Elektronische klokken (Toestel of techniek)

door loek @, Exloo (Drenthe), 10-07-2023, 15:03 (292 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door loek, 10-07-2023, 15:05

Hallo forum lezers,

IK heb de afgelopen 15 jaar ook heel wat kloken gemaakt en ook gepubliceerd op dit forum.

De eerste klok heb ik gemaakt van een Philips Pandicon buis ZM1200. Dit is een buis met 14
Nixie buizen in één behuizing. Als tijdbron wordt gebruik gemaakt van het DCF signaal. Om het aflezen makkelijk te maken staat er onder de buis een gegraveerde plexieglas plaat.
Deze heeft bij goede DCF ontvangst een blauwe kleur. Bij slechte ontvangst loopt de klok gewoon door op een interne bron echter het licht op het plexiglas wordt rood


[image]


De tweede klok is ook gemaakt met een Pandicon buis van Philips type ZM1200 echter deze heeft als tijd/datum referentie een GPS signaal. Ook hier veranderd de kleur van de tekst als de ontvangst niet goed is. Bij goede ontvangst is de kleur geel

[image]

[image]


De derde klok heeft heel veel onderzoek werk in beslag genomen. Het blijkt dat in het DCF signaal nog bits ongebruikt waren en dat daar door een bedrijf een weersverwachting voor de komende vier dagen verstuurd werd voor alle landen in Europa. Niet zomaar een voorspelling op basis van de druk veranderingen maar een echte weervoorspelling. Deze informatie is zwaar gecodeerd en beschermd met copyright. Toch is het me gelukt om deze informatie te decoderen. Door de traagheid van het DCF signaal en de beperkte bits die beschikbaar zijn duurt het een paar uur voordat de weervoorspelling voor een land beschikbaar is. Hieronder zie je de technische uitvoering.

Het gebruikt LED display:

[image]

Voorbeelden van weergave:

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]
[image]


Als laatste klok de uitvoering met de Philips EIT buis. Als referentie wordt het GPS signaal gebruikt.
Op 10 buizen wordt van links naar rechts de Uren,minuten,seconden,jaar en maand weergegeven.
Deze buizen hebben een eigen geheugen en tel systeem waarmee tot 10 geteld kan worden.
Het zou dus kunnen gebeuren dat er iets fout is gegaan en dan zou bijvoorbeeld het uur of jaar en maand heel lang de verkeerde informatie kunnen geven. Om dat te voorkomen wordt om de 10 minuten alle info opnieuw op de buizen gezet.


[image]


Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum