Kennis over Field Effect (Toestel of techniek)

door SCTS01, 13-12-2012, 21:29 (4371 dagen geleden)

Dames en heren, jongens & meisjes, hier komt een lang verhaal.

Ik ben hier met een denk ik aparte vraag omdat ik zelf te weinig kennis heb en vast loop. Ik ben doende met materiaal waarvan ik denk het in de basis Field Effect heeft als ik er spanning op zet. Echter heb ik te weinig kennis en spullen om eea goed te kunnen beoordelen enz.

Ik ben van een aantal gegoogelde plaatjes over de puntcontact-transistor bij dit forum terecht gekomen. Een interessante verademing voor een niet-electrotechnicus zoals ik die probeert zijn weg te vinden in een lastig probleem dat ik ervaar. Maar al zoekend en lezend op het internet geloof ik dat het na enige maanden tijd wordt mijn vraag maar eens voor te leggen aan lieden die al dan niet amateuristisch of professioneel meer verstand hebben van deze materie. Mijn denkvermogen staakt, wellicht door gebrek aan praktijkervaring, en ik hoop dat je hem uit de mouw schudden. De case :

Ik heb met mijn oude Philipsbouwdoos, ik geloof de EM2003, geprobeerd een soort testbank te maken om te ontdekken en beoordelen of bepaald materiaal, jawel, semiconductieve eigenschappen heeft. Jawel, ik probeer dus een transitor te maken, maar dan zonder silicium. Een FET. Hoe is een ander verhaal. Gaat nu om die testopstelling. Ongeveer zo :

Ik stuur 6V naar een weerstand en heb daarvoor een amperemeter in serie staan. Ook na de weerstand staat een amperemeter. Vervolgens zie ik dat bij de lopende stroom, die nagenoeg gelijk is op beide meters, bij sommige materialen / vormen van de weerstand de amperemeters geleidelijk oplopen.

Vraag 1 : ? Is mijn veronderstelling juist dat onder invloed van de spanning op deze weerstand de weerstand geleidelijk afneemt cq de stroom toeneemt zoals ik denk te zien op mijn goedkope multimeters ?

Ik probeer nu middels een aangelegde spanning / stroom (praten we hier over een BJT of een FET of over niets dan een illusie ?) te ontdekken of de stroomgrootte te beïnvloeden is. Maar heb sterke twijfels of mijn opstelling wel juist is. Ik gebruik een aftakking van de oorspronkelijk 6V.

Vraag 2 / 3 : ? Hoe kan ik te weten komen of mijn materiaal weerstandig is maar onder een spanning of stroom een lagere weerstand krijgt. Wat is hiervoor een amateuristisch op te stellen meetcircuit / opstelling ?

Best leuke materie ! Ben er al maanden mee bezig en ben echt blij die ouwe electronicadoos nooit te hebben verkwanseld. Zelfs die ouwe opgeblazen transitoren, waar ik toen niks van begreep, heeft die ouwe vader van me niet weggegooid. Dank je pa, in de hemel krijg je weer een kus van me!

Ik zou het gaaf vinden als iemand er iets zinnigs over kan roepen !

Peter van Leeuwen -IJsselstein


Verstuurd vanaf mijn iPad

Verstuurd vanaf mijn iPad

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 13-12-2012, 22:23 (4371 dagen geleden) @ SCTS01

Begrijp ik het goed dat je een opstelling hebt gemaakt in deze vorm?

[image]

Dan kan het niet anders dat beide ampèremeters precies hetzelfde resultaat aanwijzen. Door beide meters loopt dezelfde stroom.
Als de weerstand warm wordt door de stroom veranderen de eigenschappen van het weerstandsmateriaal. Bij het ene materiaal neemt de weerstand toe en bij het andere materiaal neemt de weerstand af. Een positieve of een negatieve temperatuurcoëfficiënt.

Met een transistor heeft het niets te maken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/FET

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 08:20 (4370 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed, goedemorgen. En anderen.

Binnen 12,uur 2 reactie ! Ik ben best blij.

Dank je voor deze verhelderende eerste reactie. Ik leer :
1. Stroom in de kring is overal gelijk
2. Componenten in de kring nemen stroom op en belemmeren deze = weerstand
3. Door de weerstand stijgt de temp in het component en daarmee de weerstandswaarde = stroom

In mijn experiment gaat inderdaad afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte materialen de stroom wel toenemen en soms niet. Dit zegt dus iets over de stabiliteit van dit "component". Terug naar mijn vraag. Ik begrijp dat in essentie een Transistor eigenlijk een bestuurbare weerstand is waarbij de sturing afhankelijk van het type transistor door I of U plaatsvindt. Dit is gebaseerd op Halfgeleider materiaal waarbij een eigenschap is dat hierbij de weerstand afneemt bij stijging van de temperatuur. Dus een negatieve temp- relatie.

Terug naar mijn vraag: hoe kan ik testen of de materiaal-composities die ik maak in hun stroom-doorlaatbaarheid te sturen zijn door een verandering in I of U.

Heb jij of anderen enige idee.

Peter

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 14-12-2012, 08:56 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

1. Stroom in de kring is overal gelijk
2. Componenten in de kring nemen stroom op en belemmeren deze = weerstand
3. Door de weerstand stijgt de temp in het component en daarmee de weerstandswaarde = stroom

De conclusies 1 en 2 kloppen. De derde gedeeltelijk niet.
Afhankelijk van het soort metaal neemt de weerstand toe als deze warm wordt (positieve temperatuurcoëfficiënt) of bij toenemende warmte neemt de weerstand af (negatieve temperatuurcoëfficiënt).
Als de weerstand toeneemt (hoger wordt) neemt de stroom af. Omgekeerd: Als de weerstand afneemt (lager wordt) neemt de stroom toe. Vooropgesteld dat de aangelegde spanning gelijk blijft.
Dat volgt uit de wet van Ohm http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_ohm

In mijn experiment gaat inderdaad afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte materialen de stroom wel toenemen en soms niet. Dit zegt dus iets over de stabiliteit van dit "component".

Niet de stabiliteit van een metaal, maar de elektrische geleidende eigenschap van het metaal bepaalt of er sprake is van een negatieve of positieve temperatuurcoëfficiënt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/NTC-weerstand
http://nl.wikipedia.org/wiki/PTC-weerstand

Terug naar mijn vraag. Ik begrijp dat in essentie een Transistor eigenlijk een bestuurbare weerstand is waarbij de sturing afhankelijk van het type transistor door I of U plaatsvindt. Dit is gebaseerd op Halfgeleider materiaal waarbij een eigenschap is dat hierbij de weerstand afneemt bij stijging van de temperatuur. Dus een negatieve temp- relatie.

Tot zover is nog geen sprake van een transistor. Een transistor heeft 3 aansluitingen, de emitter, de basis en de collector.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Transistor
De gewone transistor is stroomgestuurd, dat wil zeggen dat een verhoging van de stroom naar de basis een verhoging van de stroom door de collector teweeg brengt.
De Field Effect Transistor (FET) is spanninggestuurd. Dat wil zeggen dat een verandering van de spanning op de gate een verandering van de stroom door de source en de drain veroorzaakt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/FET

Terug naar mijn vraag: hoe kan ik testen of de materiaal-composities die ik maak in hun stroom-doorlaatbaarheid te sturen zijn door een verandering in I of U.

Met een ampèremeter en een stroom- of spanningsbron kan je dat soort metingen prima uitvoeren. Je brengt dan de wet van Ohm in de praktijk.
Op internet zijn vele online cursussen te vinden. Een paar voorbeelden:
http://meettechniek.info/
http://www.hobby-electronics.info/nl/course/
http://on5wis.org/cursus/index.htm
http://www.vssd.nl/hlf/elektro.html
http://www.st-andrews.ac.uk/~jcgl/Scots_Guide/intro/electron.htm

Kennis over Field Effect

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 14-12-2012, 11:53 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

De stroom in een kring is overal gelijk... Maar als je een gewone transistor neemt is de stroom in de collector niet gelijk aan de stroom in de emitter. Als je op dergelijke effecten wilt onderzoeken, zal je wel degelijk 2 stroommeters nodig hebben.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 17:04 (4370 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten, dank je !

Hoe maak ik deze opstelling in schema waarbij ik ook de "aanvoer" op de basis zie ?

Peter:-|

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 14-12-2012, 18:21 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

Peter,

Ga eens even dit boek downloaden
http://www.radiodatabase.nl/toestellen/philips%20bouwpakket/EE20xx/EE20xx.pdf

Daarin staan wat experimenten.
Heel makkelijk en zeer begrijpelijk.
EN voer die gewoon uit.
Gewoon op bladzijde 1 beginnen.
Geeft niets als je begint met aansluiten van een lampje.


Simplistisch uitgelegd,
Een transistor zie dat als een deur waar in 1 richting maar doorstroming is.
Iemand moet die deur open doen, dat kan al een klein persoontje doen.
De werking is dan eenvoudig te zien.
Kleine moeite om een deur op een kier te zetten.
De drempel waarde is de klink die de deur dicht houd.

Verder heb je grote en kleine deuren, de mate dan doorstroom, max stroom, max spanning en dergelijke waarden.
Ook de mate van sturing.
Hoe gaat dat, is klein al voldoende om de deur wagenwijd open te zetten.
De lineariteit, dus als je 2x Basis vergroot is dan de doorstroom ook 2x zo groot.

enz.

Verschil FET en Transistor zit meer in het feit van eigenschappen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Transistor

http://nl.wikipedia.org/wiki/Veldeffecttransistor

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 23:07 (4370 dagen geleden) @ Maurice

Hi Maurice,

Die handleiding heb ik gedownload. Is inderdaad handig om de experimenten uit te voeren met de doos die ik nog heb. Binnen mijn doel, te weten komen in hoeverre mijn testmaterial zich als een Transistor / Fet kan gedragen, zie ik daarna wel verder hoe ik een test opstelling kan opzetten.

In elk geval denk ik dat de schemas die afgebeeld staan voldoende zijn en is het dan zaak om mijn testmateriaal te plaatsen waar nu de transistor staat. Vraag is welke eigenschappen die transistoren hebben zodat ik weet hoe die te vervangen zijn. Maar dat zal lastiger zijn want ik kan alleen de weerstand meten denk ik. Rest is een soort van kwalificeren en dat heeft alleen zin als ik eerst zie of het materiaal meer stroom doorlaat als ik er een stroom of spanning op zet. Ik moet dus een stroomkring maken die als het ware " verteld" of dit materiaal schakelt.

Wat zijn de typische specificaties die aan een trrasistor gesteld worden ?

Ik laat je later wel even weten hoe eea bij mij in elkaar zit. Zie foto.
Grt Peter:-)

[image]

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 15-12-2012, 00:48 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

Dit allemaal nog eens lezende denk ik dat wat jij wil niet een beetje te hoog gegrepen is, maar véél te hoog gegrepen.
Begin eerst maar eens met de allereerste beginselen van stroom, spanning en weerstand onder de knie te krijgen.
Zonder die kennis kom je nergens en wordt het alleen maar een teleurstelling.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 08:01 (4369 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Goedemorgen Ed, klopt helemaal.
En daar ben ik dus al enige maanden mee bezig. Vandaar die EE2003 bouwdoos die ik weer uit de kast heb gepakt. Inmiddels heb ik ook het handboek en kunnen we los met experimenteren. Dank aan Maurice !

Overigens is het zoals ik in de introductie schreef. Ik ben geen specialist en heb dus geen ervaringen in schakelingen opzetten, meten en doormeten enzo maar ken wel de verbanden tussen U, I en R. Maar mij ontbreekt de praktische vaardigheid. En dus ben ik blij met elk stukje aanvulling van specialisten en ben ik om die reden ook blij dat dit forum bestaat.

Jouw eerste input was al verhelderend. Omdat er bij echt geen besef is hoe de stroom zich gedraagt in een kring met meters enzo. Dat ben ik dus nu aan het leren omdat ik dat nodig heb om te kunnen begrijpen wat ik denk te zien. Je welkom met je kritiek ! Ik ben geen hardcore techneut en wetenschapper. Weet veel maar niet op dit vlak. Aan wetenschappers vroeg ik het al maar die denken helemaal dat ik niet spoor. Mar geeft niet de Paus dacht vroeger ook dat de aarde plat was en de zon om de aarde draaide.

Dat het hoog gegrepen lijkt dat zou best eens kunnen zijn. Maar ik heb hopelijk nog heel veel jaren voor de boeg en vermoed niet dat eea kansloos is. Vul mijn kennisgat maar aan en dan komen we misschien nog ver ! Groeten en tot later!
:)
[image]

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 15-12-2012, 08:23 (4369 dagen geleden) @ SCTS01

Omdat jouw project zo ontzettend geheim is dat je nog steeds niet hebt verteld wat je nou precies wil weten is het ook niet mogelijk om gerichte aanwijzingen te geven.

Maar als je met een paar plakbandjes(?) een transistor wil nabootsen zal je je toch eerst een een grondige kennis van de werking van een echte transistor eigen moeten maken. Die kennis krijg je niet door een vraag op een forum te stellen, daarvoor zal je veel moeten lezen. En niet een paar artikeltjes uit Wikipedia maar een boek dat je stap voor stap de beginselen van de elektronica bijbrengt.
De bouwdoos die je hebt is daarvoor al een klein begin.
Het boek "Elektronica echt niet moeilijk" wordt door kenners her en der ook aangeraden.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 14:49 (4369 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

Zo geheim is het ook niet hoor ! En het gaat iets verder dan plakbandjes. Maar ik kan me je sceptische houding goed voorstellen. Ik pretendeer geen nieuwe dingen te doen en misschien ook wel. Zie www.A3Ple.eu waarbij ik probeer met een aantal partners binnen de EU electronica te drukken op papier en hierbij is oa de uitdaging om oa transistoren op papier te maken. BV als OFET.
De foto die ik stuurde bestaat dus uit een gedrukte weerstand en electrodes. Deel van dit materiaal vertoont interessante eigenschappen zoals een sterk dalende weerstand bij verhoogde temperatuur.
Deze eigenschap zie ik bij toeval want het is niet eens de bedoeling nu aan de Transistor te werken.
Maar wel interessant en voor mij onduidelijk.

Dus bijt ik me erin. Want dat is mijn karakter.

Ik zal mij de nodige kennis meester maken en heb denk ik veel aan je "handreikingen".
Ik nodig je van harte uit eens langs te komen in IJsselstein. Als je wilt.
Voor mijn bedrijf zie : www.LabelTech.nl

En dit forum leek mij nou bij uitstek geschikt voor dergelijke vragen. Ik ontmoet namelijk binnen de bestaande kenniscentra een nog grotere sceptische houding dan de jouwe. Maar daarom valt het ook onder innovatie.

In elk geval dank je voor de moeite tot nu toe. En nogmaals van harte welkom met kritiek, raad, daad en bezoek.

Groeten,

Peter

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 15-12-2012, 15:38 (4369 dagen geleden) @ SCTS01

Zo geheim is het ook niet hoor ! En het gaat iets verder dan plakbandjes. Maar ik kan me je sceptische houding goed voorstellen. Ik pretendeer geen nieuwe dingen te doen en misschien ook wel. Zie www.A3Ple.eu waarbij ik probeer met een aantal partners binnen de EU electronica te drukken op papier en hierbij is oa de uitdaging om oa transistoren op papier te maken. BV als OFET.

Nu is het iets duidelijker wat de bedoeling is. Ik had de indruk of iemand schreef "Ik heb een idee voor een verbetering aan een automotor, maar kan iemand me even uitleggen hoe een automotor werkt?"

Het nut van het op papier drukken van elektronische schakelingen ontgaat me echter. Sinds een halve eeuw bestaan er al geïntegreerde schakelingen (IC's) die veel betrouwbaarder en kleiner zijn dan je met jouw procedé ooit zou kunnen maken. In een IC met een oppervlakte van enkele vierkante millimeter zitten al honderden transistoren en weerstanden. Opnieuw het wiel uitvinden lijkt dan nog inventiever.

De foto die ik stuurde bestaat dus uit een gedrukte weerstand en electrodes. Deel van dit materiaal vertoont interessante eigenschappen zoals een sterk dalende weerstand bij verhoogde temperatuur.
Deze eigenschap zie ik bij toeval want het is niet eens de bedoeling nu aan de Transistor te werken.

Als iets juist niet wenselijk is bij een transistor is dat de eigenschappen veranderen bij verandering van temperatuur. Elke halfgeleiderfabrikant doet er alles aan om dát te voorkomen.

Je moet ook kunnen toegeven dat je kennis op een bepaald gebied tekortschiet.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 17:46 (4369 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

geen enkele discussie over mijn gebrek aan kennis. Die heb ik op dit gebied absoluut te weinig. Electronica is niet mijn vak. Ik heb die kennis niet. Maar vind het wel een hele mooie techniek. Ik ben echt blij als ik lees hoe die stroom werkt. En daarom mijn vragen.

Het heeft dus zeker meer dan mijn interesse. In de eerste plaats omdat ik graag weet hoe zaken werken en daarnaast in het bijzonder omdat het in dit geval nog nuttig is voor mijn werk. Ben overigens verder niet gestudeerd en heb geen titels dus moet ik het hebben van mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid. En die is erg groot.

Het nut van gedrukte electronica zal in de toekomst blijken. Persoonlijk zie ik er wel wat in anders zou ik er niet mee bezig zijn. Trouwens in veel electronica zitten al gedrukte componenten of delen. Maar inderdaad zal het nog wel heel lang duren voordat we een Apple of Ipad "in druk" maken. Waarschijnlijk maak ik dat niet meer mee. Maar bv de explosie van je airbags of de signalering dat je geen autogordels om hebt komt waarschijnlijk uit simpele schakelingen met sensoren ed die in druktechniek gemaakt worden.

Doel van dit verhaal en de vraag op het forum is dus pretentieloos en puur om te weten hoe ik kan zien/beoordelen of bepaalde "materiaalstructuren" semiconductieve aanleg hebben en hoe ik die kan meten en analyseren. Om vervolgens met de uitkomst weer eea te verbeteren. Ik heb dus niet meer dan het gegeven dat een weerstand snel daalt door temperatuur. En dat is volgens mij, maar misschien heb jij een andere visie, een eigenschap van halfgeleidend materiaal. Verder zullen er nog veel meer andere eigenschappen zijn. En dan is de vraag of die ook allemaal kloppen of niet en of die dan nog om te zetten zijn in een "schakelaar" die door stroom of spanning is om te zetten. En volgens mij is dat dan een Transistor en dit het forum om daarover met andere geinteresserden van gedachten te wisselen en ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Met waarschijnlijk een hele boel lieden die net als ik veel genoegen scheppen in het snappen van hoe zaken werken zonder daar dan heftige studies voor gevolgd te hebben.

En ik denk dat je gelijk hebt dat ik kennisloos probeer iets te doen dat veels te hoog is gegrepen. Ik denk het. Maar zeker weten doe ik het pas als er klaar mee ben. En op dat punt ben ik nog lang niet aangekomen. Kortom :

Ik gooi zo nog een stomme observatie naar je toe. En zal dan bewijzen hoe stom ik ben door het te vragen aan je want ik denk dat jij er wel echt verstand van hebt. Net als vele anderen die input leveren op mijn eerste vraag. Maar ik stel hem toch want mijn dorst naar kennis is groter dan mijn ego. Dus volgende reactie/vraag is een technische en de verklaring van jouw zijde zal simpel zijn maar leer ik weer van denk ik, net als van de eerste. Hoe simpel ook. Ik moet hem wel even goed opschrijven en omschrijven in mijn lekentaal.

Tot later !

Peter

Kennis over Field Effect

door Piet42, 15-12-2012, 18:13 (4369 dagen geleden) @ SCTS01

Psssssstttttttt Peter...ik wil je niet verontrusten maar over de hele wereld zijn al lab's bezig drukbare electronica te ontwikkelen. En sommigen zijn al aardig ver. Kijk maar eens bij C en A in de winkels. De kleding beveiliging is vaak al gedrukt oa. met geleidende inkt en capaciteiten. Je bent wellicht te vroeg geboren :-)

Kennis over Field Effect

door Piet42, 15-12-2012, 18:22 (4369 dagen geleden) @ Piet42

Peter,

Tik nu eens op Google ""gedrukte transistoren"""Dan kom je al een heleboel tegen.

Succes!

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 20:15 (4369 dagen geleden) @ Piet42

Hi Piet,

Klopt er gebeurd dus veel op dit gebied en zodoende ben ik er ook in betrokken. Echter er is nog geen goedwerkende transistor die onder normale drukkers-omstandigheden gedrukt wordt en daar ligt dan de uitdaging.

Om verder te komen moet ik echter weten hoe ik kan meten en beoordelen. Ik weet nu niet goed wat ik zie en de onderzoekers meten vaak op basis van de bekende silicium- gebaseerde transistoren.

Peter

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16-12-2012, 00:53 (4369 dagen geleden) @ Piet42

Psssssstttttttt Peter...ik wil je niet verontrusten maar over de hele wereld zijn al lab's bezig drukbare electronica te ontwikkelen. En sommigen zijn al aardig ver. Kijk maar eens bij C en A in de winkels. De kleding beveiliging is vaak al gedrukt oa. met geleidende inkt en capaciteiten. Je bent wellicht te vroeg geboren :-)

Dan heb je het denk over RF-ID tags? http://en.wikipedia.org/wiki/RFID
Die bestaan inderdaad al vele jaren.
De eenvoudigste vorm is een resonantiekring die als een sticker ergens op het artikel is geplakt en bij diefstal de detectiepoortjes laat rinkelen.

Voorlopig zie ik voor Peter nog niet de mogelijkheid om met drukbare elektronische schakelingen iets in deze wereld te betekenen. Daarvoor is een diepgaande kennis van elektronica en de speciale druktechnieken vereist.

Kennis over Field Effect

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 16-12-2012, 04:36 (4369 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Met de druktechnieken lijkt het wel goed te zitten.

Wat de electronica betreft lijkt het me effectief om voort te borduren op bekende materialen, dus onderzoeken lezen, patenten doornemen en inderdaad ook zelf naar alternatieve materialen kijken die lijken op wat daarin voorkomt of die in de geschiedenis gebruikt zijn. Zo hebben veel metaaloxides wel iets van halfgeleidende eigenschappen en werden vroeger van koperoxide ook echt gangbare gelijkrichters gemaakt. Er was ook al een FET voordat de bipolaire transistor uitgevonden werd; geen idee hoe die eigenlijk geconstrueerd was. Ook materialen die bij LCD (TFT) en OLED-fabricage gebruikt worden, verdienen aandacht.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 16-12-2012, 07:54 (4368 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten,

Drukken kunnen we inderdaad wel, hoewel daar ook nog veel verschil in zit omdat er niet zoiets is als "het drukprocess". Echter is het voordeel van drukkers dat zij dagelijks problemen in hun proces op moeten lossen door de variatie van materialen + inkten+ beoogde resultaten + omstandigheden in de omgeving. Dus aanpassen = flexibiliteit + creatief denken = innoveren.

Drukken van electronica is op zich een totaal nieuw vakgebied en hierbij is een goed vergelijk tussen wat een drukker nu doet en wat die kan gaan doen vergelijkbaar tussen Soccer en Football. Je speelt op een veld met een bal, het gaat om scorren maar de regels van het spel zijn totaal anders.

In de kern heeft Ed gelijk met zijn opmerkingen en input. Dit doe je niet zomaar en dit zullen we ook niet even zomaar doen. Maar dat is eigenlijk met alles wat nieuw is. Het duurt lang voordat er een bodem onder een (vernieuwende) technologie zit. Toch zal dit komen gewoonweg omdat er behoefte aan is. En dan niet omdat de huidige electronica niet voldoet. In tegendeel gewoonweg omdat het aanvult op. En andere voordelen heeft zoals kostprijs en maakbaarheid etc. Ook dat is oa een onderzoeksdeel van het door mij genoemde FP-7 project A3Ple, zie www.a3ple.eu.

Een goed voorbeeld is al genoemd. Die beveiligingslabels. Die zijn er als harde inflexibele tags, koperen spoel in behuizing, maar die kun je niet op plakken. Dus vond mijn gedrukte spoelen uit die dun zijn en zodoende anders kunnen worden toegepast.

Over jouw opmerking inzake de weg waarlangs is inderdaad mijn doel nu om op basis van bestaande kennis en ervaringen door te trekken naar vernieuwing. Ik zie dat bestaande wetenschappers in de stelling gaan zitten van "ach dat werkt toch niet". En dan wordt het voor mij interessant en een uitdaging.

Voordeel hier bij mij is dat ik met korte klappen zelf dingen kan maken. Dus bij geroken succes kan doorpakken. Probleem blijft dat meten, die meetopstelling. Die heb ik steeds niet en er is ook tot nu toe niemand die hem voorsteld.

En diepgaande kennis van electronica zoals Ed aangeeft is dan noodzakelijk dus studeer ik ijverig op zaken die voor mij nieuw zijn. En ben ik heel blij met de opmerkingen, links, informatie enzo van de actieve forumleden.

Ik ga me zo meteen even concentreren op mijn stomme vraag aan Ed. Want ik denk dat ik iets niet goed snap in die stroomkring van mij en om die reden ook niet kan verklaren wat ik zie.

Peter

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 16-12-2012, 09:56 (4368 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed, goedemorgen.

Ik grijp terug op jouw eerste reactie en het door jouw getekende schema van mijn schakeling.
(Zal geen foto sturen van hoe het er uitziet want dan ga jij helemaal lachen en wordt het imago van de plakbandjes nog verder bevestigd ; hetgeen overigens des drukkers is. Wij zijn houtje-touwtje lieden). Ik heb wel het schema getekend zoals ik denk dat het nu is.

We hebben dus 6V, die zal ik nog nameten, komt uit 4x 1,5 V-batterijen ; die weerstand (gedrukte weerstand met een waarde van 13K) en hiervoor en achter in serie de Amp-meter. Ik leg nu na de eerste Amp-meter een verbinding op het midden van de weerstand.

Situatie 1 = met dezelfde stroom
Situatie 2 = met er tussen een weerstand van 1K.

Ik zie nu in beide situaties een grotere stroom lopen over beide meters :

Als volgt >>>
Uitgangspositie I = 0.37 mA
S1 I = 0.65 mA
S2 I = 0.57 mA

Nog even voor mijn begrip. De Ampmeters staan in serie en de extra "aanvoer" naar de gedrukte weerstand is parallel ? De hogere I komt, ik ga op mijn gevoel af, omdat ik door deze parallel- kring de bocht op de weerstand afsnij als het ware. Ik kom tenslotte en stuk verder naar voren tov oorspronkelijke situatie. Omdat de stroom in de kring overal gelijk is, vertelde jij me geloof ik, is die verhoging te zien als het effect van minder gebruiken van weerstand ipv het effect van weerstandverlagende sturing op die materie die weerstandig is. Klopt ?

Ik heb deze gedrukte weerstand maar even gepakt omdat ie lekker groot is in afmetingen. Kleinere zijn er ook. Nadeel is natuurlijk de hoge waarde. Bij een combinatie van een andere L x B en andere materialen krijg je snel andere waarden. Ik deed deze meting met nog twee andere materiaal-combinaties met waarden 40K en 5,7M. Dan blijft er van de mA natuurlijk een fractie over.

De uitvoering met de hoogste weerstand geeft overigens wel de grootste verandering bij temperatuurstijging. Die waarde vliegt naar beneden. En daarmee is dit verhaal dan ook maanden geleden begonnen.

Overigens staan er in de kring in serie ook nog een lampje + LED + speakertje. Ik neem aan dat die de stroom dempen ?

Nog een prettige zondag ! :-)
[image]

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16-12-2012, 11:18 (4368 dagen geleden) @ SCTS01
Gewijzigd door Ed van der Weele †, 16-12-2012, 11:23

We hebben dus 6V, die zal ik nog nameten, komt uit 4x 1,5 V-batterijen ; die weerstand (gedrukte weerstand met een waarde van 13K) en hiervoor en achter in serie de Amp-meter.

Als ik alles goed heb begrepen ziet deze opstelling er zo uit:
[image]

De luidspreker is hier natuurlijk zinloos. Een luidspreker reageert alleen op wisselspanning. Met een batterij (gelijkspanning) hoor je alleen een tik bij het aansluiten op de batterij.
De wet van Ohm kan je op deze schakeling niet loslaten omdat er onbekende factoren in zitten. De spanningsval over de LED is afhankelijk van het type LED, te achterhalen in de datasheet van de fabrikant. De spanningsval over de beide milli-ampèrmeters is ook onbekend, net als de spanningsval over de luidspreker.
Met alleen de batterijspanning en de weerstand kan de stroom wel worden berekend met de wet van Ohm:
Stroom = spanning gedeeld door weerstand of in formule I = U / R

Op je vervolg experiment ga ik niet verder in. Met al die onbekende factoren is dat niet nuttig.

Pak die experimenteerdoos en doe de proefjes die in het bijbehorende boek staan beschreven. Daar leer je meer van dan lukraak wat spullen aan elkaar te knopen. En gebruik ECHTE weerstanden, die zijn er voor gemaakt. Een toevallig ietwat geleidende inkt op een stuk papier is veel te onbetrouwbaar om serieuze metingen aan te verrichten.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 16-12-2012, 12:59 (4368 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

Wederom sla je de spijker grotendeels op de kop. Nu ik enige Ikea- kasten heb opgehangen ga ik me later bezig houden met enige experimenten en zal ik bij gelijke opstelling die gedrukte weerstand eens vervangen voor gelijke waarden uit "echt" materiaal.

Verder is de essentie nu juist om wel te gaan werken met deze gedrukte geleidende en resistieve materialen. Dat is nu juist de uitdaging. En geloof me dat daar met ons belastinggeld door velen op gestudeerd en afgestudeerd wordt.

Met name zoek ik, maar val in herhaling, naar " zicht" op het gedrag van deze materialen en dan is de weerstand ervan slechts 1 aspect. Met name gaat het om de gedragsverandering bij spanning en stroom.

Dus ik zoek de juiste schakeling met meters en al om dergelijke zaken waar te nemen.

Peter

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16-12-2012, 16:06 (4368 dagen geleden) @ SCTS01

Verder is de essentie nu juist om wel te gaan werken met deze gedrukte geleidende en resistieve materialen. Dat is nu juist de uitdaging.

Zolang je weinig of niets begrijpt van de relaties tussen spanning, stroom en weerstand is elk ander onderzoek nutteloos.
Dat je het niet begrijpt blijkt uit je zogenaamde experimenten. Dat is willekeurig prutsen.

Ik laat het hierbij.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 16-12-2012, 16:40 (4368 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

Jammer, jammer want ik waardeer je reacties. Vanuit je professionele attitude is het ook niet goed om met prutsers om te willen gaan. Mijn, door jouw gediskwalificeerde en veronderstelde onkunde berust op een veronderstelling, een vooroordeel, maar ik hoef mij hiervoor niet verder te verontschuldigen. Wel betreur ik het dat je in de vermeende onkunde van anderen juist reden ziet af te haken.

Niemand hoeft zich in het leven te bewijzen. Jij niet naar mij en ik niet naar jou.
Ik hoop niet dat jij op dit forum een opinion-leader bent want dan kan ik zo zonder reacties, en dood gezwegen, alles weer alleen doen. En dat is best lastig gepruts, zoals je terecht constateert.

Verder vind ik het ook jammer dat je niet op mijn open uitnodiging in gaat om eens persoonlijk te kijken bij het gepruts van een leek. Buiten het feit dat je van elk ander kunt leren is het ook zo dat ik graag tijd maak om je laten zien waar het over gaat en wat de bedoeling is.

Zeist, geloof ik te zien, is niet meer dan 15 minuten van IJsselstein, en in geval van.... haal ik je ook nog op. E als het klikt breng ik je ook nog terug. zo niet dan ga je maar lopen. :-D , haha grapje. zo ben ik niet ! De uitnodiging stond en staat nog.geldt overigens ook voor ieder ander die interesse heeft in mijn bedoelingen zelfs als ie denkt er hoog boven verheven te zijn ;-).


Op deze Zondag roep ik dan maar dat niemand verheven is boven een ander en wij, althans bij mij in het bedrijf, ėėn zijn door verscheidenheid.

Mocht ik niets meer van je horen bedank ik je oprecht voor je woorden en zal ik je advies oprecht missen.

Met vriendelijke groeten,

Peter van Leeuwen

IJsselstein

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16-12-2012, 17:46 (4368 dagen geleden) @ SCTS01

Goed, nog één keer.

Om ergens een onderzoek naar te kunnen uitvoeren is basiskennis van de materie onmisbaar. Die zal je je eerst moeten eigen maken.
Voordat je gaat leren autorijden zal je op de hoogte moeten zijn dat er verkeersregels bestaan en dat het gebruikelijk is dat het verkeer rechts rijdt en alle verkeer uit een zijstraat van rechts voorrang heeft.
Die basis kan onder andere worden gelegd door de experimenteerdoos die in je bezit is. Maar dan moet je wel bereid zijn om de experimenten en voorbeelden die in de begeleidende tekst staan letterlijk te volgen. Om de een of andere reden kan of wil je dat niet begrijpen.
Zolang er geen basis aanwezig is en de begrippen gelijk- en wisselspanning, gelijk- en wisselstroom en weerstand niet helemaal duidelijk zijn is het onmogelijk om een advies in welke vorm dan ook te geven. Je moet elkaars taal verstaan en spreken om een gesprek te kunnen voeren.

Daarom: begin bij het begin en neem de tijd om het boek bij de experimenteerdoos goed door te nemen en kijk tussendoor naar de cursussen waarnaar ik in een van mijn eerste reacties naar verwees.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 16-12-2012, 18:12 (4368 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Tjonge, tjonge,

Krijg je op je 53 ste nog huiswerk ook :th

Als ik de experimenten heb gedaan, ik doe ze graag maar tijd is mijn grootste vijand, kom je dan naar IJsselstein ?

Dat zou ik toch waarderen.

Je kunt het altijd overwegen. Wordt dan in Januari. Want heb tot die tijd nodig om de hele serie af te werken en te begrijpen. En kan misschien al snel vastlopen omdat ik vermoed dat ik de transistoren vroeger heb opgeblazen. Ik weet nog dat bij radio Centrum regelmatig vervangende heb gehaald.

Maar is gelijk een goeie om ze te testen want experimenten stonden voor vanavond al op de lijst p advies van Maurice.

Peter

Kennis over Field Effect

door Paul Brouwer @, Haarlem, 16-12-2012, 21:23 (4368 dagen geleden) @ SCTS01

Een mens is nooit te oud om te leren maar daar kan 'huiswerk' bijhoren. :-D

Groeten,
Paul

--
[image]

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17-12-2012, 00:24 (4368 dagen geleden) @ SCTS01
Gewijzigd door Maurice, 17-12-2012, 00:30

Overigens staan er in de kring in serie ook nog een lampje + LED + speakertje. Ik neem aan dat die de stroom dempen ?

Zoals Ed reeds aangaf echt even eerst wat proeven doen met bekende onderdelen.

Een serie kring kun je van alles in serie zetten maar door de ..komt ie weer... wet van Ohm U= I x R is er wat over te zeggen.

Als je 1 Kohm in serie zet met 8 Ohm, zal die 8 Ohm geen invloed hebben op de stroom in de kring.

Oh ja?
Rekenen
6V heb je
U = I x R en dan is toch I= U / R ?
I kring = 6V / ( 1000 + 8 )
I kring = 0,00595 A en dat is 5,95 mA

Nu spanningen over je onderdelen
R 1000 Ohm -> Ur1000 = 0,00595 x 1000 = 5,95 V
R 8 Ohm -> Ur8Ohm = 0,00595 x 8 = 0,047 V

En zonder die 8 Ohm dan.
Ok
I = U / R => I = 6V / 1000 = 0,006 A of wel 6 mA
verschil 0,006 - 0,00595 = 0,00005 A
Reken zelf het percentage uit van invloed die 8 Ohm.

Nu snap je dat die 8 Ohm maar verdomde weinig doet.

Zo ook de LED, om te branden heeft deze een knie spanning van zeg 2V en verbruik dan 20 mA
Indien geen juiste voorschakel weerstand toegepast die afhankelijk is van de aangelegde spanning over LED en die Weerstand in serie, of led brand, of niet of hij gaat stuk door te grote stroom.
Indien de ontsteek spanning van 2V is bereikt blijft deze spanning zo'n beetje vast vallen over die LED.
Zet je er 6V direct op zal de stroom oneindig toenemen en alleen door de voeding begrenst worden, Led is dan al lang defect.
ZOek de grafiek op van een LED.
Daar een LED een grafiek heeft die niet lineair is.

En IK wil echt van je weten wat de stroom is van deze LED bij 6V.
En Ik wil nu weten van je wat voor weerstand nodig is om de LED wél heel te houden. Dus +6V ----RRRRR----LED-----0V.
Ik vertel alvast dat de LED spanning 3,5V is.
Zoek uit mA en reken de weerstand uit.

Je gaat dan snappen wat verschil is in een weerstand en spannings of stroom afhankelijke onderdelen.
[image]


Tevens dien je rekening te houden met het vermogen wat je gedrukte element aan kan. P = U x I
Vandaar dat indien de stroom te hoog wordt voor je drukwerk deze sterk temperatuur afhankelijke eigenschappen gaat krijgen, cq simpel door brand.


Dus
Resumé
Wat heb je
Wat wil je eigenlijk weten
Dan pas gaan meten met een juiste bedachte schakeling.

Zo niet ben je wilde weg maar wat aan het meten zonder eigenlijk te weten wat.
Waar wil je uitkomen.

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17-12-2012, 00:42 (4368 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door Maurice, 17-12-2012, 00:47

Als je 1 Kohm in serie zet met 8 Ohm, zal die 8 Ohm geen invloed hebben op de stroom in de kring.

Zet ik de boel toch Parallel.

Formule weerstanden parallel is 1/Rt = 1/R1 + 1/R2 + 1\R3...enz
Voor 2 weerstanden is dat omgeknutseld Rt = (R1 x R2)/(R1+R2)
Rt = (1000 x 8 ) / (1000 + 8)
Rt = 7,9365 Ohm
Je ziet wat die invloed van 1000 Ohm is?

Immers die Rtotaal is wat de voeding "ziet" aan weerstand, gaat echt niet kijken
of er iets parallel, serie of wat dan ook,.ziet enkel het resultaat.

Stoom dan
U = I x R
R is dus die samen gestelde parallel weerstand van 7,9365 Ohm
U was je 6V
stroom is
I = U / R => I = 0,756 A
Spanning over beide weerstanden is gelijk, staan parallel.

Stroom enkel 1000 Ohm zelf is
6V / 1000 = 0,006 A

Stroom enkel door de R 8 Ohm is
6V / 8 = 0,75 A


Totaal stroom wat de voeding moet leveren is de beide stromen die elk weerstand verbruikt bij parallel schakelen
It = Ir1000 + R r8
It = 0,006 + 0,75 = 0,756 A

wat is het percentage verschil en heeft het veel zin die 1000 Ohm parallel aan die 8 Ohm te zetten.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 17-12-2012, 18:16 (4367 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice, goedenavond,

Even de parallel geplaatste weerstanden.

Duidelijk verhaal. Het verschil op de stroom in de kring door de bijgeplaatste 1Kohm weerstand parallel aan de 8ohm is minimaal. As ik goed begrijp dan wordt de stroom door alleen de 8 ohm door die 1K vermeerderd namelijk met 0,006 A. Maar dit is minimaal wat het is maar 0,006/0,0075 = 0,8%.

Voor mij is het interessantst aan deze les dat bij parallel weerstanden te plaatsen de stroom gemiddeld groter wordt ! Correct ?

Zo ja, dan moet ik bij het opbouwen van een kring dus rekening mee houden.

Op de seriële situatie kom ik terug. Moet even wat ander werk doen.


Peter

Kennis over Field Effect

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 17-12-2012, 20:20 (4367 dagen geleden) @ SCTS01
Gewijzigd door Bapaktua, 17-12-2012, 21:14

Hallo Peter,
ik probeer ook nog maar eens uit te leggen, misschien overbodig maar toch.
Ik denk dat je eerst de elementaire electriciteiskennis moet eigen maken.
Dus snappen wat er gebeurt met weerstanden wanneer ze in serie worden geschakeld en hetzelfde bij parallel schakeling.
Neem een handvol bekende weerstanden en maak verschillende weerstands combinaties. Bereken dan de vervangings waarde en meet deze voor de zekerheid nog eens met je Ohmmeter. Ik neem aan dat je die hebt.
Voor de rest moet je onthouden dat de stroom in een seieschakeling op elk punt gelijk is en varieerd met de spanning en weerstands waarde.
Bij par. schakeling van weerstanden is de stroom in de afzonderlijke takken totaal gelijk aan de totale stroom van de schakeling
Onderaan het eerste blad is dus de stroom I1 gelijk aan de som van I2 + I3.
Ik heb geprobeerd wat voorbeelden op papier te zetten en bij dit bericht toegevoegd.
Overigens krijg je nu te maken met o.a de Wet van Ohm en de wetten van Kirchhoff.
Google maar eens op het net met deze begrippen.
Sucses.
[image]
[image]
ruud.
Wanneer bovenstaande gesneden koek voor je is, excuses, heb ik je verkeerd begrepen
NB, in mijn voorbeelden ga ik er van uit dat de inwendige weerstand van de stroommeter en de spanningsbron 0 Ohm is

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 17-12-2012, 23:47 (4367 dagen geleden) @ Bapaktua

Nou Ruud, gesneden koek is het niet. Maar ik kan je voorbeelden goed volgen en ik zal ze ook eens in de praktijk omzetten met de op te bouwen schakelingen uit de experimenteer doos.

Je voorbeelden zetten in elk geval de begripspoorten in mijn hoofd open.

Grt Peter:-)

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 19-12-2012, 07:40 (4365 dagen geleden) @ Bapaktua

Hallo Ruud,

Is bij parallel geschakelde weerstanden, als vuistregel, altijd aan te nemen dat de Rt kleiner is dan de kleinste weerstandswaarde die deel neemt aan dat deel van de Rt ?

E ik neem aan dat de volgorde van bepalen dus altijd is om eerste de parallellen te beschouwen en daarna de serielen.

Parallel is dus te zien als een subsysteem van de hele kring.

Ik ga deze voorbeelden na maken en meten.

Peter

Kennis over Field Effect

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19-12-2012, 11:24 (4365 dagen geleden) @ SCTS01

Heel veel begrippen in de elektriciteitsleer laten zich goed vergelijken met begrippen die met water te maken hebben.

Spanning > de waterdruk
Stroom > de straal water die uit een vat loopt
Weerstand > de diameter van de waterleiding (dikke buis = kleine weerstand, dunne buis = grote weerstand)

Een parallelschakeling van 2 weerstanden wordt dan twee waterleidingbuizen van verschillende diameter die parallel zijn aangesloten.
Hoe zich dat gedraagt moet je zelf even beredeneren.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 17-12-2012, 07:30 (4367 dagen geleden) @ Maurice

Goedemorgen Maurice,

1) voor het overzicht heb ik de lamp, led en speakertje, uit de kring genomen.
Die had ik overigens opgenomen om zonder meter het stroomdoorlatend effect te zien op die gedrukte weerstand. En daarbij kwam ik snel tot de conclusie dat de speaker eerder / gemakkelijker een signaal afgeeft / weergeeft dan de lamp. Daarna heb ik de Led er ook bijgezet. Gezien de geringe Stroom in de kring deden ze beiden niets en aan de later geplaatste meters had / heb ik even genoeg.

2) ga ik je berekeningen even goed na want daar leer ik inderdaad snel de verbanden door.
3) ik ben gisteravond nog met de transistoren uit de EE2003 doos aan de slag gegaan. Maar dat een aantal de geest hebben gegeven. Natuurlijk verkeerd aangesloten 40 jaar geleden.

Tot later,

Peter

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17-12-2012, 22:28 (4367 dagen geleden) @ SCTS01

Peter

die torren van de EE doos kun je gewoon nieuw halen.
(haal er dan een paar, kosten niets die dingen)
Maar niet het plaatje natuurlijk, even er opnieuw op solderen.

...
Uhh wel goed om op plaatje zetten:-P

even Datasheet van die transistor er bij pakken, internet staat er voor.
en bedenk goed of positie van onderkant of van boven af is getekend is.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 18-12-2012, 07:27 (4366 dagen geleden) @ Maurice

Dit blijft even een taaie. Ik zit zo 5 uur in de auto en denk er over door.

:-|

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 22-12-2012, 15:22 (4362 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

Kom ik nog even terug op de LED-vraag van vorige week.
Ik heb eea gelezen en ben dat nog aan het doen. Volgens mij werkt het zo.
De LED kan 3,5V hebben en geen 6V ; de stroom in de kring moet 20mA zijn om LED te laten branden. De spanning is 6V en moet naar 3,5V dus een spanningsval door de weerstand van het verschil = 2,5V. Dan zou ik zeggen :

V = I x R met
V = 2,5 ; I = 20mA = 0,02 A ; R te berekenen

2,5 = 0,02 x R >>> 2,5 / 0,02 = 125 Ohm

De batterij levert 6V ; de weerstand verlaagt de spanning door 125 Ohm met 2,5 V naar 3,5 V die de LED max kan hebben om bij 20mA te branden maar niet kapot te gaan.

Ik heb het helemaal zo maar even opgeschreven. Ik hoor graag of het wel of niet goed beredeneert is en zo niet waarom niet en hoe dan wel. Als het klopt ga ik deze simpele schakeling opzetten en eea nameten. Heb ik morgen weer wat te doen naast een heleboel andere testen en experimenten.

Uitiendelijk wil ik een testopstelling maken om werking te zien van halfgeleiders / transistoren.

Nog een vraag ; wat bedoel je met een kniespanning voor de LED van bv 2,0V ?

Peter

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22-12-2012, 19:01 (4362 dagen geleden) @ SCTS01

125 Ohm,
helemaal goed.


Kniespanning, zie je onder in de grafiek, daar waar de diode in geleiding komt.
En LED is een licht gevende diode.
Onder die spanning loopt er geen stroom (nauwelijks) ieder geval .

Nu vind je die kniespanning ook bij transistoren, meestal zo om de 0,6V.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 23-12-2012, 08:09 (4361 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

Dan begrijp ik in elk geval het verband tussen U,I en R.

Bij mij gaat het dus om het "in geleiding komen". Dan neemt dus R af en in gelijke verhouding neemt dan I toe denk ik.

En dat dan door sturing op R middels een verandering van I of S op het materiaal dat die weerstand bepaalt. In het geval van Silicium is dit dan dus de kniespanning van 0,6 V.

Maar hier begin ik opnieuw over mijn oorspronkelijke vraag. Ik laat die nog maar even zitten.

Binnen het drukken van electronica wordt er overigens al veel met OLEDS gewerkt. Dit zijn LEDs die gedrukt worden op basis van Organische verbindingen.

Peter

Kennis over Field Effect

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 13-12-2012, 23:36 (4371 dagen geleden) @ SCTS01

Peter.

Enkele beginselen is belangrijk ook te weten.

Een stroom in een kring is overal gelijk.

ALs er 2 weerstanden in serie staan is de stroom door R1 gelijk aan de stroom door R2 en tevens gelijk aan de stroom die de aangelegde voeding levert.

Itotaal = Ir1 = Ir2

De spanning over elke weerstand in serie opgeteld is dan gezamenlijk de spanning aan de voeding.

U = Ur1 + Ur2

Nu weerstand of dat nu een echte weerstand is of een onderdeel wat zich zo gedraagt. spel is hetzelfde.


Stel voeding is 12V, R1 = 10 Ohm, R2 = 30 Ohm

De stroom is nu U = I x R (hang die groot boven je werktafel):-D
R totaal is R1 + R2 (immers serie)
12V = I x (10+30)
I = U/R => I = 12V/40 Ohm = 0,3 A of wel 300 mA ( 1A = 1000 mA)

U = Ur1 + Ur2
Ur1 = I x R1 => Ur1 = 0,3 x 10 = 3V )-> 3V staat er dus over R1
Ur2 = I x R2 => Ur2 = 0,3 x 30 = 9V

12V = 3V + 9V
QED "quod erat demonstrandum"
----------

In jouw geval meet je dus 1x de stroom in de kring, waar je dat doet maakt niet uit als de meter maar in serie staat.

Vervolgens meet je de spanning over de weerstand en
meet je de voedingsspanning.

Waarde weerstand is vast en bekend.

U = Ur + Utransistor
U - meet je
Ur - meet je
I - meet je

Utransistor is nu (U - Ur)
De weerstand van de transistor is nu (Utr / I)


Utr kun je natuurlijk ook direct meten ,maar gaat even om de oefening.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 08:27 (4370 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

Heel constructief, dus bedankt, ik ga er nog even op studeren.
En kom zeker nog wel terug met een vraagje of wat. :-)

Zie ook mijn input naar Ed. Wat denk jij van mijn vraag hoe meer diepte / inzicht te krijgen of iets in potentie zich gedraagt als een halfgeleider-achtig iets en dus te sturen is in zijn stroomdoorlaatbaarheid door I of U ? Kijk we moeten dit simpel kunnen constateren want ik denk niet dat we, ik in elk geval niet, beschikken over dedicated testapparatuur. Dus we zullen het met indicaties moeten doen uit simpele opstellingen. En kunnen dan weer verder de diepte in.

Peter

Kennis over Field Effect

door verbeek @, Zutphen, 14-12-2012, 09:00 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

Beste Peter,

Voordat je je verdiept in de halfgeleidermaterie is het verstandig het meegeleverde handboek bij de experimenteerdoos eens door te lezen. Hierin staat hoe serie en paralleschakelingen werken, maar ook op een eenvoudige manier uitgelegd de theorie van halfgeleiders, inclusief dat van Field Effect transistors.
Succes met de studie.

Gr. Paul

Kennis over Field Effect

door soundman2 @, Wouw, 14-12-2012, 11:55 (4370 dagen geleden) @ verbeek

Beste Peter,

Voordat je je verdiept in de halfgeleidermaterie is het verstandig het meegeleverde handboek bij de experimenteerdoos eens door te lezen. Hierin staat hoe serie en paralleschakelingen werken, maar ook op een eenvoudige manier uitgelegd de theorie van halfgeleiders, inclusief dat van Field Effect transistors.
Succes met de studie.

Gr. Paul

Overigens is de invloed van het veldeffect op bepaalde materialen, de basis van de uitvinding van de transistor.
De drie uitvinderst, Shockley, Bardeen en Brattain, onderzochten de geleidbaarheid van bepaalde materialen. Door inwerking van het veldeffect. Zij ontdekten dat de practijk het tegengestelde opleverde, als hetgeen waarnaar men zocht, versterking van de stroom.

Soundman2

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 17:08 (4370 dagen geleden) @ soundman2

Hi S2 ! Heb er al veel over gelezen maar hoe gaat eea in zijn werk ? Eea is al lang voor die tijd beschreven door meneer Lillienfeld. Ik geloof in 1926 ofzo.

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 17:05 (4370 dagen geleden) @ verbeek

Ga ik zeker doen. :-)

Kennis over Field Effect

door Piet42, 14-12-2012, 21:33 (4370 dagen geleden) @ SCTS01

Hallo,

Alvorens je te storten op de formules en je floppy, sorry tegenwoordig sticky geheugen, vol te stoppen met formules...ga eerst terug naar het rekenen...

En dan met name het kruislings vermenigvuldigen. Als je dat weer goed in de vingers heb kan je met een paar basis formules het meeste zo uitrekenen zonder diep te hoeven nadenken en een berg formules te moeten onthouden.

Of zoals ik het altijd formuleer en soms aan iemand probeer uit te leggen..

appeltje gedeeld door peer = lantaarnpaal gedeeld door hond.

Wat is dan de formule voor hond = ??????? snappen ze eerst niets van.:-)

Wet van ohm>>>>> U = I x R >>>>> I = U/R >>Dit is kruislings vermenigvuldigen wat je in weze doet.

P = U x I Dus P = (I x R) x I Dus P = I2 x R

Zelfde is bv. iets heel anders...... vloerbelasting is 5kg per m2 Snapt iedereen. Maar wat staat daar in formulevorm?

Daar staat>>>> 5= kg /m2>>>
via kruislings vermenigvuldigen m2 = kg/5 >>>of kg= 5 * m2<<<< Nog leuker wordt het met rekenen in het Si stelsel.Daar kom je zonder kruislings vermenigvuldigen helemaal niet meer uit.


Zomaar voor de lol een voorbeeld. Weet je wat een weerstand is in de basis eenheden van het Si stelsel?

in het Si stelsel is bv. aangegeven voor de weerstand>>>>R= U/A<<<is logisch >>>>>Dit is in Si >>>R=kg*m2/A2*S3<<<<:-)) (A is hier de stroom I)


o ja, de hond formule: Hond= lantaarnpaal * peer / appel >>snappe vouz?:-))

PS je kan een transistor of Fet ook simpel zien als een schakelaar waarmee je met een kleine stroom een grote stroom kan schakelen. Schakeltechniek.

Succes,

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 14-12-2012, 23:12 (4370 dagen geleden) @ Piet42

Hallo Piet,

Ik kan je volgen. Kon vroeger best goed rekenen :-D maar kun jij voor mij een testschema / testopstelling / testmethode om een FET te kwalificeren. Dus je weet niets maar wil weten of ie werkt en met welke karakteristieke je te maken hebt. Wat moet je dan meten en hoe ga je dat meten. Vervolgens kun je dan voor de onbekenden wellicht met appels, peren, honden en lantarenpalen aan de slag.

Als je nog wat weet zie ik het graag !

Welterusten en tot morgen ofzo !

Peter

Kennis over Field Effect

door Piet42, 15-12-2012, 10:30 (4369 dagen geleden) @ SCTS01

Hallo Peter,

Het beste wat je kunt doen is van een bekend type FET of transistor via startpagina of id. de data ophalen. Bij de gegevens staan meestal ook test schema's en testspanningen.

Voor buizen dito. Leer je het meeste van.

Succes!

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 17:08 (4369 dagen geleden) @ Piet42

Hé Piet,
Lijkt simpel en zal ik zeker opvolgen.

:-)
Peter

Kennis over Field Effect

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 15-12-2012, 18:40 (4369 dagen geleden) @ SCTS01

Kennis over Field Effect

door SCTS01, 15-12-2012, 20:11 (4369 dagen geleden) @ Bapaktua

Hallo Ruud, bingo ! ;-)

En zoiets is dus hier de uitdaging. Vandaar mijn niete-wetende " hoemeet ik vragen" .
Lab en onderzoek is natuurlijk iets anders dan mijn simpele drukkers praktijk. Maar, niets is onmogelijk blijkt telkens weer bij voortschrijdend inzicht.

Dus ik blijf zoeken naar meten is weten met als ham vraag hoe meet je zoiets. :-|

Peter

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 16-12-2012, 10:42 (4368 dagen geleden) @ SCTS01

http://magazine.schematheek.net/0905/0905-002/0905-002.pdf

http://users.khbo.be/peuteman/elektr2dekan1sem/deeldoc3.pdf
en kijk dan naar bv fig 8.12


Probeer eerst goed de werking van de transistor te begrijpen.
pak een "gewone" transistor uit je EE-doos
en doe daar enkele metingen aan.

ALs je die werking snapt - en is echt niet moeilijk
Kun je verder met je gedrukte.


Verder de nodige uitvindingen zijn ontdekt door met idee A bezig te zijn en blijkt
in eens een gedrag C te ontstaan waar men geheel niet naar aan het zoeken was.

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 16-12-2012, 13:03 (4368 dagen geleden) @ Maurice

Hi Maurice,

Daar werk ik aan.

En inderdaad zoals je aangaf : ik zocht een warmte gevoelige sensor en zit nu op het spoor van de transistor / FET.

En de scepsis is groot om mij heen. Tja, ! Kan ik begrijpen.


Peter

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Fred101, 22-12-2012, 20:03 (4362 dagen geleden) @ SCTS01
Gewijzigd door Fred101, 22-12-2012, 20:09

Ik heb niet alles doorgelezen maar ik begreep dat je wil weten hoe je nu aan tranistors meet.

Je kan met een batterij meters, een scope en voeding en generator een eind komen. Maar het apparaat wat er speciaal voor is uitgevonden heet een curve tracer, bv de Tektronix 576 of 577 ( schrik niet van de prijs van zelfs > 25 jaar oude versies, en vooral de adapters, hoewel je die niet nodig hebt, je kan beter je eigen adapter maken.)

Op de site van AT&T is een film archief. Daar staan wat films van Bell labs over de transistor. Bell labs was de uitvinder van de transistor. Er staat oa een film op met een universiteit college wat toen gegeven werd door een en de uitvinders zelf als gast docent.

Heel interessant, weet alleen niet of je het nu al kan volgen.

Er is ook een film site van een zekere Jerry, een vrouw die naast automotoren en flipperkasten opknappen ook in haar eigen thuis lab zelf transistors en ICs heeft gemaakt ( en voor dat laatste wel speciaal een electronen microscoop voor heeft gekocht) heel leuke leerzame filmpjes.

Maar hoe fanatiek en intelligent je ook zou zijn, zelf torren ontwikkelen, op een andere manier incl productie proces is een hels karwei waar maar weinig mensen toe in staat zijn. Ik weet akelig goed hoe een transistor werkt, van dingen als impedanties, paracitaire eigenschappen, tempcos, diodeovergangen, bandgaps, avallance effecten, h parameters, Ft, ebers-moll, en nog veel meer dingen waar jij nog nooit van gehoord hebt mbt torren.
Ik heb een enorme verzameling meetaaparatuur, van tortesters tot curvetracers, ik heb zelf een curvetracer gebouwd.

Maar ik zou nog niet eens weten waar te beginnen met zelf een tor te maken, niet eens op de klassieke manier. Je hebt een materiaal nodig met de eigenschappen van germanium of silicium. ( in het bell labs filmpje beginnen ze daarmee). Je moet een manier vinden dat materiaal op de juiste manier en hoeveelheid te vervuilen, je zult toch een junctie moeten maken. Maar jij weet net een klein beetje van de populaire ( niet echt juiste) schoolboek theorie van de tor, dat ligt nog heel ver af van hoe het ding echt werkt.

Begin met The art of ekectronics van Hoorowitch. Dan heb je in ieder geval een goede basis. Als je iedere dag een paar paginas echt begrijpend leest heb je over een paar maanden een redelijke basis ( boek is 1000 paginas basis electronica maar je hebt niet alles nodig. De eerste 2 a 300 blz is waarschijnlijk genoeg. Daarna download je een gratis versie van Analog SEEKrets, dat gaat nog een stap of wat verder en lees je wat boeken/werken/filmpjes van Bob Pease. Ook de conceptreeks van Tektronix over curvtracen ( eigenlijk over meten aan torren) is een aanrader. Ook gratis te downloaden ( google, ik kan hierop niet linken) Daarna heb je een redelijke basiskennis.
Dan een cursus chemie en het zou moeten lukken :-D

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 23-12-2012, 00:55 (4362 dagen geleden) @ Fred101

Gewoon, kopieren, plakken

http://www.youtube.com/watch?v=WiQvGRjrLnU

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Fred101, 23-12-2012, 01:27 (4362 dagen geleden) @ Maurice

http://techchannel.att.com/play-video.cfm/2010/3/9/In-Their-Own-Words-Walter-Brattain-Explains-Se...

Deze bedoelde ik. Ik had al een eind getyped en als ik dan de tab verlaat om een link te zoeken en terugkom hier is vaak mijn tekst weer weg. ( ipad 1)

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 08:53 (4361 dagen geleden) @ Fred101

Morge Fred,

Die Maurice en jij zijn nog laat bezig als ik zo de tijden bekijk. Rond die tijd slaap ik allang.

Weer een heleboel input om eens op te studeren. Denk dat ik er nog wel even op bezig ben. Maar ben wel blij met je hulp. Ik ga nu verder denken over de schakeling van mijn testopstelling en dan de manier van meten.

Vervolgens heb ik die chemie denk ik nog nodig om de inkten te "Tunen". Eigenlijk komt het erop neer dat ik ze zo wil maken dat ze een halfgeleider gedrag heeft.

Dat dit in principe kan is al bewezen en wordt aan gewerkt. Maar dit zit allemaal op Labschaal en niet op Industriele verwerkbaarheid. Zie ook de eerste reactie van Bakaptua.
Een dergelijke drukpatroon maak ik ook. Gaat nu om de beoordeling van de stof waarop de gate plaatst is. Punt is dat ik vermoed dat ik door spanning op de gate te zetten niet de stroom SD tot stand breng maar dat dan GD gaat lopen.

Of dit zo is wil ik nu als eerste inzichtelijk maken. Hierover ga ik vandaag maar weer eens denken.
Naast allerlei experimenten die ik wil doen om stroom in kringen beter te begrijpen.
Maar we komen vooruit. Dat is belangrijk.

Verder heb ik ook veel aan de informatie op de website van Jo Bleijlevens die met zijn Radio-Museum collectie ook veel schrijft en uitlegt over componenten en de ontwikkeling van de electronica.

Groeten en bedankt maar weer,:-P

Peter

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 09:55 (4361 dagen geleden) @ Fred101

Hallo Fred,

Wellicht weet je dit allemaal al maar zet toch deze twee links er even in. Gaat over Julius Edgar Lilienfeld ; die eigenlijk de eerst FET uitvond zonder er direct een bedoeling achter te hebben als ik het zo lees. Hij constateerde het effect en lag het vast in 4 patenten in Canada en de US. Dit tot ergernis van Shockley en zijn team die door de advocaten van Bells Lab op dit feit werden gewezen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Edgar_Lilienfeld

Zijn eerste patent >>>>

Met een volledige beschrijving en tekeningen. Mooie tekeningen. Die maken we zo niet meer veel.

http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/originalDocument?FT=D&date=19270719&DB=...

Historische gezien hebben Shockley en zijn team de basis gelegd voor de semiconductor industrie maar Lilienfeld was ongeveer 25 jaar eerder al tot de ontdenkking / uitvinding gekomen om stroom te versterken door het gebruik van bepaalde materiaalcombinaties en een aangelegde spanning.

En dan is ie zijn tijd ver vooruit omdat de maarschappij er geen direct nut in zag. Doet me denken aan een 10-tal jaar geleden waarin ik dacht ? Wat moet ik aandelen, koop ik overigens nooit, van een bedrijf dat in communicatie- bandbreedtes doet zoals UPC ? Nou dat werd me dan duidelijk enige jaren gelden toen ik een IPhone ging gebruiken. :-)

Peter

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-12-2012, 18:05 (4361 dagen geleden) @ SCTS01

Voordat je je verder in de ontwikkeling van transistors verdiept, heb je al uitgedokterd hoe het zit met je vraag over de parallelschakeling van weerstanden?
http://www.philipsradios.nl/forum/index.php?id=12591

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 20:43 (4361 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Stoor me niet, ik ben aan het oefenen:-( [image]

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 22:14 (4361 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Bij parallel is de totale weerstand inderdaad altijd kleiner dan de kleinste weerstandswaarde.

Ik zag, en na enige lezen en denken overwon, om vervolgens verder te gaan :

R1 = 47Ohm ; R2 = 47Ohm ; RT >>>
Bij serieel 94Ohm maar bij parallel 23,5Ohm

R1 = 10Ohm ; R2 = 47Ohm ; RT >>>
Bij serieel 57 Ohm maar bij parallel 8,25Ohm

R1 = 10Ohm ; R2 =10Ohm ; RT >>>
Bij serieel 20Ohm maar bij parallel 5Ohm.

Als je met z'n 6 triljoen in een seconde door een leiding moet dan zou ik ook niet in de rij blijven staan wachten en misschien wel over een hoger hek proberen te klimmen. :-P

Probleem wat ik echter bij het meten tegenkom is dat de meetgegevens U = I x R voor geen meter kloppen. BV ik meet :

U = 4,34 ; R = (gegeven) 47Ohm dan verwacht ik I = 92 mA. Maar meet heel iets anders. Dus dat ben ik nu aan het bedenken.

In elk geval, zijn we lekker bezig !

Peter

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 23-12-2012, 22:50 (4361 dagen geleden) @ SCTS01

Beste SCTS01,

Ik weet niet of je echt lekker bezig bent.
Bij de parallelberekening van de weerstanden staan her en der de komma's verkeerd en bij de stroomwaarde ook.
Reken alles nog eens goed na en controleer met een rekenmachine.
Groeten, Fons

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-12-2012, 23:00 (4361 dagen geleden) @ Fons Vendrik

Ik weet niet of je echt lekker bezig bent.
Bij de parallelberekening van de weerstanden staan her en der de komma's verkeerd en bij de stroomwaarde ook.
Reken alles nog eens goed na en controleer met een rekenmachine.

Nee hoor, de berekeningen van de serie- en parallelweerstanden zijn goed. Je zal je wel vergissen in de 0 en de O van Ohm.

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 23-12-2012, 23:16 (4361 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed,

Inderdaad, Sorry!!!|-(

Ben teveel docent Nederlands en verwacht dat mensen zelfstandige naamwoorden en getallen uit elkaar schrijven zoals het hoort. Ik zal voortaan beter opletten.
Blijft over die 9,2 mA die volgen mij uit dat rekensommetje moet komen.

Groeten, Fons

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 23:25 (4361 dagen geleden) @ Fons Vendrik

4,38 / 47 = 0,09319148936 A >>>>

X 1.000 is dan 93,19 mA (uit elkaar geschreven) en afgerond.

Ik had op de lagere school inderdaad lange tijd een onvoldoende voor taal. Met rekenen was het beter. Dan kon ik eigenlijk best goed.

Bekijk het net als ik. Je bent nooit te oud om te (blijven) leren.

Met respect voor je betrokkenheid sluit ik af. Mocht ik de I waarde in mijn hooghartigheid toch fout hebben? Was mij de oren en doe mij buigen in het stof.

Virtueel dan want het blijft tenslotte een forum in een digitale wereld.

Welterusten heren.

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 23-12-2012, 23:40 (4361 dagen geleden) @ SCTS01

4,38 / 47 = 0,09319148936 A >>>>

X 1.000 is dan 93,19 mA (uit elkaar geschreven) en afgerond.

OK, Uit elkaar geschreven!

Doe dat dan ook de volgende keer met Ohm a.u.b.:-|
Sorry voor de verwarring!
Groeten, Fons

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 23-12-2012, 23:17 (4361 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Ik had me alweer 3 keer rond gerekend en kon niet anders dan tot de conclusie komen dat er een soort forumcomplot tegen een leek opgezet werd. ;-) omdat ik met de metingen van de samengestelde weerstanden en de berekeningen tot het zelfde resultaat kwam.

Die afwijking kan bij het meten met kleine weerstanden misschien komen door de Ampmeter die ook in de kring staat. Die meet ik op een weerstand van 2,8Ohm. En dat telt door bij 10 Ohm en 47 Ohm enzo.

Ik meet in elk geval de Spanning met de stroom erop. Als ik de zaak doorreken dan kom ik met die correctie van de Ampmeter wel een heel stuk in de buurt.

Ik ga in elk geval de komende dagen in die wetten van Kirchhoff duiken want van de spanning in zo'n kring snap ik niet alles en in elk geval nog niet voldoende.

Morgen ben ik met vrouw en 4 kinderen naar Kalkar tot na de Kerst, wat moet je anders ?, en kan ik even doorlezen. Hebben jullie ook even geen last van me. :-D

En ben ik na de kerst weer aan het testen !

Voor ieder die dit verhaal van "Petertje FET in Transistorland" leest en volgt zou ik zeggen : een hele fijne kerst ...... En bedankt voor de support !

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-12-2012, 23:50 (4361 dagen geleden) @ SCTS01

Die afwijking kan bij het meten met kleine weerstanden misschien komen door de Ampmeter die ook in de kring staat. Die meet ik op een weerstand van 2,8Ohm. En dat telt door bij 10 Ohm en 47 Ohm enzo.

Heel goed opgemerkt. In sommige gevallen kan de meetfout die wordt veroorzaakt door de eigen weerstand van het meetinstrument de meting doen verschillen van de theoretische berekening. In dit geval de weerstand van de shunt van de ampèremeter omdat je met relatief kleine weerstanden bezig bent.
Het omgekeerde gebeurt als je spanningen gaat meten in een circuit met heel hoogohmige weerstanden. Dan speelt de eigen weerstand van de voltmeter een rol.

Ik meet in elk geval de Spanning met de stroom erop. Als ik de zaak doorreken dan kom ik met die correctie van de Ampmeter wel een heel stuk in de buurt.

De open klemspanning van een batterij is meestal behoorlijk hoger dan wanneer de batterij wordt belast. Dit wordt veroorzaakt door de inwendige weerstand van de batterij, die je in serie moet denken met de batterijspanning. Over de inwendige weerstand vindt een spanningsval plaats.
Hier is dat dus niet aan de orde omdat je de spanning in belaste toestand hebt gemeten.

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-12-2012, 22:57 (4361 dagen geleden) @ SCTS01

Probleem wat ik echter bij het meten tegenkom is dat de meetgegevens U = I x R voor geen meter kloppen. BV ik meet :

U = 4,34 ; R = (gegeven) 47Ohm dan verwacht ik I = 92 mA. Maar meet heel iets anders. Dus dat ben ik nu aan het bedenken.

Een hint:
In welke situatie is de spanning van U = 4.34V gemeten?
Liep er op dat moment wel of geen stroom?

Kennis over Field Effect -meten aan de transistor

door SCTS01, 28-12-2012, 12:09 (4356 dagen geleden) @ Fred101

Hallo Fred,

Nou die Brattain, filmpje AT&T, brengt het nodige aan informatie en vragen mee. Zeer nuttig.
We "studeren" rustig verder.:-)

Peter

powered by my little forum