet je betalen daarvoor.

Op dit moment heb ik Ziggo voor de televisie met het standaard pakket. Alle apparatuur die ik heb voor de digitale ontvangst is van mij dus ik betaal geen huur prijzen. Voor internet en vaste telefoon heb ik nu KPN met ADSL.

Ik gebruik geen “smart functies" via Ziggo . Voor het opnemen van televisie programma’s maak ik gebruik van een Humax recorder waarmee ik twee kanalen tegelijk kan opnemen. De coax van Ziggo komt dus binnen via de Humax recorder en daarna naar de TV. Om opnames te bekijken is de Humax recorder via HDMI verbonden met de TV. Tot nu toe was ik tevreden met deze constructie.

Maar door de komst van de glasvezel is er nu dus een keuze moment. Als ik alles via de glasvezel zou laten lopen dan is het financieel zelfs een stuk voordeliger (ongeveer 20 Euro). Maar dat zou voor mij geen reden zijn om over te gaan.

Ik heb me wat verdiept in de materie en als ik zou overgaan op glasvezel en zou ik kiezen voor de provider KPN dan heb ik de volgende vragen.

De technische constructie wordt dan wel heel anders. Je hebt dus niet meer de CI+ 1.3 module met de smart card nodig.
Daarvoor in de plaats krijg je een KPN Box 12 en één 4K TV ontvanger.
Ik wil geen WIFI dus de verbindingen moeten worden gemaakt met UTP kabels.
In de meterkast komt de glasvezel binnen daar staat dus de KPN BOX 12. Via een UTP kabel kan je dan de 4K TV ontvanger aansluiten en deze TV ontvanger is dan weer aangesloten via een HDMI kabel met je TV. De computers in mijn huis worden ook met UTP kabels verbonden met de KPN BOX 12.

Nu komen de vragen:

Er wordt aangeraden om UTP kabel cat 6 te gebruiken. KPN levert ook een kabel mee in het pakket maar deze heeft al connectoren en is slechts 7 meter lang. Om dat ik kabels moet trekken door buizen kan dit alleen zonder connectoren.

Ik zie diverse UTP kabels aangeboden allemaal van het type cat6 maar met verschillende dikte (en prijzen). Waar moet ik op letten bij de keuze?

De recorder die ik nu gebruik kan niet werken op het UTP systeem. Volgens mij zijn er (nu) geen recorders meer die werken (en ondersteund door de provider) op het UTP netwerk. Klopt deze veronderstelling?

KPN levert de dienst voor opnemen (5 Euro per maand) je dan maximaal 6 zenders tegelijk opnemen. En er zijn geen restricties zoals het niet kunnen doorspoelen van reclame. Ook zouden ze geen gegevens bewaren van jou opname gedrag. Hebben jullie ook deze ervaring?

Tot nu toe was ik gewend om alles bij geen gebruik stroomloos te maken. Ik had dus een gemeenschappelijke schakelaar waarmee de TV recorder, etc volledig van de netspanning ging. In de nieuwe situatie moet je de KPN BOX 12 aan laten omdat daar ook de vaste telefoon verbinding over gaat. Maar ik zou dus nog wel de TV en de KPN 4K TV ontvanger kunnen afschakelen.

Bij navraag bij KPN krijg ik verschillende reacties over de 4K TV ontvanger zoals het kan maar ook dat hij dan eerder stuk gaat en dat het apparaat iedere keer geheel opnieuw ingesteld moet worden. Wie heeft hier ervaring mee?

De laatste vraag gaat over de UTP cat6 kabel kan ik daar lengtes van 20 meter mee overbruggen?

Graag jullie reactie al vast bedankt met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum