Nog wat meer experimentjes met Bluetooth (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 20-10-2023, 12:18 (191 dagen geleden) @ Piet Blaas
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 20-10-2023, 12:29

De omschakeling naar klasse AB is misschien bedoeld voor een koptelefoon of om de chip als lijnuitgang te gebruiken.

Het is een heel leuk ICtje en ik heb nog wat in de documentatie zitten bladeren. Er staat inderdaad op diverse plaatsen dat klasse D en AB mogelijk zijn. Er staat helemaal niets over dat je in klasse AB moet zorgen voor betere koeling of minder vermogen. In de tabel staat over Pout dat de versterker met 2 Ohm belast mag worden, dan is 5W haalbaar met 5V voeding. Ook in klasse AB volgens de doc. Dan zal de dissipatie ook rond de 5W liggen en ik denk dat monteren op een koelplaat dan nodig is.
Op het blokschema staat dat het signaal altijd door de D-modulator gaat. Die zal dan wel uitschakelbaar zijn. Het voorversterkertje links bovenin zal sowieso “analoog” werken, dus in klasse AB staan.
Bij die maximale vermogens staat een vervorming van 1 of 10% vermeld, daaronder staat dat bij 1W de vervorming maar 0,12% is en dat lijkt me een behoorlijk goeie kwaliteit.

Er is nog een testje dat je kunt doen om te bevestigen dat klasse D wordt gebruikt. Je hebt immers je speaker zonder RF-filter aangesloten. De schakelfrequentie is (volgens docu) 360kHz. Met een AM ontvanger op 720, 1080 of 1440 kHz kun je dan het weergegeven geluid, weliswaar vervormd, meeluisteren. De schakelfrequentie is niet heel exact, dus misschien moet je even een stukje van de middengolfband afzoeken.

Een luidsprekerimpedantie van 2 Ohm lijkt me onrealistisch laag voor een speaker die via kabels wordt aangesloten, maar een ingebouwde speaker in een bluetooth setje kan wel 2 Ohm zijn natuurlijk. Bose gebruikte luidsprekers van een halve (!) Ohm om 25W te halen in een auto, waar het allemaal op 12V moest werken.

Ik heb een paar versterkers met de PAM8403, die is een beetje vergelijkbaar met deze XS9971 maar dan twee aan elkaar geplakt voor stereo.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum