Signaal volger te maken van een PC speaker (Toestel of techniek)

door Scheltes, 09-04-2012, 09:50 (4403 dagen geleden)

Beste mensen,

Ik vraag mij al een hele tijd af of een signaalvolger/signaltracer gemaakt kan worden door het ombouwen van een PC-speaker (computer speaker amplifier). Op Youtube vond ik 2 video’s waarin dit wordt bevestigd. Zie:
http://www.youtube.com/watch?v=7CyclsFc31U en http://www.youtube.com/watch?v=CxRRlAYZfvI

Evenals in het Ehamforum. Zie: http://www.eham.net/ehamforum/smf/index.php/topic,70815.0.html

Op een andere site vond ik deze zin: “Take a self-powered computer speaker, add a pot and blocking cap, and you've got a signal tracer.”

In het eerste geval wordt gesproken van het in solderen van 2 condensatoren en een (signal)diode. Helaas zonder vermelding van wat voor condensatoren en wat voor een signaaldiode en ook niet waar deze moeten worden ingesoldeerd.

In het tweede geval vermeldt Desertband (de uploader van de video), dat hij de signaltracer met een zeer simpel schema heeft gemaakt van een “radioshack amplifier”. Het schema bestaat uit 2 condensatoren, een schakelaar en een diode. Het schema heeft hij in de video opgenomen. Hierbij zegt hij ook, dat het voltage van de condensatoren 2 x het voltage moeten zijn van circuits die men gewoonlijk test en dat het keramische condensatoren moeten zijn. 1000 Volt keramische condensatoren zijn niet duur …. dus waarom deze niet toepassen? Hij zegt ook, dat de “captance of the caps” niet belangrijk is voor de volger. Ik neem aan, dat hij met captance de waarde bedoelt. De diode zou een signaal diode moeten zijn en niet een gelijkrichter diode. Hij gebruikte een geranium diode

In een andere video (http://www.youtube.com/watch?v=gr0Q_qNDQec) wordt gesproken van een 1N34A geranium diode. De uploader van deze video stelt, dat elke diode voldoet(?).

In een kringloopwinkel vond ik een pc-speaker setje merk Azona type RS-320 wat veel lijkt op de speaker die in de eerste youtube video wordt gebruikt. Zie foto’s:
[image]
[image]

Kan iemand mij uitleggen, aan de hand van de printplaatjes op beide foto’s, waar tussen c.q. op welke plaatsen de condensatoren en de diode moeten worden gesoldeerd zodat ik inderdaad de speaker als signaalvolger kan gebruiken? Ook zou ik willen weten welke waarden ik voor de condensatoren moet aannemen en waar de schakelaar en de pluggen voor de banaanstekkers moeten worden aangesloten. Volgens mij worden voor het testen van de radio’s de probes van een multimeter gebruikt.

Ik neem aan, dat ik beide witte draden die aan beide zijden van de print zijn gesoldeerd zonder problemen kan verwijderen. Deze draden zijn de verbindingen met de geluidskaart van een computer en met de andere speaker.
Ik zie jullie berichten graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Jan.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum